Stagiul de cotizare si stabilirea vechimii in munca
Conform prevederilor Legii nr.263/2010 actualizată condițiile ieșirii la pensie pentru limită de vârstă, stagiul de cotizare si stabilirea vechimii in muncă, o persoană trebuie să aibă:
- Bărbați – un stagiu maxim de cotizare de 35 de ani și vârsta de 65 de ani,
- Femeie – un stagiu maxim de cotizare de 30 de ani și 60 de ani și jumătate
- Atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi – un stagiu minim de cotizare de 15 ani
Stagiul de cotizare
- rezultă în urma adunării perioadelor de timp pentru care s-au plătit contribuțiile la asigurările sociale în sistemul public de pensii
- se iau în calcul și perioadele de timp lucrate legal în alte țări ale UE sau cu care România are convenții în acest sens, în condițiile reglementate de normele juridice la care țara noastră este parte
- în anumite situații, deși beneficiarul nu a plătit contribuții, perioadele se iau în calcul la stabilirea vechimii în muncă
Veniturile pe care vi le declară angajatorul la stat și anii lucrați cu forme legale sunt primordiale pentru calculul pensiei.
Dovada vechimii în muncă prin adeverință de la fiecare loc de muncă de la care plecați sau sunteți disponibilizați:
- conform modelului stabilit de legislația în domeniul pensiilor
- dacă respectivele firme la care ați lucrat se desființează
- pentru verificarea salariului declarat de angajator la stat, pentru că la nivelul venitului declarat se vor calcula drepturile de pensie
Cărțile de muncă nu se mai întocmesc și completează începând din 1 ianuarie 2011. De la acea dată evidența muncii se realizează doar electronic, prin intermediul registrului general de evidență a salariaților (Revisal).
Conform prevederilor HG nr. 500/2011 fiecare angajator are obligația:
- de a înființa și transmite la inspectoratul teritorial de muncă un registru general de evidență a salariaților și
- de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Dispariția cărților de muncă a determinat ca dovada vechimii în muncă să se poată face numai cu ajutorul unor adeverințe care să precizeze perioadele lucrate de salariații angajați cu contract de muncă.
Potrivit art. 5 din HG. 500/2011 și art. 34 din Codul muncii, pentru a intra în posesia adeverinței de vechime în muncă, salariații sau foștii salariați trebuie să solicite în scris de la angajator eliberarea acesteia. Acesta este obligat să elibereze adeverința, în original sau în copie certificată, în maxim 15 zile de când a fost solicitată.
Adeverința de vechime în muncă
Adeverința de vechime în muncă nu are un format standardizat, impus de legislație. Fiecare angajator poate alege forma în care eliberează documentul.
Adeverința trebuie să conțină precizări referitoare la:
- datele de identificare ale salariatului
- datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și anul în care a fost încheiat)
- durata activității salariatului
- funcțiile ocupate de salariat în perioada în care a fost angajat
- schimbările suferite de contractul individual de muncă, în cazul în care a fost vorba de încheierea
- modificarea, suspendarea sau încetarea CIM
- valoarea salariului de bază, inclusiv sporuri care intră în calculul punctajului mediu anual
- vechimea în muncă, în meserie și în specialitate
- perioadele de concediu fără plată
- absențele nemotivate de la serviciu
Funcționarii publici își dovedesc vechimea în muncă și în specialitate tot cu ajutorul unei adeverințe care este standardizată, conform Ordinului Agentiei Naționale a Funcționarilor Publici nr. 192/2013.
Atestarea vechimii în muncă și în specialitatea studiilor dobândite după data de 1 ianuarie 2011, dovada vechimii dobândite până la 31 decembrie 2010 se face tot cu carnetul de muncă.
În situația în care angajatorul nu vrea sau nu poate elibera adeverința de vechime din motive obiective (pierderea arhivei, încetarea activității etc) salariații au posibilitatea să solicite documentul direct la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza căruia angajatorul își desfășoară activitatea.
Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, așa cum este precizează în HG nr. 500/2011.
Eliberarea adeverinței este taxată cu 20 de lei/document, potrivit Ordinul Ministerului Muncii nr. 826/2014, actul normativ care reglementează tarifele și taxele percepute de ITM.
În cazul în care angajatorul refuză, neavând motive obiective, să elibereze adeverințele de vechime și orice alte documente ce atestă calitatea de salariat a solicitantului, el poate fi amendat cu o amendă de minim 300 de lei ce poate ajunge și la 1.000 de lei. Solicitantul trebuie să sesizeze ITM, singura instituție abilitată să constate această contravenție și să aplice amenzile corespunzătoare.
În calculul vechimii în muncă mai sunt luate în considerare:
- anumite studii
- concediile medicale
- concedii de îngrijire a copilului
Concediul de maternitate
La calculul vechimii se ține cont de situația persoanei care cere pensionarea la limită de vârstă și de mai multe perioade din viață.
În calculul vechimii se iau în considerare toate veniturile realizate și declarate prin intermediul Declarației 112 de către angajatori. În cadrul acestor venituri intră și cele realizate de mămicile care primesc indemnizație pentru îngrijirea copilului de până la doi ani. Toată această sumă pe care ele o încasează pe perioada acestui concediu este declarată și se constituie venit și vechime.
Facultatea urmată la cursuri la zi
Persoanele cu studii superioare efectuate la cursurile la zi pot folosi acea perioadă în calculul vechimii atunci când ies la pensie doar dacă pe perioada facultății îndeplinesc cumulativ condițiile:
- nu au lucrat și
- nu au încasat salariu
Vechimea realizată ca student la zi se ia în considerare ca și stagiu asimilat:
- în momentul înscrierii la pensie doar pentru limită de vârstă,
- dacă acele studii superioare nu au fost realizate în același timp cu altă activitate aducătoare de venit.
Dacă a avut salariu pe perioada studiilor, acele studii superioare nu i se iau în calculul vechimii. Această vechime realizată la facultate la zi nu se ia în calcul:
- la pensia anticipată sau
- la pensia anticipată parțial
Potrivit Codului Muncii, o persoană poate să aibă mai multe locuri de muncă în același timp. Unul singur este cu normă întreagă, de opt ore pe zi.
Indiferent care este norma la celelalte locuri de muncă, persoanei respective:
- nu i se vor aduna toate acele contracte de muncă la perioada de vechime,
- se va considera vechime doar perioada în care a lucrat cu opt ore
Dacă a avut în același timp două contracte de muncă pe opt ore, atunci:
- la vechime i se calculează un singur an și nu doi,
- la valoare, potrivit principiului contributivității, i se vor lua în calcul veniturile de la ambii angajatori sau de la mai mulți angajatori
NU se iau în calculul vechimii:
- masteratele
- doctoratele sau
- a doua facultate, ci doar prima, dacă a fost efectuată la zi, fără ca persoana să fi fost și angajat în aceeași perioadă
Perioada de șomaj și concediu medical
Potrivit legislației în vigoare, perioada în care o persoană a fost în șomaj intră în calculul vechimii pentru pensionare. La fel se consideră și șomajul tehnic, drept stagiu de cotizare pentru persoana aflată într-o astfel de situație.
Dacă o persoană se îmbolnăvește și intră în concediu medical, atunci perioada respectivă se consideră vechime în muncă.
Pot fi luați în calcul, în avantajul persoanelor care se pensionează, anii lucrați cu grupa I și cu grupa a II-a (art. 17 din Legea 263/2010):
- 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
- 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;
- 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă
Dacă o persoană îndeplinește condițiile legale de pensionare și are vechime suficientă în total, atunci se poate folosi de anii de grupă pentru a ieși mai devreme la pensie. Trebuie să se pensioneze la limită de vârstă și să dovedească cu actele că a lucrat în grupa respectivă.
Concediul fără plată
Dacă o persoană a fost trimisă în concediu fără plată, atunci respectiva perioadă nu poate fi adunată la calculul vechimii în muncă.
Veniturile obținute pe P.F.A.
Se consideră vechime în muncă perioada în care o persoană a realizat venituri de natură profesională:
- întreprindere individuală
- un P.F.A.
- medici cu cabinete individuale
- avocați
- experți
- cei care prestează activități de natura drepturilor de proprietate intelectuală cum ar fi artiști, jurnaliști etc.
Condiția este să vireze contribuții de asigurări sociale, persoana respectivă fiind obligată să își încheie o declarație de asigurare. Până în 2012, aceste declarații de asigurare se încheiau cu Casa de Pensii, dar, din iulie 2012, au fost preluate de către ANAF.
Buna ziua, Am lucrat 12 ani full-time, neintrerupt in cadrul cabinetului meu de asistenta sociala (ca asistent social, evident), neavand niciun contract de munca in acest timp. In tot acest timp am platit cas, cass si impozit (cel putin la valoarea salariului minim pe economie). Am obtinut vechime in munca? Ulterior acestor 12 ani m-am anagjat la stat. Aici mi s-a spus ca am obtinut vechime in specialitate, nu si in munca si deci nu mi-au acordat spor de vechime si nr zile de concediu in acord cu anii lucrati. Am luat de la casa de pensii o adeverinta privind stagiul de cotizare cu toti acesti ani. Din nou, mi s-a spus ca nu se ia in calcul, stagiul de cotizare fiind altceva decat vechimea in munca. Este corect? Este un abuz? Cu ce dovada sa ma duc ca sa atest vechimea in munca (daca aceasta exista)? Multumesc tare mult!
Buna ziua …va rog sa.mi spuneti daca in perioada anului 1990 sa considerat vechime la concediu de maternitate …la mine in cartea de munca nu specifica asa ceva ….Si va mai rog ceva , eu de 3 ani nu mai sunt angajata dar platesc CAS se ia in considerare vechime ? Am 30 de ani si 5 luni vechime si sunt nascuta in 1959 pe 30 mai9
Concediul de maternitate este vechime în muncă și în specialitate.
”La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată” – Codul muncii, art.145.
Aveți drepturi de asigurare socială/pensie corespunzător contribuției plătite în baza contractului de asigurare socială.
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Sărut mana distinsa Doamna,
Se considera vechime în munca cu drept de a beneficia de pensie atunci când angajatorul a depus declarația 112,fără sa fi achitat contribuțiile la stat?
Buna ziua! Daca am lucrat 20 de ani și 8 luni grupa 1 de muncă, 4 ani grupa 2, la ce limita de varsta pot sa ma pensionez? Sau exista si posibilitatea de a ma pensiona anticipat? Mulțumesc.
Vârsta standard de pensionare se reduce cu 6 luni pentru 1 an vechime în grupa I (10 ani) și cu 3 luni pentru 1 an vechime în grupa II (1 an și 4 luni).
Vârsta standard de 65 ani se reduce cu 11 ani și 4 luni.
buna ziua ! daca m-am angajat in 18 noiembrie 2018 si sotia naste pe 28 octombrie 2019 pot intra in concediul de crestere copil ? va multumesc!
Conform art.2 din OUG nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor,… beneficiază de concediu pentru creşterea copilului..
În calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, … considerate lună întreagă.
Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ….
Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună.
Din noiembrie 2018 și până în octombrie 2019 sunt 12 luni întrucât intră în calcul și luna în care s-a născut copilul.
din 18 noiembrie 2018 până pe 30 noiembrie = sunt doar 10 zile lucrătoare
Se poate încadra în excepția de a considera cele 10 zile o lună lucrătoare.
Aveți dreptul să beneficiați de concediul de creștere copil…
https://projurista-plus.com/concediul-si-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/
Bună seara! Din anul 1990 și până în prezent, lucrez la același loc de muncă. Vreau să ies la pensie la 1 septembrie 2021 (după 41 de ani de muncă, anticipat) și aș dori să știu dacă mai este nevoie să merg să iau adeverințe de la locurile de muncă pe care le-am avut anterior, începând cu anul 1980, când m-am angajat prima oară în muncă, și până în 1990, când figurez la același angajator. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Până în 1990 activitatea se dovedește cu cartea de muncă și nu este necesar să mai confirmați și cu adeverințe.
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Dacă am lucrat 4 ani 6 luni în grupa a II-a de munca în perioada 1988-1993, beneficiez de spor suplimentar de vechime în munca ? Când va intra în vigoare Legea 127/2019 stagiul minim de cotizare va fi de 10 ani ? Mulțumesc.
Contract de asigurare socială – contractul încheiat între persoana fizică şi casa teritorială de pensii pentru completarea stagiului de cotizare prevăzut de prezenta lege sau pentru completarea venitului asigurat;
Conform art.4 din Legea nr.127/2019 – orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puţin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Contractul de asigurare:
– este încheiat pentru maxim 5 ani anteriori lunii încheierii contractului,
– nu modifică vârsta minimă de pensionare care este de 65 ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei,
– completează stagiul minim de cotizare care este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna dimineața!Am lucrat la CAP in perioada 1973-1990 (până la desființare) și Primăria mi-a dat două adeverințe pe aceeași perioadă(1973-1983 ) deși cei care sunt pe aceeași pagina cu mine cu aceeași litera au primit toți anii până la desființare,spune că nu mai exista in centralizator aceasta pagina (1985-1990).Centralizatorul nu ne-a fost arătat fizic ,ci ne-au dat doar copie pana in 1983.Contabilul este inca in viață și spune că trebuie să fie acești ani,e scris de către el Centralizatorul….ce putem face in acest caz?Cui mai putem cere documentele?Se încadrează in fapte penale cei care refuza și ascund restul documentelor?Mulțumesc!
ART. 159 din Legea nr.263/2010
Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori şi a duratei de asigurare, realizată până la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau cu alte acte prevăzute de lege.
În situaţii excepţionale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condiţiile legii, angajatorii au încetat activitatea şi/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii pot fi valorificate pe baza informaţiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, dacă informaţiile introduse în baza de date, în cadrul activităţii de preluare din carnetele de muncă, sunt identice cu cele din carnetele de muncă scanate. Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât şi carnetele de muncă scanate.
Certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, se face de CNPP, prin casele teritoriale de pensii, pe măsura preluării datelor din actele doveditoare prevăzute la art. 159 alin. (1).
Cererile în legătură cu eliberarea actelor prevăzute de lege, prin care se face dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori şi a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe şi comisioane.
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Buna seara.Stagiul de cotizare este egal cu vechimea în câmpul munci?
Mulțumesc
Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor a fost înlocuită, începând cu data de 1 aprilie 2001 cu noțiunea de „stagiu de cotizare”. Din data de 01 aprilie 2001 drepturile de pensie se stabilesc în funcție de stagiul de cotizare.
Stagiul de cotizare:
poate fi egal cu vechimea în muncă sau
poate fi mai mare adăugându-se și alte perioade distincte de cele în care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare.
Mai multe precizări:
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua. dOUA INTREBARI VA ROG: 1. La documentele ce se solicita a fi depuse pentru dosarul de pensie este necesara si cartea de munca, original si in copie, de ce sa mai aducem adeverinte de la locurile de munca prin care am trecut pana in 2011, cartile de munca au fost operate si certificate prin semnatura/stampila de lucratorii statului, nu? 2. anul trecut, in 2018, a fost o initiativa legislativa in camera deputatilor de recunoastere a activitatii PFA-urilor prin acordarea de vechime in munca de 1 an pentru fiecare 3 ani de contributie ca PFA, se mai stie ceva, sau a fost uitata de la dezbateri? Multumesc
Am lucrat din 1982 octb.pana in mai 2014 ,vecime 32,5 ani varsta 58 ani mai 2019 am depus dosar pensie anticipata si sa aprobat,dar am fost si pfa din 2000 pana in prezent,co contributiile cas si cass platite la zi cu adeverinta eliberata de anaf ca nu sunt restante dar in decizie nu apare nimic nici ca vechime nici ca sume ce ar fi trebuit adugate la calculul pensiei,ce trebuie facut ?
La stabilirea dreptului de pensie se ia în calcul stagiul de cotizare- atât ca durată cât și ca valoare (puncte de pensie).
La PFA se achită CAS (25%)–dacă persoana fizică autorizată obține pe parcursul unui an un venit net mai mare decât 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2019 – 24.960 lei).
Contribuția CAS achitată de către PFA se socotește stagiu de cotizare și se evidențiază în punctul de pensie.
În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare pentru fiecare dintre situaţiile respective.
Ex: punctajul total = punctajul de la salariu + punctajul de la PFA din 12 luni
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
În situaţia asiguraţilor care, în aceeaşi perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, dovedesc şi venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială (PFA), la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate.
Nu se evidențiază pe adeverință un punctaj separat pentru PFA ci este inclus în punctajul total (dacă ca salariat ați fi avut 2 puncte de pensie/lună, cumulat cu PFA puteți avea 3 puncte pensie/lună).
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca cele 5 luni lucrate cu jumătate de norma in perioada 1991-1992 se considera luni intregi la calculul vechimii in munca avand in vedere ca am implinit anul acesta varsta necesara pentru depunerea dosarului pentru limita de varsta.. De la Casa de pensii, dupa ce am constatat ca mi s-a gresit vechimea in munca, mi s-a transmis telefonic ca cele 5 luni lucrate nu se calculeaza tot 5 luni, ele fiind cu jumatate de norma perioada lucrata fiind inainte de aparitia legii care reglementeaza ca perioadele cu timp partial de munca se calculeaza ca perioada intreaga la stabilirea vechimii in munca pentru pensua la limita de varsta.
Multumesc!
Pentru perioada anterioară datei de 1 iulie 2005, în situaţia salariatului care a desfăşurat activitate în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial:
stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii,
vechimea în muncă nu este considerată integrală
În cazul dvs. cele 5 luni lucrate cu jumătate de normă nu sunt considerate vechime de 5 luni, fiind doar o vechime de 2 luni și jumătate.
Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua !
Interesant si util articolul dvs. Cu toate acestea nu am gasit in cuprinsul lui un raspuns si pentru problema mea.
In perioada 1998-2007 pe langa functia de baza cu timp normal de lucru de 8 ore, am incheiat contracte de munca part time cu mai multe firme private. Acestea nu au fost inregistrate in Carnetul de munca, pentru ca asa era procedura la vremea respectiva. In prezent, avand in vedere ca peste un an se apropie pensionarea pentru limita de varsta, ma gandesc ca si perioadele lucrate cu timp partial m-ar ajuta la punctajul de pensie ca stagii de cotizare.
Din pacate numai doua dintre firmele cu care am colaborat mai exista, restul fiind radiate de cativa ani. De la cele doua voi solicita adeverinte cu stagiile de cotizare. Nu stiu cum sa procedez in cazul firmelor deja radiate, la care nu mai am cu cine sa iau legatura si catre cine sa ma adresez pentru obtinerea informatiilor privind dovada stagiilor de cotizare.
O alta intrebare ar fi ce date anume ar trebui sa contina adeverintele pentru a fi valabile la Casa de pensii. Eventual unde as putea gasi un model tip.
In speranta unui raspuns la dilemele mele, va multumesc pentru timpul acordat !
Pentru firmele radiate, adeverințele se eliberează de societățile care au arhiva acelor firme.
Este obligatoriu ca arhiva să fie păstrată și administrată în permanență.
Cereți eliberarea unei adeverințe care să fie conform cu Anexa 6 la Legea nr.127/2019 a pensiilor (mai jos)…
Legea nr.127/2019
ANEXA 6
Emitent …………………………..
C.U.I. ………../Cod fiscal ………..
Adresa ………….. Telefon ………..
Nr. …………../Data ……………..
ADEVERINŢĂ
Se adevereşte prin prezenta că doamna/domnul ……………………………………………., născută/născut la data de ……………………….. în localitatea …………………………………………….., judeţul ……………………., sectorul ………, având C.N.P. ……………………………….., a fost angajată/angajat la*) ……………………………………………, în perioada de la ………………………… până la …………………………..
În perioada de la …………………………… până la ………………………, având meseria/funcţia de ……………………………………….., a beneficiat de următoarele venituri brute realizate asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat:
Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
A – Iunie;
B – Iulie;
C – August;
D – Septembrie;
E – Octombrie;
F – Noiembrie;
G – Decembrie.
__________________________________________________________________________
| | An |
|______________|___________________________________________________________|
| |Ianuarie|Februarie|Martie|Aprilie|Mai | A| B| C| D| E| F| G|
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Salariu | | | | | | | | | | | | |
| realizat | | | | | | | | | | | | |
| lunar | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Denumire spor| | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Denumire spor| | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Denumire spor| | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Indemnizaţie | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Adaosuri | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Ore | | | | | | | | | | | | |
| suplimentare | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Prime | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
| Total | | | | | | | | | | | | |
| venit lunar | | | | | | | | | | | | |
| realizat | | | | | | | | | | | | |
|______________|________|_________|______|_______|____|__|__|__|__|__|__|__|
OBSERVAŢII: ……………………………………………………..
Menţionăm că prezenta adeverinţă s-a eliberat în baza statelor de plată aflate în arhiva societăţii (ale căror copii pot fi puse la dispoziţia caselor teritoriale de pensii la solicitarea acestora), cunoscându-se atât prevederile Codului penal, referitoare la falsul în înscrisuri oficiale, cât şi prevederile legislaţiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit cărora angajatorul poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea şi corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
Conducătorul unităţii,
……………………………………
(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)
Direcţia/Serviciul/Compartimentul/Persoana
cu atribuţii de salarizare-personal/resurse umane
………………………………………….
(nume, prenume, semnătura)
Întocmit
……………………..
(nume, prenume, semnătura)
————
*) Se completează denumirea angajatorului sau, după caz, eventualele denumiri anterioare.
În cazul în care unitatea este deţinător legal de arhive, se vor preciza calitatea (continuator al activităţii, operator economic autorizat să presteze servicii arhivistice etc.) şi documentul în baza căruia i-a fost stabilită această calitate.
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/
Buna ziua,
In adeverintele intocmite conform Anexei 6 la Legea 127/2019, se trec si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ? Inainte de 01.04.2001 acestea reprezinta venituri brute asupra carora s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat ?
In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns , va multumesc !
Potrivit prevederilor Legii 127/2019, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă (concediul medical) sunt incluse în veniturile brute asupra cărora se datorează contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, în cazul persoanelor care au beneficiat de astfel de indemnizații începând cu data de 1 aprilie 2001 și ulterior. Aceasta înseamnă că, începând cu data de 1 aprilie 2001, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt considerate venituri brute asupra cărora se aplică contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.
https://projurista-plus.com/concediul-si-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/
Buna ziua! Am facut facultatea la seral iar in perioada facultatii mi-am luat concediu fara plata pentru sustinerea examenelor. In cartea de munca apar ca si CFS. Pentru pensie anticipata partiala se considera zilele respective la vechime sau se scad din vechime? Conform art 158 din Codul Muncii ele nu se scad din vechime. Intrebarea mea e: asta e valabil atat la pensia la limita de varsta cat si la pensia anticipata partiala?
Va multumesc
Conform art.46 din Legea nr.127/2019 există următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia de invaliditate;
d) pensia de urmaş.
Vi se va asimila perioada precizată ca și vechime în muncă, întrucât erați la facultate. Conform art.60, alin.2 din Legea nr.127/2019:
(2)La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art.14 alin.(1) lit.d)-h) şi art.15.
Art.14, alin.1) lit. b) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
…..a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Bună seara cu o întrebare va deranjez.Daca tatăl meu decedat în 2014nu beneficia de pensie deoarece avea 61de ani la momentul decesului,el având vechime pe cartea de munca doar 13si 1luna în gr2 condiții speciale 100% neavând cei 15ani întregi.Mama mea poate depune actele pentru pensia de urmaș ea având vârstă de 65de ani căsătorită din 1986legitim cu el dar ea nu deține carte de muncă.Va rog aștept un răspuns
Conform prevederilor art.83 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.”
Mama dvs nu poate beneficia de pensie de urmaș, nefiind îndeplinită condiția legală de a fi ”urmașa unui pensionar”, adică soțul decedat nu a fost pensionar.
https://projurista-plus.com/pensia-de-urmas-conditii-acordare-plata-suspendare/
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
As mai dori o clarificare in legatura cu actele necesare pentru dosarul de pensionare anticipata partiala: am gasit pe internet o lista cu aceste acte, printre care si “dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala pentru persoanele, care la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat”.
Imi puteti spune la ce se refera exact? In particular m-ar interesa daca o persoana detine un apartament dat in chirie, pentru care se plateste CASS, sau o persoana beneficiaza de dividende de la o firma (pentru care de asemenea se plateste CASS) e indreptatita sau nu sa aplice si sa primeasca pensie anticipata partiala?
Va multumesc!
Bună ziua, o întrebare. :care este legea care spune ca activitatea prestata ca intreprindere individuala, pfa, sau if este considerata vechime în munca dacă sa plătit cas, și nu este doar stagiu de cotizare. Multumesc
ART. 6 din Legea nr.263/2010
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
….. IV. persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 22 din HG nr.257/2011
În categoria “persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice”, prevăzută la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din lege, se încadrează persoanele care exercită profesiuni libere, şi anume:
….w) oricare profesii/meserii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
ART. 16 din Legea nr.127/2019
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România,
ART. 47din Legea nr.127/2019
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege
La stabilirea pensiei se consideră:
– stagiul de cotizare
– vârsta.
Stagiul de cotizare a înlocuit sintagma ”vechimea în muncă”
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
De ce la un concurs pe o fct contractuala, nu se accepta, activitatea ca titular a l unei intreprinderi individuale, nici c a vechime în munca nici ca vechime în specialitatea studiilor, dacă exista acte doveditoare, este legal. Plătesc contribuții, legea Ma o bliga sa nu mi fac ctr munca cu mine insumi, dar nu recunoaște ca vechime. Este legal?
Buna ziua, doresc sa va prezint urmatoarea speta:
în perioada 2010-2016 am lucrata in Sănia /Italia cu acte (contract de munca dar am beneficiat si de somaj in anumite perioade ) în momentul de fata sunt angajat al unei societati in tara si doresc sa stiu daca vechimea care am acumulat-o in perioada 2010-2016 o pot prezenta societatii în vederea modificarii gradului de incadrare si a salariului, mentionez ca societatea este cu capital privat. Din cat am studiat inteleg ca pot valorifica perioada respectiva la pensie insa doresc sa stiu daca si acum in perioada de activitate pot beneficia de acest beneficiu.
Buna ziua ! Daca ma puteti ajuta, as dori sa stiu daca pentru perioadele lucrate ,11 ani si 11 luni grupa II si 9 luni conditii speciale, se acorda sporul de vechime si pentru fractiunile de an, respectiv 11 luni grupa II si 9 luni conditii speciale.
Va multumesc.
Sărut mâinile! Ptr dosar pensionare (cadru militar), adeverinta cu vechimea în muncă eliberată de ITM în(perioada anului 2000), este, constituie și stagiu de cotizare!? Casa de pensii nu mi pot elibera o adeverință cu stagiu de cotizare. Mulțumesc.
Sărut mâinile! O întrebare…înainte de anii 2000 am lucrat aproximativ 3 ani de zile cu contract civil de muncă și doar după anul 2000 mi-a fost întocmită cartea de muncă. Întrebarea mea este: cei 3 ani cu contract civil, se consideră vechime în muncă, la pensie? Si anul de armată, mi se ia în calcul, dacă înainte să merg în armată nu am avut carte de muncă? Vă mulțumesc anticipat! O zi bună!
Bună ziua, vă rog să îmi spuneți dacă pe perioada facultății, am lucrat în anul trei și patru, mai este facultatea considerată vechime? În lege se specifică faptul că dacă ai avut venituri în timpul facultății, atunci aceasta se pierde ca vechime, dar nu specifică dacă parțial se pierde vechimea pe anii lucrați concomitent cu facultatea sau total. Aștept răspunsul dvs. Mulțumesc!
Perioade asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuţii de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
Conform art..49 din Legea nr.263/2010
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
Veți avea perioadă asimilată doar anii de facultate la zi și NU ați avut contract de muncă pentru care s-au achitat contribuțiile sociale.
Perioada în care ați fost angajat este vechime în muncă și stagiu de cotizare la CAS.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
sa inteleg ca anul 1 si 2 vor fi considerati perioada asimilata iar anul 3 si 4 cand s a lucrat vor fi considerati vechime in munca?
Da, dacă ați lucrat cu contract de muncă și au fost plătite contribuțiile sociale.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
buna ziua, ma-am angajat la o firma in anul 2009 cu sediul in bucuresti , eu fiind din constanta , iar firma ne-au luat cartile de munca la sediul central din bucuresti, in anul 2012 am intrat in concediul de crestere a copilului iar in 2014 cand acest concediu se termina am aflat ca firma intrase in insolventa iar cartile de munca fusesera trimise fostilor angajati din 2013.in incercarea mea de recuperare a carti de munca itm buc. m-au informat ca nu au aceasta carte si nici arhivatorul societati nu detin cartea mea de munca si nici nu pot sa-mi dea adeverinta de vechime in munca.mentionez ca in cartea de munca erau trecute si societatile la care am lucrat pana atunci si nici acelea nu mai exista si nu mai pot procura adeverinte de la ele.va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda pt a recupera cartea de munca sau de adeverinte de vechime? multumesc
Faceti o solicitare la ITM Bucuresti,daca societatea careia i-ati dat cartea de munca avea sediul in Bucuresti.In acest caz carnetul de munca ar trebui sa fie la ITM Bucuresti,iar daca nu, tot ei va elibereaza adeverinta cu stagiul de cotizare din perioada respectiva.La fel , faceti solicitare si la ITM din oricare județ unde ati lucrat si va vor elibera adeverinte.Eu asa am procedat si am obtinut adeverinta cu stagiile de cotizare pe care nu le mai aveam.Cererea se depune pe e-mail sau prin posta cu confirmare de primire.
Buna ziua ! Am terminat liceul in Iunie 1974 iar in Octombrie 1974 am fost incorporat , pana in Februarie 1977(1an si 4 luni ) . Intrebarea mea pentru d-voastra : pentru aceasta perioada de satiasfacere a stagiului militar , cum se calculeaza punctul de pensie aferent ( atat lunar cat si anual ) ? Va multumesc !
Buna ziua,
Va solicit ajutorul intr-o situatie mai speciala, aceea a artistilor ce au desfasurat activitate profesionala artistica inainte de 90’ in calitate de colaboratori liberi profesionisti, artisti, balerini, cantareti. Articolul dumneavoastra nu abordeaza acest subiect si sper sa gasesc disponibilitate din partea dumneavoastra daca cunoasteti situatia acestor categorii de pensionari. Mentionez ca mama mea detine aproape in totalitate vechime dovedita prin adeverinte de colaborare( mai bine de 14 ani) . Aceste adeverinte sunt echivalate cu vechime in munca sau nu?
Precizez ca in adresele depuse de-a lungul timpului am dat peste o serie de Note MMPS ce clarifica acest aspect si stabilesc ca activitatea de colaborator artistic inainte de 90 este vechime in munca si abiliteaza ARIA actualmente Artexim sa elibereze adeverinte in acest sens, doar ca acestia nu detin arhive pentru colaboratorii din tara doar partial colaboratori in strainatate.
In aceste conditii practic devine imposibil pentru foarte multe persoane sa indeplineasca criteriile din legea pensiilor referitoare la vechimea in munca, minim 15 ani.
Astept raspunsul dumneavoastra
Va multumesc
Prin Legea nr.109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România sunt reglementate condițiile de constituire a vechimii în muncă și pensionare.
Conform art.6 din lege:„Atestarea calității de beneficiar al indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreti sau executanti si stabilirea perioadei de activitate artistic interpretativă se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat, pe baza documentelor oficiale eliberate de către Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, ARTEXIM, ELECTRECORD, precum si de catre orice alta persoana juridica de drept public sau privat la care artiștii interpreti sau executanti liber profesionist au prestat activități artistice interpretative în regim de colaborare.”
Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, ARTEXIM, ELECTRECORD au obligatia de a pune la dispozitie solicitantilor documentele care pot dovedi desfasurarea activitatii artistic-interpretative, in termen de 30 de zile de la data solicitarii. In lipsa sau in completarea documentelor oficiale, dovada activitatii artistic-interpretative sau a atestarii se poate face cu orice mijloc de proba prevazut de lege, afise, programe, fotografii, articole, cronici, recenzii, declaratii notariale. Conform art. 10 din lege: (1) Activitatea artistic-interpretativă se echivalează cu zile lucrătoare, după cum urmează:
a) o participare în direct la un spectacol sau reprezentare artistică televizate – 10 zile lucrătoare;
b) o participare la realizarea unui spectacol sau a unei reprezentări artistice organizate de o persoană juridică de drept public sau privat – 10 zile lucrătoare, la care se adaugă câte o zi pentru fiecare reprezentaţie;
c) o participare la realizarea unei emisiuni TV înregistrate – 15 zile lucrătoare;
d) o participare la realizarea unei înregistrări de teatru radiofonic, de poezii sau povestiri pentru radio, televiziune sau casă de discuri – 30 de zile lucrătoare;
e) o participare la realizarea unei înregistrări muzicale pe orice tip de suport tehnic – 10 zile lucrătoare;
f) o participare la un eveniment artistic de genul festival, gală şi altele asemenea, declarat ca naţional – 30 de zile lucrătoare;
g) o participare la un eveniment artistic de importanţă internaţională, declarat ca atare – 60 de zile lucrătoare;
h) o interpretare a unui rol într-o producţie cinematografică de lung sau scurtmetraj – un număr de zile lucrătoare echivalent cu numărul de zile de filmare prevăzute în contract, inclusiv zilele de deplasare la şi de la locurile de filmare, precum şi zilele de repaus;
i) un turneu artistic în ţară sau în străinătate – un număr de zile lucrătoare egal cu dublul numărului de zile calendaristice din perioada în care s-a desfăşurat turneul, la care se adaugă ziua plecării şi cea a revenirii din turneu.
(2) Numărul zilelor lucrătoare cu care se echivalează fiecare prestaţie artistic-interpretativă dintre cele prevăzute la alin. (1) include şi zilele necesare repetiţiilor de orice fel, precum şi pe cele necesare oricărei alte activităţi pregătitoare depuse în scopul bunei desfăşurări a prestaţiei, anterioare acesteia sau concomitente cu ea.
(3) Premiile unu, doi şi trei, precum şi distincţiile similare obţinute prin participarea la evenimente artistice naţionale sau internaţionale de prestigiu majorează cu 30% numărul de zile lucrătoare cu care, potrivit prevederilor alin. (1), se echivalează activitatea artistic-interpretativă şi cu 10% pentru alte premii.
Adeverințele dovedesc vechimea în munca!Acestea pot fi completate cu: orice mijloc de probă prevăzut de lege, afișe, programe, fotografii, articole, cronici, recenzii, declarații notariale.
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Buna dimineata,.intrebare,.La ITM se regasesc date din registrul personal referitoare la salariul lunar brut/net realizat,.? vechimea in munca spor ore noapte, ore suplimentare,.??in perioada 1993/2001 ? intreb caci vechiul angajator nu vrea sa-mi elibereze aceste adeverinte,.cu salariul lunar ,.brut/net si ore de noapte doar din 1997 noiembrie ,.eu lucrand in ture din 1993,.ei invocand faptul ca asta au in programul facut de o firma de IT,. Va multumesc anticipat,. cu respect,.,
Conform art.7, din HG nr.905/2017:
(8) În situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Extrasul din registru atestă activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Multumesc pentru raspuns,.OK asta dupa 01/04/2001!!,.dar pana in 01/04/2001 unde se mai gasesc Statele de plata ale fostilor angajati ca stia zic ca asa le au ei Incomplete si completate incorect,.Eu citeam pe undeva ca Firmele erau obligate sa faca Statele de plata in 2 exemplare ,.Unul sa fie la Biroul personal (HR) iar celelalt la la Biroul Financiar Contabil,.Acum cei de la HR nu au acces la Ambele State de plata ? caci Firma functioneaza si in prezent. Ce demersuri pot face ca sa am acces la aceste dosare personale,stiind ca la HR nu imi da voie sa le consult,.Multumesc frumos daca puteti sa-mi dati o informatie,conform unei legi,HG sau Ordonante ,.ceva? sau sa ma las Pagubas ca in Ro.nimic nu se poate.O zi buna,.
Bună ziua, în ipoteza în care separat de activitatea desfășurată la stat, am avut și cabinet individual , iar pentru veniturile realizate am plătit asigurări sociale, de sănătate și impozit, cum pot valorifica această activitate în drepturile de pensie?Concret, ce acte trebuie depuse?Trebuie solicitat de la fisc situația contribuțiilor achitate sau au cei de la Casa de pensii o astfel de evidență? Multumesc anticipat!
Persoanele interesate pot solicita caselor teritoriale de pensii – prin email – transmiterea buletinului de calcul și a anexelor care conțin informațiile cu privire la stabilirea dreptului de pensie (date privitoare la activitatea în muncă).
Stagiul de cotizare se certifică, la cererea asiguraților sistemului public de pensii, de către casele teritoriale de pensii.
Pentru mai multe detalii accesați:
https://www.cnpp.ro/depunere-cereri-si-documente
https://projurista-plus.com/dreptul-la-pensie-si-indicele-de-corectie-aplicat-pensiei/
Buna ziua de ce casa de pensii.a spus ca.nu.mi.poate.elibera.adev.cu stagiul.de cotizare?Multumesc.
Stagiul de cotizare se certifică, la cererea asiguraților sistemului public de pensii, de către casele teritoriale de pensii. Nu pot preciza cauza refuzului de a vi se răspunde la solicitarea adresată casei de pensii. Puteți cere precizări/lămuriri printr-o petiție adresată on-line: https://www.cnpp.ro/petitii-si-sesizari
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/
O.intrebare.Am lucrat.o.perioada.la un angajator.si.mi a eliberat.adeverinta.cu perioada.lucrata.pt.pensie.Trebuia.sa mi treaca.in adeverinta.si salariul?pt.ca.nu mi l a trecut.Multumesc.
Da, se trece și salariul într-o adeverință eliberată special pentru a fi depusă la Casa de pensii în vederea calculării drepturilor de pensionare.
Dar, având în vedere că există o centralizare a stagiului de cotizare al fiecărei persoane la Casa de pensii din circumscripția unde locuiți, puteți solicita casei teritoriale de pensii – prin email – transmiterea buletinului de calcul și a anexelor care conțin informațiile cu privire la stabilirea dreptului de pensie (date privitoare la activitatea în muncă).
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/
Buna ziua!As dori sa aflu unde ma pot adresa pentru eliberare adeverinte de vechime pt perioadele lucrate in anul 2000 si 2002.Nu stiu daca firmele respective mai sunt in functiune sau sunt radiate.Am lucrat cu contracte de munca,inregistrate la Itm si figureaza in cartea de munca.Am scos de la Casa de pensii perioadele de contributivitate,figurez incepand cu 2003.Multumesc!
Buna ziua,urmeaza sa ma pensionez si am muncit pana in 15.12.2001 ca sofer la o intreprindere de transport,de unde,la solicitarea mea,am primit pentru toti anii munciti acolo,adeverinta pentru incadrare in grupa II-a de munca.Va rog sa imi spuneti de unde pot afla sigur,daca pentru adeverinta primita s-a platit cotizatia conform grupei II-a de munca,deoarece din 1999, intreprinderea a fost cumparata de un patron,care,am inteles de la alti fosti colegi care s-au pensionat si au avut probleme,deoarece ,patronul,nu a platit pentru toti angajatii contributia suplimentara pentru grupa II-a.Unde se poate verifica plata contributieipentru grupa II-a de munca la anii 1999 si 2000?Multumesc!
Aceste informații le puteți afla de la Casa de penșii.
Puteți să vă adresați către Casa de pensii, trimițând cereri on-line, accesând link-urile de mai jos:
https://www.cnpp.ro/intreaba-un-consultant
https://www.cnpp.ro/petitii-si-sesizari
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/
Buna ziua sunt însărcinată în 6 luni urmează să nasc în ianuarie 15 2021 am lucrat o săptămână în martie 2020 după sau desfăcut contractul de munca din cauza pandemiei pe urmă Mam reangajot din 28 iulie 2020 până în 16 aprilie 2021 acum sunt angajata din 5 octombrie 2021 până voi naște mă incadrez la indemnizație de creștere a copilului?
Beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.
Dacă verificați perioada lucrată, să fie cu contract de muncă și cu plata asigurărilor de sănătate, și întreaga perioadă este de minim 12 luni în ultimii 2 ani, beneficiați de dreptul de concediu creștere copil și indemnizație.
https://projurista-plus.com/concediul-si-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/
Urmează să nasc în 15 ianuarie 2022 îmi cer scuze
Buna ziua!
Imi puteti raspunde la o întrebare?
Pe stagiul de cotizare apar cu 15 ani si 4 luni, ar trebuie sa am gradația 4.
Angajatorul imi spune ca am 13 ani si 4 luni.
2 ani am platit singur cotizația pt vechime.
Angajatorul imi spune ca nu se calculează cei 2 ani plătiți sunt doar pt pensie:(
Multumesc!
Art.3, alin.1) din Legea nr.263/2010
p) stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
Sunt incluși în stagiu de cotizare/sunt luați în calcul la stabilirea dreptului la pensie și anii pentru care s-a plătit contribuții de asigurări sociale
https://projurista-plus.com/legea-nr-263-din-2010-sistemul-unitar-de-pensii-publice/
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Sarut mana,
Am solicitat pensionarea anticipata partiala la Casa de pensii Arges. Mi s-a refuzat pensionarea pe motiv ca am realizat stagii numai 34 ani 11 luni si 2 zile, in mod eronat, intrucat am stagii de 35 ani si 2 zile. Se invoca faptul ca in august 2001, SC Automobile DACIA, unde am lucrat, a declarat ca am lucrat o singura zi. In cartea de munca nu apare nicio intrerupere, iar in fisierul de la Casa de pensii apare intradevar o singura zi pe august 2001, insa veniturile declarate sunt corecte inclusiv punctajul. Societatea nu raspunde la transmiterea vreunei rectificative, la cererea mea. Sunt fara venituri, pentru o eroare care nu stiu de unde provine. Sunt in termen de 45 zile de la primirea Deciziei de refuz. Pot chema in judeccata Casa de pensii Arges?
Ceea ce se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare este bazat pe actele doveditoare.
Ce este în cartea de muncă este baza.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Pentru a vă clarifica situația puteți face o petiție online către Casa Națională de Pensii:
https://www.cnpp.ro/petitii-si-sesizari;jsessionid=G5PKhKTQ130NbJL99mQyR2LhNt5nvgbL9CZvQTlCx5CgC4L1jkCb!1827989899!1636438944765
Bună ziua! Am lucrat in Marea Britanie timp de 3 ani. Acum lucrez în cadrul M. A.I, evident, in România. Aș dori să știu:
1)dacă acei trei ani pot fi considerați vechime in muncă(pentru calculu pensiei) și cu ce documente trebuie dovedită această vechime;
2) dacă poate fi luată in calcul pentru stabilirea numarului (pragului) de zile de concediu; daca da, la fel, cu ce documente se poate dovedi. Mulțumesc!
1) Da, cei 3 ani lucrați în Marea Britanie pot fi considerați vechime în muncă dacă ați avut un contract de muncă individual și au fost achitate contribuțiile aferente.
Mai multe detalii:
https://projurista-plus.com/vechimea-in-munca-plata-retroactiva-a-vechimii-in-munca/
2) Dacă respective perioadă este asimilată vechimii în muncă, va fi luată în considerare și pentru calculul nr.zilelor de concediu de odihnă aferente.
https://projurista-plus.com/timpul-de-munca-si-timpul-de-odihna/
buna ziua! spuneti-mi va rog daca ati reusit sa vi se ia in calcul vechimea din anglia, si ce acte ati depus mai exact? am 6 ani vechime in anglia , tot legal cu contract de munca. Ati gasit vreun formular ceva in Uk sau cum ati procedat? multumesc
Înainte de a depune actele necesare, ar fi bine să contactați autoritățile responsabile pentru pensii din România pentru a obține informații specifice și pentru a clarifica procesul.
E-mail: petitii.sesizari@cnpp.ro
https://projurista-plus.com/stabilire-transfer-plata-pensie-in-strainatate/
Buna ziua!Inteleg ca pana la data de 01.04.2021 dovada vechimii in munca se face cu carnetul de munca!Intrebarea mea este, dupa data de 01.04.2021, cum se face dovada?cu Adeverinta eliberata de angajator sau cu declaratia nominala prevazuta pentru stagiul de cotizare.Mentionez ca in adeverinta se specifica faptul ca am lucrat pana in anul 2003 in conditii deosebite de munca in procent de 100%.In declaratia nominala se specifica faptul ca in perioada 01.04.2021-31.12.2001 am lucrat in consditii normale.Care document are prioritate?Multumesc frumos!Mentionez ca am lucrat pana in 2003 in cadrul unui Spital Judetean ca asistenta medicala.
Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor a fost înlocuită, începând cu data de 1 aprilie 2001 cu noțiunea de „stagiu de cotizare”.
Din data de 01 aprilie 2001 drepturile de pensie se stabilesc în funcție de stagiul de cotizare.
Stagiul de cotizare se verifică de Casa de Pensii, având o bază de date cu stagiile de cotizare ale fiecăruia.
Dacă ați fost angajată se poate dovedi prin adeverință de la angajator, ccea ce este aplicabilă și în cazul dvs.
Dacă s-a desfășurat o activitate ca liber profesionist, se poate dovedi cu contractul de asigurări sociale, declarație, dovadă ANAF,…
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Am vrut sa ma refer la perioada 01.04.2001.Din greseala am consemnat 01.04.2021.Multumesc!
sarut mina asi dori si eu un raspuns am depus documentele la casa de pensie mea esit vechime 22 ani si7 luni intrebare pina in 2004 amlucratcu program de 10 ore in silvicultura lucrind la lucrari de intretinere dar nu avem de lucru tot anul 7\8 luni pe an din anul 2005 am deschis o firma srl ca administrator angajati muncitori inginer silvic iar eu nu meam dat sema caci la mine pe firma pot fi angajat cind am aflat amperdut 5 ani …intrebare salarul mea fost mai mare ca la un muncitor me trimis decizie de 650 de lei ca la un asistat social
sarut mina asi dori si eu un raspuns am depus documentele la casa de pensie mea esit vechime 22 ani si7 luni intrebare pina in 2004 amlucratcu program de 10 ore in silvicultura lucrind la lucrari de intretinere dar nu avem de lucru tot anul 7\8 luni pe an din anul 2005 am deschis o firma srl ca administrator angajati muncitori inginer silvic iar eu nu meam dat sema caci la mine pe firma pot fi angajat cind am aflat amperdut 5 ani …intrebare salarul mea fost mai mare ca la un muncitor me trimis decizie de 650 de lei ca la un asistat social mi sa luat incalcul si amata dar euamfacu incombinatul sidelurgic galati armata la munca
Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor a fost înlocuită, începând cu data de 1 aprilie 2001 cu noțiunea de „stagiu de cotizare”.
Din data de 01 aprilie 2001 drepturile de pensie se stabilesc în funcție de stagiul de cotizare.
Stagiul de cotizare se verifică de Casa de Pensii, având o bază de date cu stagiile de cotizare ale fiecăruia.
Valoarea pensiei rezultă din valoarea contribuției la asigurarile sociale (la fondul de pensii).
Dar, dacă mai aveți fima și mai puteți continua să lucrați, puteți să vă faceți un contract pe firma dvs. și să mai contribuiți la CAS (fondul d pensii). Ulterior puteți solicita să vi se recalculeze pensia, fiind socotit și contribuția ulterioară.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Am lucrat din 1999 pana în 2007 la o firma care nu mai exista. Am vechimea trecuta în carnetul de munca și verificat, stampilat de ITM. În caz ca nu e plătit de angajator aceasta perioada, mi se considera vechime în munca?
Bună ziua,aș dori să vă întreb cui trebuie să mă adresez ptr a mi se recalcula vechimea în câmpul muncii,au calculat cu un an m-ai puțin la casa de pensii. Au trecut cele 45 de zile în care se putea face contestația. A afectat calculul pensiei ?
Buna seara.
As vrea sa îmi ziceți in situația in care am un PFI- medic colaborator înființat in Aprilie 2021 dacă am plătit cass și CAS aceasta perioada de la înființare pana acum este considerată vechime in munca?
Va mulțumesc!
Da, este considerată stagiu de cotizare în asigurările sociale și vechime în specialitate, iar contribuțiile se plătesc pentru un venit estimat a fi echivalent cu minim 12 salarii minime brute, venituri ce se declara prin Declarația unică.
CAS și CASS se datorează doar la atingerea sau depășirea plafonului de 12 salarii minime brute.
Bună ziua,la cumulul perioadelor de vechime se ia în considerare și perioada de 2 luni si 15 zile de șomaj pe legea 76/2002,la pensie anticipată parțială pe legea 223/2015 (pensie militară) fiindcă angajatorul nu recunoaște aceasta vechime, susține că e doar perioadă de stagiu de cotizare deși legea 223 specifica in art.3 lit f .ca “reprezinta vechime cumulată perioadele de timp recunoscute ca vechime în muncă, vechime in serviciu, stagiu de cotizare sau perioade asimilate in vederea obținerii unei pensii în condițiile legii.”Momentan am 19 ani ,9 luni si 15 zile fără acea perioadă2 luni si 15 zile), asta susține angajatorul,practic nu recunoaște aceasta vechime (stagiu de cotizare)ce soluție am sa actionez in instanta pentru recunoaștere??
Bună ziua,
Recent am primit decizia de pensionare. În cadrul ei mi s-a specificat că sporul de vechime nu s-a putut valorifica la calculul pensiei întrucât pe Adeverința obținută de la angajator nu este specificat temeiul legal în dreptul fiecărui spor de vechime.
Menționez că Societatea la care am lucrat între timp s-a desființat iar arhiva a fost preluată de către o firmă de arhivare. Am contactat telefonic această firmă dorind să aflu dacă pot să-mi emită un document care să cuprindă și temeiul legal. Răspunsul a fost că nu-mi pot comunica dacă documentul solicitat va conține informațiile care mă interesează și de asemenea că nu pot interveni asupra documentelor arhivate.
Vă rog să-mi spuneți care este calea legală de urmat pentru a obține dreptul de a mi se lua în considerare sporul de vechime ?
Vă mulțumesc anticipat.
Buna Ziua . În iulie împlinesc 52 de ani si conform legii ma pot pensiona la limita de varsta ,mentionez ca lucrez la o societate :in conditii speciale 22.6 luni ,tot aici mai am 5,7 luni gr 2.Mai am 3,6 luni conditii normale .întrebarea este daca raportarea anilor de conditii speciale se face la 35 sau 25 de ani .Conform anexei 2 stagiul de cotizare este 25 de ani pt. aceasta societate.
Buna ziua stimabiala doamna. Sunt angajat de curand in sistemul bugetar , nu am lucrat niciodata in Romania cu carte de munca asadar gradatia mea este 0 , in ultimi 6 ani de zile am lucrat in strainatare in Anglia (2015-2021), as dori sa stiu daca se ia in considerare vechimea in campul muncii acei ani lucrati in Anglia? Detin fluturase de salariu de al angajator si fluturas de inchidere a anului financiar de la autoritate a statului din Anglia in care este descris faptul cat am castigat si taxe ce sau oprit pe fiecare an in parte. La ce institutie a statului ma pot adresa pentru a recunoaste vechimea in munca? Va multumesc nespus de mult pentru un eventual raspuns.
Perioada desfăşurată de o persoană în ţările membre U.E.este recunoscută în România, în temeiul principiului egalităţii de tratament enunţat în Regulamentul Nr.492/2011, ca „vechime în
muncă”.
Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, care este direct aplicabil şi României, reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii. Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor.
În temeiul prevederilor privind exercitarea muncii şi egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscale.
Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua ! Am și eu următoarea intrebare: dupa terminarea facultății am intrat timp de 3 luni în șomaj, după care în concediu de maternitate. Dupa 1 an si 8 luni m am angajat si as vrea sa știu dacă acesta perioada se consideră vechime în muncă pt calcularea drepturilor salariale ?
Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime în muncă.
În temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Întrucât nu ați avut un raport de muncă (CIM) înainte de nașterea copilului, NU este considerată vechime în muncă.
Șomajul NU este considerat vechime în muncă.
Durata facultătții, dacă este curs de zi este considerată vechime în muncă.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna seara ,va rog sa-mi spuneti dacă am lucrat între anii 1986 -1990 program de 4 ore pe zi pentru îngrijire copil născut in 1983 iar funcționara a scris pe cartea de munca Program de 4 ore fără a menționa ca este pentru creșterea copilului cum se considera vechime in munca?
Anterior anului 1990, perioada de întrerupere a activității pentru creșterea copilului nu este recunoscută ca stagiu de cotizare ( vechime în muncă). Începând cu 18 ianuarie 1990 concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, este perioada asimilată stagiului de cotizare.
Corect a fost menționat program de lucru redus la 4 ore, nefiind perioada legală a concediului de creștere copil.
https://projurista-plus.com/concediul-si-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului/
Buna ziua,
Sunt persoana cu dizabilitati, gradul I (grav) si am un stagiu de cotizare de 14,5 ani, efectuati in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat. Cuantumul pensiei va fi calculat strict pentru acesti 14,5 ani, sau se va considera stagiu complet de cotizare ?
Va multumesc!
Calculul se va face doar pentru perioada lucrată, stagiul de cotizare realizat.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua Dna Fainita,
Va rog un punct de vedere asupra sporului de noapte in calculul vechimii.
Am lucrat in primii ani de stagiatura 1987 si 1988 ca dispecer in cadrul Dispeceratului national de gaze. Se lucra in ture de 12h cu 24h liber (pentru tura de zi – 07.00-19.00) si 12h cu 48 h liber pentru tura de noapte (19.00-07.00)
In carnetul de munca nu apare niciun inscris in acest sens si nu-mi aduc aminte sa fi primit ceva mai multi bani decat era salarul de stagiar din acea perioada.
Am inteles ca se ia in calculul vechimii pentru sporul de noapte 3 luni pentru fiecare an lucrat. Nu stiu daca este asa si va rog daca puteti sa-mi raspundeti la aceasta intrebare si unde pot gasii legiferat acest lucru.
Cu aleasa recunostiinta,
Vă recomand să solicitați de la respectivul loc de muncă o adeverință prin care să se confirme efectuarea orelor de program pe timp de noapte, care este perioada, care era sporul acordat.
Cu respectiva adeverință mergeți la casa de Pensii în a cărei circumscripție locuiți și înregistrați respectiva adeverință și solicitați o precizare privind luarea în calcului stagiului de cotizare a acelor sporuri.
https://projurista-plus.com/sporul-de-vechime-in-munca-conditii-generale/
Bună seara! Am și eu o întrebare legată de perioada de 1 an, in care am stat acasă ptr creșterea copilului 18 02 1990. /18 02 1991 Acest an nu este trecut în cartea de munca. Pot dovedi doar cu certificatul de naștere al copilului sau trebuie sa scot de la firma unde am lucrat un act doveditor ?Mulțumesc frumos!
Este obligatoriu să solicitați o adeverință de la fostul loc de muncă prin care să confirmați că raporturile de muncă erau suspendate, nu încetate.
Să vă confirme că erați angajata firmei și aveați contractul de muncă suspendat.
https://projurista-plus.com/suspendarea-contractului-individual-de-munca/
Bună ziua! As dori sa știu dacă reprezintă vechime in muncă/stagiu de cotizare (la stabilirea gradației) o perioadă de contract de munca suspendat, in vederea efectuării unui concediu fara plată pentru interes personal, in care persoana a achitat contribuțiile si prezintă adeverință cu stagiu de cotizare de la casa de pensii, in care figurează cu contribuții pe acea perioadă, în calitate de persoană fără contract de munca cu angajatorul – cod 12. Mulțumesc mult!
Pe perioada cât ați fost suspendată nu aveți stagiu de cotizare.
Dacă ați avutt încheiat un contract cu Casa de pensii și ați plătit cotizație aferentă, vi se va considera contribuție la stagiul de cotizare.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua,
In perioada 1983-1993 am lucrat la Intrep. Electrotimis Timisoara, care in prezent nu mai exista.
Am nevoie de adeverinta de sporuri, pentru perioada respectiva, pentru dosarul de pensie, pe care trebuie sa o solicit la Depozitul de siguranta Arhivatorul ( SC Depozitul Arhivele Transilvania SRL ).Pentru a ajunge in posesia ei va trebui sa achit aprox. 250 lei, ceea ce mi se pare aberant. Ei au preturile afisate pe site-ul lor. Am vreo posibilitate sa obtin aceasta adeverinta altfel ?
Doar cei care dețin arhiva unei societăți pot elibera adeverințe.
Dacă respectiva societate ar mai fi funcționat, era posibil ca tot de la această arhivă să solicitați/obțineți documentul justificativ cu sporurile.
Fiind o firmă care are angajați pe care trebuie să-i plătească, au fost nevoiți să introducă o taxă.
https://projurista-plus.com/incadrarea-locurilor-de-munca-in-grupe-speciale/
Buna ziua,in curand fac 65 ani si pot aplica pentru pensie,cu 35 ani cotizati,numai ca sunt calcule de cateva luni pentru a sti data exacta la care pot iesi.
Am doi ani lucrati gr.II-a in anii ’95-’97,am adeverinta necesara.La vechimea in munca pot adauga 6 luni pe care le-am castigat din cei doi ani gr. II-a ?Sau imi trebuiau minim 5 ani in gr. II-a pentru a mi se aduna la vechime?
Multumesc mult!
La vechime în muncă se calculează fiecare lună lucrată într-o activitate de muncă specifică unei grupe.
Stagiul de cotizare trebuie să fie 35 ani efectiv lucrați, care pot fi compuși din ani de muncă + ani sau luni de la grupele de muncă.
https://projurista-plus.com/incadrarea-locurilor-de-munca-in-grupe-speciale/
Buna ziua,
In 08.07.2022 la ora 12.59 v-am expus situatia mea in cazul obtinerii adeverintei de sporuri ( am poza cu aparitia rugamintii mele pe site) Vad ca s-a sters. Mai are rost sa repet rugamintea mea , sau se face o selectie si va fi stearsa din nou ?
Multumesc anticipat,
Liana
V-am răspuns la întrebarea dvs.
Nu se poate dovedi existența unor sporuri decât în baza unei adeverințe, care o poate elibera doar cine gestionează arhiva cu acte.
Impunerea unei taxe este din necesitatea de plăti angajații care arhivează, caută documentele necesare, întocmesc adeverințe, trimit către petent acea dovadă.
https://projurista-plus.com/incadrarea-locurilor-de-munca-in-grupe-speciale/
Buna ziua,
Am lucrat la S.C. Danubiana S.A. Bucuresti: 03.1878 – iulie 2002. Fabrica a fost inchisa in 2004. In 2008 mi s-a elibert ADEVERINTA ce precizeaza sporurile si Grupa 2-a de munca. Mi-au fost acordate: sporuri de vechime, de conditii grele, de fidelitate, de lucru peste program si de noxe. Toate sporurile “s-au oprit”, adica nu mai apar din 01.oct. 2000, cand mi-am pus cererea de emigrare. Am continuat sa lucrez pana in iulie 2002.
Este legala anularea sporului de vechime si cel de fidelitate ? Intreruperea celorlalte trei o consider obiectiva, prin schimbarea locului de munca in aceeasi uzina.
Nefiind cuprinse in decizia de pensionare/ian. 2015, pot obtine cu sanse de castig in justitie recastigarea sporurilor de vechime si de fidelitate ptr: oct. 2000 – iulie 2002 ? Uzina nu mai exista. A&M ARHIVE CENTER SRL Ploiesti, detinatoare arhiva, preciza, citez: “- in perioada iunie 1999 – iulie 2002- lipsa state de plata loc de munca si fise de evidenta a salariilor loc de munca”. Mentionez ca m-am gasit in 2002 pe un pontaj pe post de muncitor ( nedeclarat – nu mi se comunicase radierea postului de inginer, fost sef atelier, sef de sectie si inginer principal).
Multumesc ptr. raspuns.
Puteți cere o recalculare a pensiei în baza actelor noi pe care le-ați obținut.
Dacă nu sunteți mulțumit și aveși dovezi, puteți face acțiune în instanță.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna ziua ,
Doresc sa va intreb , ce se intampla daca intentionez sa ies la pensie conform legii 263/2010,art 65,alin 5,actualuzata si aprobata conf legii 119/28.04.2022, publicata in .MO. NR 411/29.04.2022 , in ideea in care am deja un dosar de pensie anticipata partiala din anul 2020 , pe care pana in prezent nu l-am pus in aplicare ? Pot renunta la acest dosar si sa se emite un altul , tinind cont ca nu am incetat activitatea ? Daca se poate , se recalculeaza si valorea pensiei cu adeverinta pe perioada lucrata dupa 2020 ? Mentionez ca localitatea noastra a intrat in acest articol acum in aceasta ultima actualizare .
Multumesc anticipat si raman in asteptarea raspunsului dvs. !
Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege pot solicita pensia anticipată parţială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, în anexa nr. 6 la lege.
Prin sintagma au locuit prevăzută la art. 65 alin. (5) din lege se înţelege că au avut domiciliul/reşedinţa în una dintre localităţile Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau în unităţile administrativ-teritoriale aflate pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
Dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverinţă-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5.
Conform art. 160 din Legea nr. 127/2019, la data de 1 septembrie 2023 [data intrării în vigoare a Legii nr. 127/2019, pensiile anticipate parţiale fără diminuare, stabilite conform prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 şi ale Legii nr. 218/2015, devin pensii pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei şi a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
Dacă doriți renunțarea la pensia anticipată, care este deja suspendată, puteți depune o cerere de ieșire la pensia în baza art.65, alin.5 din lege.
https://projurista-plus.com/sistemul-public-de-pensii-indicatori-pentru-2022/
Patronul la care lucrez din 2011 mi-a rătăcit cartea de muncă. Cum î-mi pot recupera anii de muncă la care am cotizat anterior pentru a mă pensiona. Am 64 ani ,LA anul trebuie să mă pensiona. Cu stimă
Solicitați angajatorului să vă elibereze adeverințe care să dovedească vechimea în muncă.
Pentru a intra în posesia adeverinței de vechime în muncă, salariații sau foștii salariați trebuie să solicite în scris de la angajator eliberarea acesteia.
Angajatorul este obligat să elibereze adeverința.
Dacă angajatorul nu mai există, trebuie să existe o firmă care a preluat arhiva acelui angajator, și care vă poate elibera dovada necesară.
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Buna ziua,
Am 16 ani si 6 luni vechime in munca si incepand cu luna iunie a.c. am primit decizie privind pensie de invaliditate gr 3.
Intrucat la data cererii privind pensionarea nu am fost in posesia adeverintei privind studiile superioare (4 ani, forma de frecventa “zi”, cu diploma de licenta- perioada in care nu am lucrat – deci perioada asimilata stagiului de cotizare conf art 49 din Legea 263/2010), am depus ulterior actele doveditoare si cerere de revizuire a primei decizii.
Am primit decizie privind revizuirea pensiei, dar drepturile calculate sunt mai mici decat cele din decizia initiala, intrucat, in anexa la decizie, cei 4 ani de studii (0.25 puncte anual ) au substituit pur si simplu 4 ani din cei aferenti stagiului potential (0.35 punte anual), conform art 97 si 98 din Legea 263/2010.
E o omisiune a legiuitorului in a preciza faptul ca pentru pensia de invaliditate, stagiile asimilate se cumuleaza la stagiul complet de cotizare ( in cazul meu 35 de ani) sau o interpretare deficitara de catre Casa Judeteana de Pensii?
Oricum, decizia e discriminatorie intrucat reiese ca pentru cei 4 ani de studii era de preferat sa nu fi solicitat drepturi suplimentare.
Multumesc
Trimiteți o petiție la Casa Națională de Pensii la E-mail: petitii.sesizari@cnpp.ro
Să anexați și fotografii/poze ale deciziilor de pensionare, să poată analiza ce s-a acordat la stabilirea dreptului de pensie.
Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti, daca am vechime in munca 3 ani si 4 luni, am efectuat stagiul militar, in timpul stagiului militar m-am imbolnavit, drept care, am primit pensie pe o perioada de 4 ani, care este vechimea calculata? As putea sa platesc anticipat cotizatia pentru 6 ani? Cati ani trebuie sa mai lucrez pentru a putea beneficia de pensie?
Multumesc
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare,
Bună ziua stimata doamna vin cu o rugăminte la dumneavoastră. Am o vechime de 12 ani de 4 ani sunt angajat la Primărie și nu mi sa acordat spor de vechime la salariu, întrebarea mea este pot să-mi recuperez banii din urmă și dacă da pe ce perioada ?mulțumesc.
Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii.
Fiecărei funcţii, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradaţii, corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.
Sporul de vechime nu se acordă separat ci este inclus în salariu de bază care sunt diferenţiate pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii.
Fiecărei funcţii, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradaţii, corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.
Dacă considerați că nu vi s-a acordat gradul/treapta corespunzătoare puteți solicita, printr-o cerere, de la Serviciul personal/salarizare o detaliere, precizare în acest sens.
https://projurista-plus.com/sporul-de-vechime-in-munca-conditii-generale/
Buna ziua !
Am o vechime in munca de 38 de ani. La1 septembrie 2023 pot sa ies la pensie anticipat , fara penalizare ? Multumesc !
Pensia anticipată se cuvine:
cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare,
persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate.
cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
https://projurista-plus.com/pensia-anticipata-partiala-conditii-acordare-calcul/
Buna ziua, va rog sa ma ajutați răspunzându-mi la o intrebare , cum pot aflat anii pe care i-am muncit , pentru ca la forțele de munca nu au fost găsiți , perioada in care am muncit in țara este 1986-2002.
Va rog să-mi Spune-ți unde să-i caut, la casa de pensii când am solicitat stagiu de cotizare , nu m-au găsit in baza de date .
Va mulțumesc
Vă adresați ITM (inspectorat teritoal de muncă) unde aveți domiciliul, instituție care are ca atribuții:
1) controlează dacă persoanele fizice şi juridice respectă prevederile legale privind înregistrarea contractelor de muncă;
2) verifică şi urmăreşte modul în care sunt calculate sumele virate cu titlu de comision pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă, precum şi pentru
verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către angajatori în condiţiile legii;
3) participă la activitatea de reconstituire a vechimii în muncă, potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare;
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Buna seara! In anul 1992 am fost 6 luni in șomaj, iar în anul 1995 am lucrat 1 an cu contract de munca 1/2 (jumatate de norma).
Pentru aceste perioade cat se consideră vechime in muncă, ma interesează perioada cu contract de 1/2.
Va mulțumesc!
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
https://projurista-plus.com/vechimea-in-munca-plata-retroactiva-a-vechimii-in-munca/
Buna ziua, am 6 ani vechime in avocatura 2000/2006,( cu adeverinta eliberata de Barou), 7 ani in grupa a II a de munca anii 1985/1991 si stagiul de cotizare de 30 ani si 8 luni in sistemul public de pensii.De la Casa de pensii am fost informata ca nu se iau in considerarea vechimii cei 6 ani de avocatura pentru pensionare.Sunt nascuta in luna iunie 1963.Va rog mult sa mi spuneti cand si in ce conditii ma pot pensiona.Multumesc anticipat
Bună ziua! Am absolvit un master începând cu 2015-2017, se ia în calcul la stagiul de cotizare?
ART. 49 din Legea 263/2010
În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
Dacă vă încadrați în această condiție, vi se va considera perioadă asimilată stagiului de cotizare.
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/
Dna Gabriela Fainita , se impune mai mare atentie ca raspunsurile sa fie la intrebari.De exemplu d-l Doru spune ca in anul 1995 a lucrat 1 an cu contract de munca 1/2 norma si intreaba cata vechime are pentru acest an? Raspunsul este ca are vechime in munca 6 luni pentru acest an (adica 12 luni impartit la 2 ) Raspunsul dat de dvs la aceasta intrebare nu are legatura cu intrebarea.
B.seara ! Stima si respect d-na Fainita. Lucrez in Austria – in luna martie 2024 implinesc 60 ani si as putea iesii in pensie pt. ca am primit ” schwer Arbeit ” — munca grea– In Austria copii care nu studiaza, incep ucenicia la 15 ani iar eu la 15 ani – 18 ani am fost elev la liceu.Intrebarea mea este daca pot cumpara acesti 3 ani pt.a iesi la 60 ani in pensie in Austria ?
Bună ziua,pe scurt as dori sa-mi spuneți dacă prin aplicarea legii 74/2022 stagiul complet de cotizare in(fosta)gr.unu(pana in aprilie 2001) se va împărți la 25 ori la 35 de ani,multumesc
Buna seara,
In 2000 decembrie m-am angajat iar în 2001 august am intrat în șomaj până în aprilie 2002. Pentru luna mai 2002 am platit cotizația la ITM. In 2002 august am născut.
La momentul respectiv de la ITM mi s-au spus ca nu pot beneficia de concediu de maternitate pentru ca s-a modificat legea.
va rog să îmi spuneți cum pot recupera perioada aferentă concediului de maternitate pentru vechime.
Mulțumesc.
Buna seara, in 2026 implinesc 60 de ani. La acel moment am: 32 de ani si 6 luni ani de cotizare (din care 2 ani si 6 luni grupa a doua); 1 an si 4 luni armata stagiu asimilat si 5 ani facultate la zi stagiu asimilat. Ma pot pensiona anticipat (cu penalizare) pentru ca indeplinesc limita stagiului minim de 35 de ani?
Multumesc.
Sa inteleg deci ca trebuie sa indeplinesc stagiul de cotizare de 35 de ani pentru a ma putea pensiona anticipat (in cazul meu depasesc 60 de ani) iar stagiul militar si anii de faculatate se iau in considerare NUMAI ATUNCI cand rezulta totalul de 43 de ani pentru a forma stagiul complet (daca intre timp persoana care se pensioneaza nu implineste varsta de 65 de ani de pensionare fara alte conditii )?
Va multumesc.
Buna ziua!Daca închei contract cu Casa de Pensii pentru a obține vechime 3 ani in munca prin achitarea stagiului de cotizare sunt înscris în Revial.Va multumesc
Se înscrie în REVISAL doar contractul individual de muncă.
https://projurista-plus.com/revisal-infiintare-completare-transmitere/
Scuzati-ma ca insist, eu am intrebat daca ma pot pensiona anticipat in conditiile prezentate cu PENALIZARE procentuala pana la indeplinirea stagiului complet (43 de ani) sau a varstei de 65 de ani
Raspunsul dvs. adica 35+8 = 43 se refera strict la pensionarea anticipata cu pensie intreaga (fara diminiare procentuala).
Cu stima,
T.T.
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.
Buna ziua ,
Am vechime in munca 50 de ani , sunt pensionar dar lucrez in continuare la o firma privata.
sunt obligat s-a platesc in continuare contributia la pensii?
Multumesc !
Am lucrat la un patron timp de 16 ani an ultimi ani adica sase ani mia dat concediu dar 10 ani an urma nu a vrut să-mi dea și nici bani ,pe de alta parte ma băgat 1 an de zile la 4 ore pot sa fac ceva.
Acum nu mai aveți ce face referitor la concediu.
Referitor la stagiul de cotizare puteți verifica dacă este plătită pentru întreaga perioadă de către angajator.
Dacă nu aveți stagiu necesar pensionării puteți face un contract cu Casa de Pensii și să plătiți 6 ani de stagiu.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
https://projurista-plus.com/vechimea-in-munca-plata-retroactiva-a-vechimii-in-munca/
Buna ziua
M-am angajat cu contract de munca in anul 2000 insa constat ca in primii 4 ani angajatorul nu a virat contributiile la pensie. Ce solutii am?
Buna ziua
Va rog frumos am si eu o intrebare la dvs daca puteti sa-mi raspundeti
Pe decizia mea de pensionare conform art 169 alin (6) din legea 263/2010 pt anii lucrati in grupe de munca mi s-a impartit la 30 ani numai majorare grupe munca de 6 puncte restul de 18 puncte mi s-a impartit la stagiul complet de cotizare de 34 ani
Cum este corect pt stabilirea punctului de pensie
Impartirea la 30 ani numai a majorarii grupei de munca ( 6÷30 )sau
Impartirea la 30 ani a nr total de puncte anuale realizate in grupa de munca plus majorare grupe munca 21+6=27 puncte ( 27:30 )
Va multumesc !
Art.169, alin.(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001, se aplică şi persoanelor înscrise la pensie anterior intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 100 lit.a)
Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
Dacă știți cum a fost calculată pensia, este mai bine să faceți o contestație la Casa de Pensii respectivă pentru a vă explica și recalcula pensia.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna ziua
Am Cartea de Munca cu perioada de incepere din 02.10.1986 in care sunt trecute retributiile.
Am avut 5 locuri de munca.
Intrebare : Am nevoie de adeverinta de la fiecare angajator pentru dovedirea stagiului de cotizare ?
Va multumesc frumos !
Aveți nevoie de adeverință de la foștii angajatori doar dacă nu aveți altă dovadă a vechimii în muncă.
Cartea de muncă dovedește vechimea.
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Este adevarat ca in noua lege a pensiilor ce urmeaza a fi promulgata, stagiul minim de cotizare va fi de 10 ani?
Sarumina as dorii sa aflu cum as putea recupera grupa 1 de munca din 2007 pina în 2011 fiindcă angajatoru spune ca firma e la masa credala mai am șanse?
Încadrarea în grupă de muncă este condiționată de recunoașterea, prin formalitățile legale, a încadrării locului de muncă în condiții specifice unei grupe de muncă.
Această recunoaștere este trecută în actele firmei și nu depinde de situația de insolvabilitate a acesteia.
Verificați în Cartea de Muncă dacă este vreo înregistrare în acest sens, la Inspectoratul teritorial de muncă care gestionează Revisal (registru evidență contract de muncă).
https://projurista-plus.com/incadrarea-locurilor-de-munca-in-grupe-speciale/
Bună ziua, la depunerea dosarului de pensionare perioadele trecute în cartea de munca pana în 2011 trebuie însoțite de adeverințe de la angajator?Pentru doua dintre locurile de munca din acea perioada nu am adeverinta, nu mai dau de acei angajatori. Din aceasta cauza se poate respinge dosarul? Acele perioade sunt luate în calcul dacă nu am adeverințe? Va mulțumesc.
Ceea ce este trecut în Cartea de Muncă nu trebuie dovedit și cu adeverințe, doar dacă nu au fost venituri suplimentare care nu au fost trecute în cartea de muncă.
Carnetele de muncă puse la dispoziţie caselor teritoriale de pensii trebuie să fie completate cu toate înscrierile până la data de 1 aprilie 2001 şi să fie certificate de autorităţile abilitate, potrivit legii.
În situaţia în care dovada vechimii în muncă nu se poate face cu carnetul de muncă în original, perioadele prevăzute se pot valorifica pe baza informaţiilor existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.
După ce nu au mai fost Cartile de muncă, toate contractele de muncă au fost înregistrate în REVISAL.
Dacă nu a existat contract individual de muncă înregistrat, nu au fost plătite nici cotribuțiile la asigurări sociale (pensii).
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Buna seara
Am o mare nelamurire daca ma puteti ajuta dvs
Am lucrat in grupa 1 de munca si grupa 2 de munca m-am pensionat pe caz de boala inainte de intrarea in vigoare a Legii 263/2010 si la limita de varsta in anul 2016 , am cerut la Casa de Pensii Buletin de Calcul privind acordarea pensiei pt limita de varsta , date privitoare la activitatea in munca , punctaje anuale si am constatat urmatoarele
– pensia mi s-a calculat prin impartirea nr total de puncte la stagiul complet de cotizare conorm Legii 263/2010 droarece am cerut majorare grupe munca si mi s-a raspuns va am primit . Da in dosarul meu de pensie apar calculate um nr de puncte pt grupa 1 de munca conform art 169(1) din Legea 263/2010 , dar nu apar trecute in Buletinu de calcul de exemplu 33 puncte impartit la stagiul complet de cotizare 30 ani= 1 punct
Ei sustin ca mi-au dat punctaj suplimentar dar eu nu l-am primit de 6-7 ani
Va intreb nu era normal sa mi se dea un alt buletin de calcul in care sa apara nr de puncte art 169(1)
In buletinul meu de calcul apar numai 1 punct fara punctaj suplimentar de 0.30 puncte art 169(1) Apare calculat in dosarul meu dar nu apar in buletinul de calcul deoarece am impartit nr total de puncte din punctaje anuale la 33 ani si au iesit 1 punct 33÷ 33= 1 punct
A doua problema un nr de 7 ani am constatat neintroducerea sporurilor in calculul pensiei deoarece am introdus datele privitoarea la activitatea in munca primite de la Casa de Pensii in calculatorul.de pe net si mi-a iesit la mai mult cu 2 puncte Am ajuns la concluzia aceasta dupa ce am facut un centralizator de comparatie intre nr de puncte de la Casa de Pensii si calculatorul la pensie.com de exemplu 15 ani bat iar 7 ani nu bat
Am introdus pe calculator salariul de incadrare fara sporuri si asa bat nr de puncte cu ei de ce oare nu au introdus sporurile oare a fost o omisiune ?
Si aici va intreb ce trebuie sa fac deoarece in centralizatorul date privitoare la activitatea in munca apare salariul de incadrare si sporurile pe fiecare an in parte
Timp de 7 ani am fost la Casa de Pensii si mi s-a spus pensia este calculata corect ca in final sa descopar ca timp de 7 ani sa iau o pensie mai mica
Astept un raspuns din partea dvs
Va multumesc anticipat !
Aveți dreptul să primiți un răspuns oficial și cu justificare pentru calculul pensiei.
Trimiteți o petiție către Casa Națională de Pensii pe adresa: E-mail: petitii.sesizari@cnpp.ro
Prezentați situația dvs așa cum ați descris-o și vor avea obligația să facă o verificare a situației.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna seara
Am trimis petitie la CNPP , iar cnpp a trimis solutionarea petitiei de catre casa de pensii , iar casa de pensii mi-a raspuns clasare peritie ceea ce au trimis raspuns si la cnpp , asta am primit in loc de un raspuns oficial cu jutifi care pentru nelurea in calculul pensiei a sporurilor cu caracter permanent
Va rog frumos daca puteti sa -mi raspundeti , casa de pensii mi-a acordat un punctaj suplimemtar pt grupa I conform art 169 alin (1) Legea 263/2010 , OUG 209/2008 Legea 218/2008 , punctaj pe care ei sustin ca mi l-au dat Eu nu l-am primit de la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie limita de varsta . Pe buletinul de calcul privind acordarea pensiei pt limita de varsta nu nu este trecut niciunde punctajul suplimentar OUG nr. 209/2018
pe buletin este trecut numai art 100 ,oare nu este normal sa se treaca pe buletin OUG 209/2008 , primesc pensia fara punctaj suplimentar tot asa cu petitii clasate si acelasi raspuns , nu stiu ce sa mai cred , eu cred ca nu a fost transmis din gestiune in contabilitate pentru transmiterea la plata . Va rog frumos sa-mi spuneti ce art sau oug trebuie sa apara pe buletin pt punctajul suplimentar , pentru ca pe buletinul meu nu apare nimic , oare nu trebuia evidentiat separat
Va rog frumod astept un raspuns
Va multumesc anticipat
Buna ziua
Am lucrat 4 ani in conditii deosebite ( 70 % ) inainte de anul 2001 va rog frumos sa-mi spuneti daca pot beneficia punctaj suplimentar la pensie conform art 169 alin (6) Legea 263/2010
Va multumesc !
Art.169, ali.(6) din Legea nr.263/2010:
Prevederilor art. 100 lit. a) referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001, se aplică şi persoanelor înscrise la pensie anterior intrării în vigoare a prezentei legi.
ART. 100 din Legea nr.263/2010:
Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii.
Dacă vă încadrați în condițiile prevăzute în articolelel legii aveți dreptul să beneficiați de majorarea punctajului.
Solicitați un răspuns oficial de la Casa de Pensii.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Vechime totala 39 de ani 7 luni. Din octombrie 1983 pana in decembrie1994 am lucrat in grupa 1 de munca. Ulterior am lucrat in conditii normale inca 23 de ani. La stabilirea punctajului, primesc 5.6 puncte suplimentare pentru anii (11) lucrati in grupa 1, fara nici un alt punct pentru anii cotizati in acea perioada. La acestea se adauga un nr de 21 de puncte realizate in ceilalti 23 de ani munciti in conditii normale. Mentionez ca am beneficiat de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni. E normal sa nu mi se ia in considerare la calcularea punctajului, veniturile din perioada de 11 ani lucrati in gr.1 ( venituri brute inscrise in cartea de munca)?
Aveți dreptul să primiți un răspuns oficial și cu justificare pentru calculul pensiei.
Trimiteți o petiție către Casa Națională de Pensii pe adresa: E-mail: petitii.sesizari@cnpp.ro
Puteți solicita și o recalculare a pensiei, după ce aveți toate datele oficiale.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna ziua, am lucrat in armata, am iesit la pensie cu o vechime efectiva de 26 de ani, si vechime cumulata de 44 ani si 6 luni. Am lucrat 6 ani si am un nr de 14 puncte. Cum se face calculul la implinirea varstei de 65 de ani pentru cele 14 puncte cumulate. Va multumesc.
BUNA SEARA
Am iesit la pensie de invaliditate si apoi la pensie pt limita de varsta . La cererea unei situatii de la Casa de Pensii am constatat ca in calculul pensiei de invaliditate nu mi s-a luat in calcul punctajul anual de la grupa 2 mi s-a luat in calculul pensie de invaliditate numai punctajul de la grupa 2 de 0.15 puncte . Ce pot sa fac acum dupa 17 ani pt recuperarea sumelor pierdute si a punctajelor netrecute in calcul
Va multumesc
Faceți o cerere către Casa Județeană de Pensii și solicitați recalcularea pensiei cu aplicarea a punctajelor.
Dacă răspunsul primit de la Casa Județeană de Pensii nu vă mulțumește, puteți face o acțiune în instanță.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Bună. Lucrez ca muncitor intretinere la o şcoală din 2012 până in prezent. Mentionez căci lucrez din anul 1986 ,iar de când sunt angajat la şcoală nu mi sa platit SPORUL DE VECHIME in muncă. Ce trebuie să fac??? Vă Multumesc
Conform art. 160 Codul muncii ”Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri”.
Actualul Cod al muncii a intrat în vigoare la data de 1 martie 2003.
Conform prevederilor acestui cod, orice spor, inclusiv sporul pentru vechime în muncă, este un element al salariului şi trebuie prevăzut în contract.
În situaţia în care părţile consimt ca sporurile să fie incluse în salariu, în contractul individual de muncă trebuie să existe o clauză specială care să precizeze acest aspect.
Verificați dacă în contractul individual de muncă aveți trecut acest spor.
Dacă este trecut separat și nu este inclus în salariul de bază puteți solicita o ”clarificare” din partea angajatorului.
Curtea Constituţională a decis că „drepturile salariale suplimentare, cum sunt primele, sporurile sau adaosurile prevăzute în actele normative, nu constituie drepturi fundamentale consacrate de Constituţie care nu ar mai putea fi modificate sau chiar anulate.
https://projurista-plus.com/sporul-de-vechime-in-munca-conditii-generale/
Eu am avut o ii timp de 5 ani, am plătit contributiile La Anaf, sunt considerați vechime în munca?,, nu am nici o adeverință numai chitanțele de plata
Până la data de 1 aprilie 2001, dovada realizării stagiului de cotizare se face cu carnetul de muncă.
După data de 1 aprilie 2001, stagiului de cotizare rezultă din declarațiile nominale de asigurare (Declarația 112) depuse de angajator la casa teritorială de pensii până la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF începand cu 1 ianuarie 2011.
https://projurista-plus.com/vechimea-in-munca-plata-retroactiva-a-vechimii-in-munca/
Frumos dar cu noi cei care am lucrat pana in 2011 regim de santier adica cu 2-4 ore peste cele 8 ore si am contribuit la fondul de pensii cu total realizari.Totusi pensia este calculata ls salariu de baza.Culmea ca nici nu vor sa elibereze adeverinte cu venituri pe perioada de inainte de 2011
Buna ziua,lucrez din 1983,conform casei de pensii din 2001 pana in 2020 am acumulat 18 ani si 6 luni,si un punctaj de 76 pct.Pt perioada 1983-2021 apare doar un tabel cu salariu lunar si perioadele lucrate.Care ar fi punctajul meu pentru calcularea pensiei?Va multumesc,Marius
Conform dispozițiilor art. 94 din Legea nr.263/2010 – Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5.
Conform dispozițiilor art. 53 din Legea nr.263/2010
(1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Exemplu calcul:
Stagiu cotizare luna ianuarie + stagiu cotizare luna februarie + ….. decembrie) : 12 luni = stagiu pe anul XX
Stagiul pe anul X + stagiul pe anul Y + ……XX (nr. ani contribuție) = suma totală : stagiu complet de cotizare (conform anexei 5 la lege).
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna seara,
Bunica mea a lucrat in fost cooperativa agricola iar in anul 2008 a depus o cerere la Primaria de domiciliu pt a i se elibera fisa evidentei muncii efectuate pana la momentul desfintarii cooperativei. La vremea respectiva i s-a eliberat o adeverinta din care se atesta faptul ca are doar 10 ani si 6 luni vechime in munca. Pt a se fi putut pensiona, avea nevoie de 15 ani minim vechime in munca.
In luna aceasta, ianuarie 2023, am refacut o cerere catre Primarie pt a cerceta dinou in arhiva anii de vechime in munca, si de data aceasta au eliberat o adeverinta cu 15 ani si 3 luni.
Vreau sa stiu ce putem face in acest sens. A pierdut 6 ani de pensie la limita de varsta din cauza faptului ca primaria a eliberat acte eronate in 2008, iar acum au eliberat alte date. Am depus dosarul de pensie si casa judeteana l-a acceptat!
Avem cum sa recuperam de la statul roman suma pierdut pe care ar fi trebuit sa o primeasca ca si pensionar timp de 6 ani, din cauza unui functionar public, care la vremea respectiva a sustinut ca datele sunt 100% corecte, ?
Multumesc!
Orice solicitare de recuperare a unui drept se poate face doar prin instanță.
https://projurista-plus.com/asistenta-judiciara-in-materie-civila-forme-conditii-stingere/
Buna ziua,
Bunica mea a lucrat in fost cooperativa agricola iar in anul 2008 a depus o cerere la Primaria de domiciliu pt a i se elibera fisa evidentei muncii efectuate pana la momentul desfintari cooperativei. La vremea respectiva i s-a eliberat o adeverinta din care se atesta faptul ca are doar 10 ani si 6 luni lucrati. Pt a se fi putut pensiona, avea nevoie de 15 ani minim vechime in munca
In luna aceasta, ianuarie 2023, am refacut o cerere catre Primarie pt a cerceta dinou in arhiva anii de vechime in munca, si de data aceasta au eliberat o adeverinta cu 15 ani si 3 luni.
Vreau sa stiu ce putem face in acest sens. A pierdut 6 ani de pensie la limita de varsta din cauza faptului ca primaria a eliberat acte eronate in 2008, iar acum au eliberat alte date. Am depus dosarul de pensie si casa judeteana l-a acceptat!
Avem cum sa recuperam de la statul roman suma pierdut pe care ar fi trebuit sa o primeasca ca si pensionar timp de 6 ani din cauza unui functionar public care la vremea respectiva a sustinut ca datele sunt 100% corecte?
Multumesc!
Buna ziua,
Am lucrat ultimele 3 luni in timpul facultății, ce se întâmplă cu vechimea asimilată pentru facultate?
Pot renunța la cele 3 luni pentru a beneficia de cei 4 ani de facultate….
Mulțumesc anticipat!
Art.49 din Legea nr.263/2010
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
Dacă îndepliniți condițiile nu trebuie să renunțați la nici o perioadă lucrată, care a fost o colaborare pe perioadă determinată.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna seara,
Bunica mea a lucrat in fosta cooperativa agricola iar in anul 2008 a depus o cerere la Primaria de domiciliu pt a i se elibera fisa evidentei muncii efectuate pana la momentul desfintarii cooperativei. La vremea respectiva i s-a eliberat o adeverinta din care se atesta faptul ca are doar 10 ani si 6 luni vechime in munca. Pt a se fi putut pensiona, avea nevoie de 15 ani minim vechime in munca.
In luna aceasta, ianuarie 2023, am refacut o cerere catre Primarie pt a cerceta dinou in arhiva anii de vechime in munca pt ca bunica în 2008 a acceptat tacit fisa pusa în brate de cei de la primarie pt ca ei au subliniat și au garantat ca nu are vechime mai multă.
Ideea este ca la a aceasta noua cerere au eliberat o adeverinta cu 15 ani si 3 luni.
Vreau sa stiu ce putem face in acest sens. A pierdut 6 ani de pensie la limita de varsta din cauza faptului ca primaria a eliberat acte eronate in 2008, iar acum au eliberat alte date. Am depus dosarul de pensie si casa judeteana l-a acceptat!
Avem cum sa recuperam de la statul roman suma pierdut pe care ar fi trebuit sa o primeasca ca si pensionar timp de 6 ani din cauza unui functionar public care la vremea respectiva a sustinut ca datele sunt 100% corecte?
Multumesc!
Buna seara!
In perioada 1985-2008 am fost angajata la Hotel Parc. In decembrie 2022 am depus dosarul pentru pensionare,la Casa de Pensii a sect.2…dupa o luna am primit decizia de pensionare,dar cu uimire am constatat ca m-au penalizat si mi-au scazut din vechime ,pe motiv ca in perioada 01.04.2001-01.01.2002 angajatorul nu a platit CAS …am depus cerere la conducerea fostului loc de munca si am primit raspunsul ca CAS ul a fost platit in toti acesti ani. Va rog frumos sa-mi spuneti ce pot face …unde ma pot adresa?Momentan am primit doar decizia de pensionare.
Va multumesc frumos!
Mai înainte ați putea trimite o petiție online la Ministerul Muncii: https://mmuncii.ro/j33/formulare/petitie/.
Solicitați precizări privind situația dvs, iar cu răspunsul de la minister cereți recalcularea pensiei de către Casa de Pensii prin aplicarea corectă a vechimii.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Bună ziua ! Vreau sa-mi cumpăr vechimea pentru lunile în care am fost angajata dar neretribuita , în afacerile de sezon ( parte schi ) ori la stat unde trebuia sa am activități plătite cu public
. În lunile când nu aveam încasări nu eram retribuție
Vechimea se cumpără toată odată sau se poate plăti în transe ? Cât trebuie sa plătesc pe luna , în acest caz ? Acum nu lucrez . Va mulțumesc!
Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Până la data de 1 septembrie 2023, aceste persoane pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.
Contractul se încheie la Casa teritorială de Pensii
lata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.
Contractul de asigurare socială încheiat îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.
În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.
https://projurista-plus.com/vechimea-in-munca-plata-retroactiva-a-vechimii-in-munca/
IN PERIOADA 1992-1996 AM LUCRAT CU JUMATATE DE NORMA.CUM SE CALCULEAZA LA STAGIU DE COTIZARE.VA ROG.
Bună ziua as avea și eu o întrebare am lucrat 15 ani în același loc de muncă în mediul toxic pt 5 ani am primit grupa respectiv anul 2000 2005 iar pe ani 1981 1990 nu cu toate ca am lucrat același lucru. Adică am lucrat în șpriț la întreprinderea de sticlărie și faianță Sighișoara.
Dacă respectivul loc de muncă nu este încadrat in grupa de muncă nu puteți beneficia.
Încadrarea în condiții deosebite se face pentru fiecare loc de muncă, nu se analizează în ansamblu sau pe secție de activitate.
https://projurista-plus.com/incadrarea-locurilor-de-munca-in-grupe-speciale/
Buna ziua. Informatiile despre vechimea in munca din acest articol sunt in contradictie cu informatiile din articolul dumneavoastra despre vechimea in munca (ma refer la contractele cu 2/4/6 ore): “Vechime in munca, spor de vechime, stagiu de cotizare”, din 08.02.2021. Inteleg ca este vorba de 4 ani diferenta intre cele doua articole. S-a schimbat legislatia? Sunt interesata deoarece am facut facultatea la seral si am lucrat program de 4 ore in acea perioada (1985-1991). Se considera sau nu vechime integrala? Aici, in acest articol, spuneti ca nu. In celalalt articol, precizati ca salariatul angajat cu 4 ore are aceeasi vechime cu cel care are contract cu 8 ore si ca difera doar baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
Ar fi foarte util sa stiu cum stau lucrurile in acest moment, mai ales ca ma apropii de varsta pensionare (am lucrat si in grupa II aproape 12 ani).
Multumesc frumos!
Buna ziua,
La depunerea dosarului de pensie am depus o adeverinta de la A&M Arhive Center cu toate sporurile precizate in statele de plata, iar raspunsul Casei de Pensie a fost urmatorul:
Adeverinta furnizata de detinatorul de arhive nu contine temeiul legal pentru acordarea acelor sporuri.
Raspunsul detinatorului de arhiva a fost ca acestia nu pot oferi temeiul legal pentru acordare,acestia detinand numai state de plata.
Ma puteti indruma unde ma pot adresa?
Va multumesc mult!
Faceți o petiție (adresă în care explicați situația) către Inspecția Muncii:
https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari
Mă numesc Cornel Pușcaș și sunt președintele unei asociații ( Associazione Multinazionale
Multicultulturale ,, MONDOTERRA ” ) cu sediul central in Italia.
Vin la dumneavoastră cu rugămintea de a mă ajuta sa elucidez citeva din cazurile care sosesc zilnic la noi , la care nu am găsit inca răspunsurile, astfel :
1) Un membru al asociației noastre, a împlinit vârsta de pensionare in Italia, respectiv 67 de ani și ar dori să își facă o pensie aici. Acesta a fost înscris la Centro per l’ Impiego ( Oficiu de Muncă ) din 2012 fără întrerupere , negasind după 2012 un post de muncă numai în agricultură și aici pe perioade scurte de timp , respectiv contracte sub șase luni .
El dorește să știe dacă aceasta perioada de 10 ani se consideră vechime in munca , sau nu .
Persoanele care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale UE ori a Spaţiului Economic European: drepturile de pensie se acordă proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.
La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat.
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
In per 1975-1981 am lucrat ca și cosmetician in cadrul hotelului Montana din Sinaia, aparținând de OJT Prahova.
Din1981 până în 1986 am fost încadrată că mandatar, și am platit toate obligațiile legale la casierul hotelului. Aceasta perioada nu apare în cartea mea de munca.
Cum pot dovedi plata contribuției pt pensie pe perioada 1981-1986 ?. Menționez că nu mai am nici o chitanță și societatea care detine arhiva hotelului mi-a răspuns că nu m-a găsit în evidențe? Mulțumesc
ART. 279 Codul muncii
(1) Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.
(2) După data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire.
(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce deţin carnetele de muncă ale salariaţilor le vor elibera până la data prevăzută la alin. (3), în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.
(5) Anunţul privind pierderea carnetelor de muncă emise în temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
Faceți o adresă/petiție către Inspectoratul Teritorial de Muncă în care prezentați situație dvs.
După ce primiți răspuns de la ITM, dacă nu vă dă alte precizari față de ceea ce aveți deja, puteți face o acțiune în instanță pentru a vă reconstitui vechimea în muncă. Trebuie să aveți acte doveditoare să puteți proba că ați lucrat în perioada respectivă (contract de muncă, state de plată, etc).
https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
pentru platile compensatorii al beneficiarilor oug nr 36/1998 adica 20 salarii se adauga pentru stabilirea pensiei
OUG nr.36/1998 privind unele măsuri de protecţie pentru personalul al cărui contract individual de muncă va fi desfăcut ca urmare a concedierilor colective determinate de reorganizarea Regiei Autonome de Electricitate “Renel”, Regiei Autonome a Gazelor Naturale “Romgaz” Medias şi a Regiei Autonome a Petrolului “Petrom” Bucureşti
Plățile compensatorii de care ați beneficiat constituie stagiu de cotizare și sunt luate în calcul la stabilirea pensiei.
Art.98 din Legea nr.268/2010
(2) Pentru perioadele în care persoana a fost şomer, la determinarea punctajului lunar se iau în considerare drepturile băneşti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
(3) Pentru perioadele în care persoana a beneficiat de plăţi compensatorii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul asigurărilor pentru şomaj, la determinarea punctajului lunar se utilizează drepturile băneşti lunare acordate care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale.
https://projurista-plus.com/dreptul-la-pensie-si-indicele-de-corectie-aplicat-pensiei/
Buna ziua!
Am nevoie urgentă de un răspuns daca se poate.Am o vechime de 10 ani pe cartea de munca + 5 ani am platit in regim propriu contributia pentru pensie CAS .Cumulat am 15 ani 1 luna si 10 zile vechime.De la biroul de de la firma unde urmeaza sa ma angajez am fost anuntat ca cei 5ani CAS platiti in regim propriu nu se socotesc ca vechime in contractul nou de muncă.Este corect sau este o eroare de la angajator ? Vă mulțumesc!
Aveți stagiul minim de cotizare pentru ieșirea la pensie.
Stagiul de cotizare nu este similar cu vechimea în muncă.
Prin cumpărarea stagiului de cotizare NU ați cumpărat și vechimea în muncă.
https://projurista-plus.com/completare-stagiul-de-cotizare-la-pensii-cu-6-ani/
Buna ziua,
Angajatorul a trecut eronat o zi de absent nemotivat. Eroarea am sesizat-o la timp dar neremedierea ei s-a reflectat de abia cand am incetat colaborarea cu acestia? Ce e de facut?
Faceți o sesizare a Inspecției Muncii: comunicare@inspecțiamuncii.ro
https://projurista.ro/drepturile-salariatilor/
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati, daca se poate, in clarificarea unor aspecte referitoare la obligatia angajatorului (in cazul de fata este vorba de o societate infiintata in anul 1964, care pe perioada existentei sale a avut aproximativ 1700 salariati) de a elibera ADEVERINTE conform Anexa 6/Legea 127/2019 necesare stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata plata la 31.08.2023 pentru perioada anterioara datei de 01.04.2001:
1.Exista obligatia eliberarii adeverintei pentru sumele brute ce fac parte din veniturile lunare brute realizate, reprezentand sporuri, depasiri de plan, ore suplimentare, prime, asupra carora nu s-a calculat si retinut pensia suplimentara de la salariat, conform legislatiei in vigoare la acea perioada, acest fapt fiind probat cu statul de plata? Nu se intelege clar sintagma din preambulul Adeverintei de la ANEXA 6 “a beneficiat de urmatoarele venituri brute realizate asupra carora s-a datorat , potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat”, motiv pentru care exista solicitari din partea fostilor salariati de a primi aceste adeverinte chiar daca nu s-a retinut si virat pensia suplimentara pentru aceste sume. Legiuitorul se refera la pensia suplimentara sau ar fi fost de ajuns sa se fi achitat contributia CAS, contributie care era in sarcina angajatorului, situatie care nu se mai poate proba, in situatia solicitarii unor explicatii sau copii din partea caselor teritoriale de pensii, deoarece documentele de plata si modul de calcul nu se mai afla in arhiva societatii.
2. In situatia in care legiuitorul se refera la contributia CAS datorata de angajator, pe care nu avem cum sa o probam la nivel de salariat intrucat in arhiva s-au pastrat decat statele de plata, unde se vede clar faptul ca asupra acestor venituri suplimentare nu s-a datorat si retinut pensie suplimentara, adeverinta se elibereaza pentru perioada 01.02.1975-01.04.2001, conform Legii 127/2019, art.152, alin.4) sau se elibereaza si pentru perioadele anterioare datei de 01.02.1975, daca exista astfel de solicitari? Care este perioada pentru care exista obligatia eliberarii adeverintei prezenta in Anexa 6 a Legii 127/2019?
Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul dumneavoastra,in masura in care timpul va permite!
ART. 165 din Legea nr.263/2010
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Bună seara !
Acum 23 de ani am plecat din Romănia unde am avut 12 ani de muncă la fostul ICSMI.
Detin cartea de munca unde sunt precizati anii lucrați.
Vă rog să îmi spuneti daca pot să plătesc contribuții pt pensie pt 5 sau 6 ani.
Iar dacă pot plăti, unde trebuie să mă adresez!!
Vă mulțumesc pentru un eventual răspuns.
Cu mult respect.
Gabriela T.
Puteți încheia un Contract de asistență socială cu Casa de pensii de unde aveți locuința.
https://projurista-plus.com/completare-stagiul-de-cotizare-la-pensii-cu-6-ani/
Bună seara !
Acum 23 de ani am plecat din Romănia unde am avut 12 ani de muncă la fostul ICSMI.
Detin cartea de munca unde sunt precizati anii lucrați.
Vă rog să îmi spuneti daca pot să plătesc contribuții pt pensie pt 5 sau 6 ani.
Iar dacă pot plăti, unde trebuie să mă adresez!!
Vă mulțumesc pentru un eventual răspuns.
Cu mult respect.
Gabriela T.
Art.6, alin.2 din Legea nr.263/200: Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială*), în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
ART. 12
(1) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
(2) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(3) Contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Pentru perioadele prevăzute la art. 16 lit. c), dovada stagiului de cotizare, realizat în sistemul public de pensii, se face cu adeverinţa eliberată de casele teritoriale de pensii pe baza declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, a declaraţiei individuale de asigurare, a declaraţiei nominale de asigurare sau a contractului de asigurare socială, după caz.
https://projurista-plus.com/completare-stagiul-de-cotizare-la-pensii-cu-6-ani/
Bună ziua!
Am 4 ani și 11 luni lucrați în gr 1 și 21 ani și 9 luni în condiții speciale.Am primit respingerea dosarului de pensionare pe motiv că nu se reduc decât12 ani din vârsta de pensionare (deși,dacă adunăm cele două perioade reies 13 ani reducere) și trebuie să mai lucrez încă 1 an (eu având 52 ani).Ce mă sfătuiți? Mulțumesc!
Faceți o adresă/petiție către Casa Județeană de Pensii prin care să solicitați o clarificare detaliată a motivele respingerii dosarului de pensionare. Este important să înțelegeți exact de ce dosarul a fost respins și dacă există documente sau informații suplimentare necesare.
Dacă considerați că decizia este incorectă, aveți dreptul să contestați decizia prin intermediul căilor legale disponibile.
Mai aveți posibilitatea să cumpărați vechimea care vă lipsește din stagiul de cotizare, încheind un contract cu Casa de Pensii.
https://projurista-plus.com/cumparare-vechime-pentru-pensii-sociale/
Bună seara!Va rog sa îmi spuneți și mie ce pot sa fac dacă în perioada 1994-2001 angajatorul nu a platit cassul,în cartea de munca este operat ca am lucrat dar ei nu au plătit,nu știu dacă mai exista societatea,ce pot sa fac?Mulțumesc!
Mai multe informații găsiți în articolul:https://projurista-plus.com/carnete-de-munca-preluare-date/
Buna ziua. Pentru pensionarea la termen cf legii actuale este necesara indeplinirea cumulativa a celor doua conditii: varsat (barbat) 65 de ani SI stagiu maxim de cotizare de 35 ani? Sau, daca doar una din conditii este indeplinita pot beneficia de pensie integrala? Mentionez ca lucrez din 1992 (inclusiv pe timpul facultatii – seral) si am deja un stagiu de cotizare de 27 ani si 2 luni. Varsta la acest moment 51 ani. Daca mai cotizez cei 8 ani ramasi, voi avea aprox 60 ani la acel moment. Pot iesi la pensie atunci cu pensia completa?
Multumesc,
ART. 52 din Legea nr.263/2010
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
ART. 62 din Lega nr.263/2010
Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege
La 60 ani ați avea dreptul de ieșire la pensie anticipate dar, din cele precizate, NU aveți îndeplinită condiția cotizației de 35+8 = 43 ani
Dacă aveți o perioadă cuprinsă între vârsta de 18 ani și actuala vârstă, în care nu aveți stagiu de cotizare, puteți cumpăra vechime/stagiu de cotizare de maxim 6 ani (OUG 70/2023).
Mai puteți verifica dacă nu aveți perioade lucrate în grupe de muncă sau condiții deosebite
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Bună seara!
Unde se poate verifica contribuția de 2÷5% pentru pensie suplimentară. Care impune o creștere a punctajului lunar, conform Art. 168 alin (1), din Legea 263/2010?
Pentru a verifica contribuția de 2% – 5% pentru pensie suplimentară și pentru a afla cum aceasta impune o creștere a punctajului lunar conform Art.168, alin. (1) din Legea 263/2010 sau a oricăror modificări sau reglementări ulterioare, vă recomand să depuneți o cerere/petiție la Casa Județeană de Pensii de care aparțineți prin care să solicitați informații actualizate cu privire la regulile și procedurile specifice pentru calculul contribuției pentru pensia suplimentară și modul în care aceasta afectează punctajul lunar.
Puteți cere un extras al stagiului de cotizare al dvs.
https://projurista-plus.com/pensia-cumulata-cu-alte-venituri-realizate/
Buna ziua.As avea și eu o intrebare! Dacă ai lucrat in grupa a ll-a de munca și ai avut sporuri pe acea perioada, la Casa de Pensii cum îți calculează valoarea punctului de pensie dacă in cartea de munca este trecut doar salariul de încadrare , nu venitul brut realizat, din care ti se rețin de fapt contribuțiile !!!
În ceea ce privește calculul valorii punctului de pensie la Casa de Pensii, acesta este în general determinat în funcție de totalul veniturilor brute din perioada de cotizare.
Dacă în cartea de muncă este trecut doar salariul de încadrare și nu venitul brut realizat, poate fi necesară o corectare a informațiilor pentru a asigura un calcul corect al valorii punctului de pensie.
https://projurista-plus.com/punctaje-lunare-calcul-recalculare-stagiu-cotizare-2/
Buna ziua! As dori sa va intreb daca o persoana va avea o pensie mai mare daca lucreaza ca si angajat, cu contract individual de munca, comparativ cu situatia in care ar lucra ca si PFA? Ma refer la situatia in care comparam aceeasi perioada de timp lucrata si acelasi venit brut lunar (Contract individual de munca vs PFA).
Avand in vedere ca, contributia la Asigurarile Sociale (CAS) este mai mare in cazul unui angajat, comparativ cu un PFA, si pensia la care are dreptul va fi mai mare, comparativ cu situatia in care ar lucra ca si PFA? Multumesc frumos!
Da, există diferențe semnificative între sistemul de pensii pentru angajați și cel pentru persoanele fizice autorizate (PFA). În general, în România, pensia poate fi mai mare pentru un angajat cu contract individual de muncă în comparație cu un PFA, în funcție de mai mulți factori, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale.
1.Angajatul cu contract individual de muncă plătește contribuții mai mari la asigurările sociale (CAS) decât un PFA, iar contribuțiile mai mari la CAS pentru angajat pot duce la o pensie mai mare în viitor.
2.Angajatul cu contract individual de muncă contribuie la sistemul public de pensii, iar suma contribuțiilor sale este determinată de salariul brut comparative cu PFA-ul care poate alege să contribuie la un fond privat de pensii sau poate să nu contribuie deloc la un sistem de pensii, depinzând de decizia sa personală și de situația financiară.
3.Angajatul cu contract individual de muncă are contribuțiile la asigurările sociale deduse automat din salariu și garantate de lege, iar PFA-ul are mai multă libertate în gestionarea veniturilor sale și poate decide să contribuie mai puțin sau deloc la asigurările sociale, ceea ce ar putea afecta pensia sa viitoare.
https://projurista-plus.com/calculul-pensiei-sociale-conform-legii-nr-360-din-2023/
Buna ziua !
Am 60 de ani impliniti si 35 de ani si 2 luni lucrati, din care 5 luni a fost somaj (in anul 1999). Doresc sa aflu daca pot iesi la pensie anticipata si dupa Legea 360/2023, care va intra in vigoare din 01.09.2024, adica daca depun solicitarea doar in septembrie 2024. In momentul de fata pe vechea lege as avea posibilitatea de a iesi in pensie anticipata cu penalizare.
Dupa noua formula de calcul nu reiese clar daca la pensia anticipata se vor lua in calcul si perioadele necontributive (facultate, armata). Cum se vor aduna punctele pt calculul pensiei anticipate.
Multumesc
ART. 58 din Legea nr.360/2023
(1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
Toate verificările/calculele se fac în baza actelor depuse/înregistrate în baza de date.
În concordanță cu aceste date se calculează, nu se estimează/apreciază, dacă nu sunt înregistrări/plăți de contribuții, ….
https://projurista-plus.com/calculul-pensiei-sociale-conform-legii-nr-360-din-2023/
Buna ziua . barbat nascut in 1964 .incadrat in munca in anul 1983 luna sept ,plecat in armata in luna oct 1983 reînceput activ in feb 1985 ( 1 an si 4 luni armata ) Lucrat in grupa a doua , 4 ani si 9 luni . Intrebare : pot iesi anticipat la pensie anul acesta cand implinesc 60 de ani si care ar fi procentul de penalizare .
Mulțumesc anticipat !
cu stima !
ART. 62 din Legea nr.263/2010
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) – c).
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
Puteți face o cerere la Casa Județeană de Pensii de care aparțineți să vă calculeze stagiul de cotizare în baza actelor/cotizațiilor realizate.
https://projurista-plus.com/pensia-anticipata-partiala-conditii-acordare-calcul/
Cum se calculeaza punctajele
pe perioada 1978-1992 .În cartea de muncă sunt salariile tarifare(nete).Se împart la salariul mediu net pe economie,sau la brut mediu pe economie?
Conform legii nr.263/2010:
Se calculează punctajul mediu anual realizat de asigurat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Se determină punctajul anual al asiguratului prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv la 12.
Se calculează punctajul lunar prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, venitul lunar asigurat (care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale) la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.
Folosind punctajul mediu anual se poate determina cuantumul pensiei prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
La determinarea cuantumului pensiei, fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
https://projurista-plus.com/calculul-pensiei-sociale-conform-legii-nr-360-din-2023/
Buna seara stimata doamna
Am rugamintea sa mi spuneti daca eu am lucrat 10 ani 10 luni si 29 de zile grupa1 de munca si 2 ani 2 luni si 29 de zile grupa 2 de munca ,cu cati ani mi se reduce varsta e pensionare .
Mentinez ca sunt nascut in 17.03.1968 si am un stagiu de cotizare de 36 de ani.Stiu ca redurea ptr grupele de munca se dau la ani intregi,insa as vrea sa aflu daca se pot cumula lunile ramase de la grupa 1 si 2 sa mai pot forma inca un an de reducere in grupa 2.
va multumesc anticipat si astept radpunsul d voastra cu intees
Art. 55 din Legea nr.263/2010
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare:
Stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi).
Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa 1 de muncă se aplică pentru 10 ani (deja împliniți), iar pentru grupa 2 de muncă pentru 2 ani (deja împliniți), deci nu se mai poate adăuga un an suplimentar de reducere.
Prin urmare, în situația dvs., vârsta de pensionare ar fi redusă cu un total de 12 ani (10 ani pentru grupa 1 și 2 ani pentru grupa 2), care ar trebui aplicată la vârsta legală de pensionare din țara dvs.
https://projurista-plus.com/vechime-in-munca-spor-vechime-stagiu-cotizare/
Buna ziua….ma numesc Radulescu Bogdan sias vrea sa va intreb…am facut Facultatea la zi 4 ani….in timpul facultatiii am lucrat 6 luni…..mi se pune la vechime facultatea….multumesc
Veți avea considerată stagiu asimilat – perioada facultății când nu ați lucrat ca angajat.
Pentru perioada când ați fost angajat, veți avea contribuție la sistemul de pensii.
Nu veți pierde nici o perioadă, dintre cele 2, la calculul stagiului de cotizare.
https://projurista-plus.com/pensia-conditii-acordare-calcul-stagiu-transfer-strainatate/
Buna ziua Mutumesc pentru ajutor :nascut 3.13.1967. Si am cotizat 30,2 luni din care 11,2.23 zile conditi speciale inanite 2001 ,cele 5,6 de la grupa se considera stagiu pentru limita de virsta la legea de la 1.09.2024 ?? Mutumumesc.
Buna seara, stimată doamnă, am rugămintea să îmi spuneți, dacă am beneficiat in perioada 1990- 1998 de concediu pt ingrijire copil pana la 2ani, pt 4 copii, fiind angajată din sept 1985 până în ian 2020, fara intrerupere, perioada concediilor pt ingrijirea copiilor se ia in considerare la calculul anilor de vechime pt pensionarea anticipată?
Adică intră in calculul stagiului complet de cotizare contributiva? cum este numită acum vechimea în lege?
Mulțumesc anticipat cu recunostinta pt răspuns.
Concediul pentru creșterea copiilor este luat în calcul la stabilirea pensionării anticipate.
ART. 58 din Legea nr.360/2023
(1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (2) şi (3) din prezenta lege.
https://projurista-plus.com/pensia-anticipata-partiala-conditii-acordare-calcul/
Va multumesc mult pt amabilitatea dvs.
Nu va suparati, as dori sa ma lamuriti daca la acordarea pensiei anticipata partial se scade din perioada de penalizare reducerea acordata pt cresterea copiilor, astfel incat daca pensionarea se face cu 5 ani inainte de varsta standard pt pensionarea la limita de varsta si ai crescut 3 copii , se scad 18 luni din cei 5ani, aplicandu de procentul de penalizare doar pt 42 luni, deoarece practic aplicandu se reducerea pt copii ma pensionez la limita de varsta dupa 42 luni, nu dupa 60 luni, care este articolul din lege care ma poate lamuri in aceasta privinta? Sau cum trateaza Casa de Pensii aceasta situatie conform legii?
Multumesc cu recunostinta!🙏
Conform art.45 din Legea nr.360/2023 persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de prezenta lege pot beneficia de una dintre următoarele categorii de pensii acordate în sistemul public de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia de invaliditate;
d) pensia de urmaș.
Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care:
•au realizat stagiul complet de cotizare contributiv,
•sau au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani
Cuantumul pensiei anticipată se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
până la un an 0,40
între un an şi 2 ani 0,35
între 2 şi 3 ani 0,30
între 3 şi 4 ani 0,25
între 4 şi 5 ani 0,20
Art.51 din Legea nr.360/2023
(1)Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5.
(2)Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Această reducere este dedusă din perioada de anticipare pentru care se aplică penalizarea.
Exemplu:
Dacă cineva se pensionează cu cinci ani mai devreme și are trei copii, se vor scădea 18 luni (6 luni per copil), rămânând doar 42 de luni pentru care se aplică procentul de penalizare.
Art. 22 din HG nr.181/2024
(1) Reducerea vârstelor standard de pensionare potrivit art. 48 din lege se face numai în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv.
(2) Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asiguraţilor sistemului public de pensii, prevăzute la art. 48 şi art. 51 din lege, precum şi cele prevăzute de alte acte normative cu caracter special, pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.
Casa de Pensii aplică aceste reguli pe baza legii, iar în situația descrisă de dvs., ar trebui să recalculeze perioada de penalizare după aplicarea reducerii de vârstă pentru copii.
https://projurista-plus.com/h-g-nr-181-din-2024-norme-aplicare-legea-nr-360-din-2023/
Multumesc din suflet!🙏
Multa sanatate si viata lunga, va doresc pt tot ce faceti!
Imi cer scuze, am omis sa mentionez ca m am pensionat in iulie 2024 pe legea 263, in aceasta situatie mai este valabil raspunsul? sau faptul ca depun acum solicitarea, din moment ce a intrat in vigoare legea 360 nu conteaza ca pensionarea s a facut pe legea anterioara…..
Va multumesc cu recunostinta!
Aveți aceleași beneficii conform noii legi.
Toate dosarele se reevaluează.
https://projurista-plus.com/concediul-de-acomodare-in-cazul-adoptiilor/
Sărut mâna!
Am beneficiat în anul 1999 de 15 salarii compensatorii, acordate conform OUG 36/1998. OUG 36 care la art.2, alin 1 spune că persoanele disponibilizate “beneficiază lunar de o plată compensatorie, neimpozabilă, egală cu salariul mediu net realizat în luna octombrie 1998 în unitatea respectivă”.
Aceste salarii compensatorii intră la calculul pensiei? Pentru ele s-au plătit contribuții la fondul de pensii? Pentru că în articolul mai sus menționat apare mențiunea “plată compensatorie neimpozabilă ” și specificația” salariul mediu net “. Textul pare ambiguu, dumneavoastră cum interpretați?
Eu am ieșit la pensie anul trecut, după vechea lege 263/2010 și nu mi s-au luat în calcul aceste salarii compensatorii. Am incercat atunci la AJOFM să obțin o adeverință pentru cele 9 salarii compensatorii acordate de către dânșii și au refuzat categoric sa mi – o acorde, motivând în răspunsul scris că nu mai au arhivă, că nu țin arhivele decât 10 ani. Deși eu știu că arhivele se păstrează pe o perioadă mult mai îndelungată. La fel și OMV Petrom a spus că nu are evidențele cu salariile compensatorii, cele 6 acordate de către dânșii.
Ce mă sfătuiți să fac, cum să procedez? În primul rând vreau să știu dacă acele salarii compensatorii acordate conform OUG 36/1998 intră la calculul pensiei, dacă pentru ele s- au plătit contribuțiile aferente.
Menționez că am scris în Cartea de muncă faptul că am beneficiat de prevederile OUG 36/1998, dar nu sunt menționate sumele primite. Eu acum nu mai am nici o dovadă a sumelor compensatorii primite atunci.
Vă mulțumesc!
OUG nr. 36/1998 prevedea la articolul 2 că persoanele disponibilizate beneficiază de „o plată compensatorie, neimpozabilă, egală cu salariul mediu net”. Termenul „neimpozabilă” se referă la faptul că sumele nu erau supuse impozitului pe venit, dar asta nu exclude automat plata contribuțiilor la asigurările sociale, necesare pentru calculul pensiei.
La acea vreme, contribuțiile sociale (pensie, sănătate) pentru plățile compensatorii erau reglementate de legislația separată aplicabilă fiecărui fond de contribuții. Pentru ca aceste salarii compensatorii să fie luate în calcul la pensie, angajatorul trebuia să fi plătit contribuțiile sociale pentru ele.
Ambiguitatea apare din faptul că „neimpozabilă” se referă la impozitul pe venit, nu la contribuțiile sociale.
În practică, se obișnuia ca plățile compensatorii să nu fie incluse în baza de calcul a pensiei dacă nu s-au plătit contribuțiile aferente.
Dacă în Cartea de muncă este menționat că ați beneficiat de OUG 36/1998, ar putea ajuta în recunoașterea drepturilor dvs. în instanță, chiar dacă sumele exacte nu sunt specificate.
În mod normal, Casa de Pensii are nevoie de documente doveditoare privind contribuțiile efectiv plătite, dar puteți solicita recunoașterea acestor perioade prin alte dovezi.
1.Solicitați o adeverință de la OMV Petrom și AJOFM pentru clarificarea contribuțiilor. Insistați printr-o solicitare oficială (cerere scrisă și înregistrată la aceste instituții) de reconstituire a documentelor privind contribuțiile.
2.Dacă aveți deja o decizie de pensionare, puteți formula o contestație prin care să solicitați recalcularea pensiei, invocând faptul că plățile compensatorii conform OUG 36/1998 ar trebui incluse în baza de calcul. În lipsa unei adeverințe, contestația dvs. poate menționa măcar perioada în care ați beneficiat de aceste drepturi.
3.În situația în care contestația este respinsă sau nu obțineți un răspuns favorabil, aveți dreptul să deschideți o acțiune în instanță împotriva Casei de Pensii. În această situație, este important să aduceți cât mai multe dovezi și să susțineți că OUG 36/1998 a avut ca scop protejarea drepturilor disponibilizaților, ceea ce ar putea justifica includerea acestor venituri în calculul pensiei.
https://projurista-plus.com/stagiul-de-cotizare-si-stabilirea-vechimii-in-munca/