Tipuri de contracte de renta viagera

Încetează să te îndoiești de tine însuți, lucrează din greu și fă-o să se întâmple

Tipuri de contracte de rentă viageră Renta viageră va putea fi declarată prin contract neurmăribilă doar în limita valorii necesare credirentierului pentru asigurarea întreţinerii. Renta viageră, cunoscută și sub denumirea de pensie viageră, este un contract prin care o persoană denumită „debitor”:  Constituirea pe durata vieţii mai multor persoane  Părţile contractuale au permisiunea să stabilească durata obligaţiei…

Renta viagera: avantaje, riscuri si solutii financiare

În mijlocul dificultăților se află oportunitatea

Renta viagera: avantaje, riscuri si solutii financiare Art. 2242 Cod civil  Noţiune Ce este renta viageră Renta viageră este o formă de venit periodic (de obicei, lunar sau anual) pe care o persoană (debitorul rentei) se obligă să o plătească unei alte persoane (beneficiarul rentei), în schimbul unui activ sau a unei contraprestații, pe tot…

Renta viagera agricola

Nu am întâlnit niciodată o persoană puternică cu un trecut ușor

Renta viageră agricolă este un mecanism financiar instituit pentru a încuraja transferul de terenuri agricole către exploatațiile agricole mai mari și mai eficiente. Aceasta reprezintă un sprijin financiar periodic acordat persoanelor fizice care aleg să își înstrăineze terenurile agricole: Cadrul legal Renta viageră agricolă în România a fost reglementată inițial prin Legea nr. 247/2005 privind…

Vocatia la mostenire

Atitudinea este un lucru mic care face o mare diferență

Vocatia la moștenire- Dreptul de moştenire este definit ca fiind modul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în viaţă (art 953 Cod civil). Vocația la moștenire Vocația la moștenire poate fi de două tipuri Legislația română prevede o protecție specială a moștenitorilor rezervatari, adică acele persoane care nu…

Fundatia-constituire, conducere, utilitate publica, analiza juridica

Nu strica niciodată o scuză cu o justificare

Fundatia subiect de drept este reglementată de Ordonanța nr. 26 din 2000 asociația și fundatia Art.15 alin.1 și 2 din Ordonanța nr. 26 din 2000 asociația și fundatia: ”Fundatia este subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu…

Constructii executate fara autorizatie

∞Nu este meseria atât de neînsemnată care să nu îşi hrănească meseriaşul∞

Art. 37 din Legea nr.50/1991 Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie pentru toate tipurile de construcţii autorizate, inclusiv în situaţia realizării acestor lucrări în regie proprie. Recepţia la terminarea lucrărilor se face cu participarea reprezentantului administraţiei publice, desemnat de emitentul autorizaţiei de construire. Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în…

Interpretarea contractului

∞ Realitatea nu este altceva decât o interpretare ∞

Interpretarea contractului (art. 1266–1269 Cod civil) Reguli generale privind interpretarea contractului Interpretarea după voinţa concordantă a părţilor – Art. 1266 Cod civil  Prioritatea voinţei reale (concordante) a părţilor Contractul se interpretează după voinţa concordantă a părţilor, iar nu după sensul literal al termenilor. La stabilirea voinţei concordante se va ţine seama: Determinarea voinţei reale a…

 Contractul de Arendare

∞ Oamenii se pot îndoi de ceea ce spui, dar vor crede ceea ce faci ∞

Contractul de arendare Contractul se încheie, de obicei, pe o durată determinată, iar arendașul are dreptul de a utiliza terenul în conformitate cu destinația agricolă stabilită. Este un contract sinalagmatic, dat fiind că odată cu încheierea sa valabilă, fiecare parte dobândeşte drepturi şi îşi asumă obligaţii reciproce şi interdependente: Aspecte importante Articolele din Codul civil…

Garantia pentru buna functionare la vanzare

∞Uneori plătim mult mai mult pentru lucrurile pe care le primim pe gratis∞

Garanţia pentru buna funcţionare la vânzare Art. 1716 Cod civil Condiţii privind garanţia pentru buna funcţionare  Garanţia pentru buna funcţionare Nu se poate constata o suprapunere între garanția pentru buna funcționare și garanția pentru vici ascunse, nici din punct de vedere al bunului ce face obiectul vânzării Defectul acoperit prin garanţia de bună funcţionare: Defectul,…

Contractul de Locatiune – cauze de incetare

∞ Adevărul nu este proprietatea unei singure persoane, ci comoara întregii omeniri ∞

Contractul de Locațiune – cauze de încetare   Denunțarea contractului Denunțarea contractului de locațiune Termenul de preaviz Forma denunțului Efectele denunțului Acțiunea în evacuare    Denunțul Manifestarea de voinţă de a desface contractul Expirarea termenului de preaviz are ca urmare încetarea contractului de locaţiune. La împlinirea termenului de preaviz, obligaţia de restituire a bunului primit în…