Constituția României – Ce drepturi și principii garantează statul

∞ Bogat e acela care are puține dorințe ∞

Constituția României a fost publicată in M. Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003. Este documentul fundamental de guvernare care stabilește structura guvernului, drepturile și obligațiile cetățenilor, precum și modul de adoptare a legilor. Constituția României garantează drepturi și libertăți fundamentale, precum și principii legale, care stau la baza organizării și funcționării statului. Printre acestea se numără dreptul…

Codul Vamal – cadru legal pentru operațiuni de import-export

∞ Mai bine o picătură de bun simț decât un car de înțelepciune ∞

Codul Vamal al României este legea care reglementează activitatea vamală.  Codul vamal definește Regimurile vamale Regimurile vamale se referă la modul în care mărfurile sunt tratate în timpul operațiunilor de import, export sau tranzit: Autorizațiile vamale Pentru regimurile economice, este necesară o autorizație din partea autorității vamale. Aceasta se acordă persoanelor care pot garanta că pot…

Codul de Procedură Fiscală – legea actualizată explicată clar

∞Când nenorocirea îți bate la ușa, deschide-i cu bucurie, împotrivirea o îndârjește, iar supunerea o dezarmează∞

Consultați Codul de Procedură Fiscală, Legea nr. 207/2015, actualizat pentru a înțelege procedurile fiscale, obligațiile contribuabililor și drepturile acestora în fața autorităților fiscale. Codul de procedura fiscală reglementează drepturile și obligațiile părților din raporturile juridice fiscale privind administrarea creanțelor fiscale. Codul de procedură fiscală Codul de Procedură Fiscală Administrarea obligațiilor fiscale Drepturile și obligațiile contribuabililor Controlul…

Codul de Procedura Civila – reguli, termene si etape procesuale

∞ Cine e puternic să fie și bun, ca să fie respectat și nu temut ∞

Codul de procedură civilă – Legea nr. 134 din 2010. Codul de procedură civilă al României Principii fundamentale Codul de procedură civilă se bazează pe principii care sunt esențiale pentru buna funcționare a justiției civile. Printre aceste principii se numără: Inițierea acțiunii și competența instanței Etapele procedurale Procesul civil cuprinde mai multe etape, fiecare având…

Codul Muncii – Ghid complet pentru salariati si angajatori

Dacă vrei să fii un învingător în viață, trebuie să depășești constant cea mai bună variantă a ta

Legea nr. 53 din 2003  Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 5 februarie 2003 Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii Principalele aspecte reglementate de Codul Muncii: CAPITOLUL I Domeniul de aplicare Art. 1. Art. 2. Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica: CAPITOLUL II Principii fundamentale Art. 3. Textul integral…………Codul Muncii……………..

Constitutia Romaniei: Drepturi Fundamentale si Principii Legale

∞ Bogat e acela care are puține dorințe ∞

Constituția României a fost publicată in M. Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003. Este documentul fundamental de guvernare care stabilește structura guvernului, drepturile și obligațiile cetățenilor, precum și modul de adoptare a legilor. Constituția României garantează drepturi și libertăți fundamentale, precum și principii legale, care stau la baza organizării și funcționării statului. Printre acestea se numără dreptul…

Codul Penal-Reglementari Legale si Masuri Penale in Romania

Viața nu înseamnă a trăi, ci a ști pentru ce trăiești

Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, în vigoare de la 1 februarie 2014. Partea Generală (art. 1-187): Definește infracțiunea, răspunderea penală, pedepsele, măsurile educative și măsurile de siguranță iar Partea Specială (art. 188-446): Detaliază infracțiunile specifice și sancțiunile corespunzătoare.  Măsuri penale Principiul legalității Nicio pedeapsă nu poate…

Codul Fiscal – Legea nr. 227/2015: Reglementari Fiscale Actuale

∞ E înțelept cel care știe să zică multe, clar și concis ∞

Codul Fiscal al României, reglementat prin Legea nr. 227/2015, stabilește cadrul legal pentru impozitele și taxele aplicate persoanelor fizice și juridice. Codul Fiscal TITLUL I  Dispoziţii generale din Codul fiscal CAPITOLUL I    Scopul și sfera de cuprindere Codul fiscal ART. 1 Scopul şi sfera de cuprindere Codul fiscal (1) Prezentul cod stabileşte: De asemenea, autorizează…

Codul Silvic-Reglementari pentru Protectia Fondului Forestier

∞În țara în care domnește ordinea, fii curajos și în ce faci și în ce vorbești∞

Codul silvic -Legea nr. 46 din 2008 a fost modificată prin Legea nr. 227/2015.  Proprietarii de păduri sunt obligați să asigure paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor. Legea nr. 46/2008, denumită și Codul Silvic, este o lege fundamentală în domeniul pădurilor și a terenurilor silvice în România. Ea stabilește reglementări privind gestionarea…

Codul rutier – Tot ce trebuie să știi despre legislația rutieră

Calitatea înseamnă să faci bine atunci când nimeni nu se uită

OUG nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Republicată OUG nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută sub numele de Codul Rutier, reprezintă principala legislație care reglementează circulația pe drumurile din România. Codul rutier Structura Codului Rutier Sancțiuni și puncte de penalizare Actualizări periodice Codul rutier se modifică frecvent pentru…