Legea nr.467 din 2006 consultare angajati

∞ Caută-ți un prieten credincios; alături de el, te poți descurca și fără zei∞

Legea nr.467 din 2006 consultare angajati privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajatilor a fost publicată în M.Oficial nr.1006 din 18 decembrie 2006

Legea nr. 467/2006 privind consultarea angajaților

  • reglementează drepturile și procedurile de consultare a salariaților la nivelul angajatorilor din România,
  • cu scopul de a asigura transparența decizională și protecția intereselor angajaților într-un cadru de muncă echitabil și democratic,
  • stabilește cadrul legal prin care angajatorii sunt obligați să consulte angajații sau reprezentanții acestora în diverse chestiuni care îi privesc direct:
  • inclusiv schimbări semnificative în structura companiei,
  • politica de personal,
  • condițiile de muncă sau
  • măsurile economice ce pot influența activitatea acestora.

Legea urmărește să promoveze participarea activă a angajaților în luarea deciziilor care îi afectează, oferindu-le acestora dreptul de a fi informați și consultați în prealabil. Ea se aplică atât în cazul angajatorilor din sectorul public, cât și în cel privat, cu excepția micilor întreprinderi care nu au angajați organizați sindical sau reprezentanți ai lucrătorilor.

Dreptul la informare

  • Angajatorii trebuie să informeze angajații despre proiectele de decizii economice sau structurale ce pot afecta locurile de muncă, condițiile de muncă și activitățile companiei.
  • În cadrul acestui drept, sunt incluse și informațiile financiare, planurile de restructurare și reorganizare, modificările ce privesc sănătatea și siguranța la locul de muncă.

Consultarea angajaților

  • Legea prevede consultarea angajaților sau a reprezentanților acestora înainte de implementarea unor schimbări semnificative. Consultarea presupune un dialog între angajator și salariați sau organizațiile reprezentative ale acestora, astfel încât să se ajungă la o înțelegere privind măsurile propuse.
  • Consultarea trebuie să fie reală și nu doar formală. Angajatorii trebuie să țină cont de opiniile angajaților, iar modificările decise trebuie să reflecte acest proces.

Protecția drepturilor angajaților

În cadrul consultării, angajații nu trebuie să fie discriminați sau să sufere repercusiuni din cauza opiniilor exprimate. De asemenea, trebuie asigurată confidențialitatea procesului de consultare atunci când este necesar.

Măsuri de aplicare

Angajatorii care nu respectă prevederile legale pot fi sancționați prin amenzi sau măsuri administrative. Legea detaliază și procedurile legale pentru contestarea deciziilor luate de angajatori fără a respecta aceste obligații.

Reprezentarea angajaților

Legea face referire la crearea unor structuri de reprezentare a angajaților, cum ar fi sindicatele sau comitetele de muncă, care pot acționa în numele salariaților în cadrul proceselor de consultare

SECŢIUNEA 1 Dispoziţii generale

ART. 1 din Legea nr.467 din 2006 Consultare angajați

Prevederile prezentei legi reglementează cadrul general de stabilire a cerinţelor minime ale dreptului la informare şi consultare a angajaţilor.

ART. 2

(1) Modalităţile de informare şi consultare se pun în aplicare potrivit legii şi contractelor colective de muncă.

(2) În definirea şi aplicarea modalităţilor de informare şi consultare, angajatorul şi reprezentanţii angajaţilor vor respecta drepturile şi obligaţiile reciproce, ţinând seama atât de interesele întreprinderii, cât şi de cele ale angajaţilor.

ART. 3

În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

  • a) întreprindere – entitatea publică sau privată care desfăşoară o activitate economică cu ori fără scop lucrativ;
  • b) angajator – persoana fizică sau juridică parte la contracte de muncă ori raporturi de muncă cu angajaţii în conformitate cu legislaţia română în vigoare;
  • c) angajat – persoana fizică, parte a unui contract individual de muncă sau raport de muncă, care prestează munca pentru şi sub autoritatea unui angajator şi beneficiază de drepturile prevăzute de legea română, precum şi de contractele şi acordurile de muncă;
  • d) reprezentanţii angajaţilor – reprezentanţii organizaţiilor sindicale sau, în cazul în care nu există sindicat, persoanele alese şi mandatate să reprezinte angajaţii, potrivit legii;
  • e) informare – transmiterea de date de către angajator către reprezentanţii angajaţilor, pentru a le permite să se familiarizeze cu problematica dezbaterii şi să o examineze în cunoştinţă de cauză;
  • f) consultare – schimbul de păreri şi stabilirea unui dialog între angajator şi reprezentanţii angajaţilor. 

SECŢIUNEA a 2-a  Domeniul de aplicare

 ART. 4    
  • (1) Prezenta lege se aplică întreprinderilor cu sediul în România care au cel puţin 20 de angajaţi.
  • (2) Numărul de angajaţi luat în considerare la nivelul întreprinderii este cel existent la data începerii procedurilor de informare.
  • (3) Prevederile prezentei legi nu se aplică personalului navigant din marina comercială, aflat în misiune.

Text integral..…….Legea-nr.-467-din-2006-cadrul-de-informare-si-consultare-a-angajatilor ….

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.