HG nr.905 din 2017 privind REVISAL
HG nr.905 din 2017 privind REVISAL – registrul general de evidenţă a salariaţilor a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017
Hotărârea Guvernului nr. 905 din 2017
- reglementează Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) în România și
- stabilește regulile pentru întocmirea, completarea și gestionarea acestuia de către angajatori.
REVISAL este un registru electronic în care sunt înregistrate toate contractele de muncă, iar gestionarea sa adecvată are scopul de a asigura transparența și corectitudinea în relațiile de muncă.
Obligații pentru angajatori
- Actul normativ impune angajatorilor obligația de a înregistra în REVISAL datele angajaților, inclusiv cele privind încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale de muncă.
- Înregistrarea trebuie să fie efectuată la anumite termene, stabilite prin hotărâre, pentru a asigura respectarea legislației muncii.
Datele incluse în REVISAL
- HG 905/2017 specifică setul de date necesare pentru fiecare angajat: informații de identificare, date contractuale (salariu, funcție, durată), și alte informații relevante, cum ar fi eventualele modificări ulterioare.
- Registrul include, de asemenea, detalii privind modificările contractuale și istoricul relației de muncă.
Termenele de raportare
Angajatorii trebuie să raporteze orice modificare în REVISAL în anumite termene.
Exemplu: contractele noi trebuie înregistrate în termen de o zi înainte de începerea efectivă a activității. Alte modificări, cum ar fi suspendările sau încetările de contracte, au termene clare de raportare.
Sancțiuni pentru neconformitate
Neîndeplinirea obligațiilor legale poate atrage sancțiuni, inclusiv amenzi considerabile, ceea ce subliniază importanța conformării stricte la regulamentele REVISAL.
Sistemul electronic
REVISAL este gestionat prin intermediul unui sistem electronic, accesibil atât angajatorilor, cât și inspectoratelor teritoriale de muncă, care pot verifica înregistrările și conformitatea cu legislația muncii.
Scopul actului normativ
Scopul principal al HG 905/2017 este de a asigura protecția drepturilor angajaților, transparența contractelor de muncă și prevenirea muncii „la negru”. Totodată, contribuie la centralizarea datelor statistice legate de piața muncii.
ART. 1
Prezenta hotărâre stabileşte metodologia de înfiinţare a registrului general de evidenţă a salariaţilor, denumit în continuare registru, şi de completare şi transmitere în registru a elementelor raportului de muncă, denumite în continuare date, de către următoarele categorii de angajatori:
- a) persoane fizice sau juridice de drept privat, indiferent dacă au sau nu statutul de utilitate publică;
- b) instituţii/autorităţi publice/alte entităţi juridice care angajează personal în baza unui contract individual de muncă.
ART. 2
(1) În registru se înregistrează, anterior începerii activităţii, datele menţionate la art. 1 pentru persoanele care urmează să desfăşoare activitate în baza unui contract individual de muncă încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Fiecare dintre angajatorii prevăzuţi la art. 1 are obligaţia să transmită datele în registru, către inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul/domiciliul, în ordinea angajării. Răspunderea pentru corectitudinea datelor transmise în registru revine în exclusivitate angajatorului.
(3) Angajatorii care au înfiinţat sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea unităţi fără personalitate juridică, cărora le-au delegat competenţa încadrării personalului, pot delega acestora şi competenţa înfiinţării registrului, completării şi transmiterii datelor în registru, în numele angajatorului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(4) Au obligaţia de a înfiinţa registrul, completa şi transmite datele în registru la inspectoratul teritorial de muncă şi misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, institutele culturale şi reprezentanţele comerciale şi economice ale altor state în România, pentru personalul angajat local care are cetăţenia română sau reşedinţa permanentă în România.
(5) Angajatorii prevăzuţi la art. 1 lit. a) pot contracta serviciul de completare şi transmitere a datelor în registru prin încheierea de contracte de prestări servicii cu prestatori care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile prevederilor legale în vigoare, inclusiv ale prevederilor privind protecţia datelor cu caracter personal.
(6) Completarea şi transmiterea datelor în registru se realizează de către una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisă de către angajatorii prevăzuţi la art. 1 lit. a), de către persoanele care au aceste atribuţii stabilite prin fişa postului în cazul angajatorilor prevăzuţi la art. 1 lit. b) şi de către prestatorii prevăzuţi la alin. (5).
(7) Prestatorii prevăzuţi la alin. (5) nu pot subcontracta, la rândul lor, serviciile de completare şi transmitere a datelor în registru încredinţate de angajator.
Textul integral..……HG-nr. 905-din-2017-privind-registrul-general-de-evidenta-a-salariatilor
Buna ziua!
Un inspector de la ITM Giurgiu, in urma unui control efectuat saptamana trecuta, mi-a solicitat sub forma de masura sa respect prevederile art.2, alin.6 din HG 905/2017. Eu am decizie din 2016 conf. HG 500/2011 si nu inteleg ce imi cere…trebuie sa fac o alta decizie?
Completarea şi transmiterea datelor în registru se realizează de către una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisă de către angajatorii prevăzuţi la art. 1 lit. a), de către persoanele care au aceste atribuţii stabilite prin fişa postului în cazul angajatorilor prevăzuţi la art. 1 lit. b) şi de către prestatorii prevăzuţi la alin. (5).
Art 14 alin.(1) HG nr.905/2017
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 27 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Fiind abrogat actul in baza căruia a fost emisă decizia de împuternicire, este legal să faceţi o nouă decizia in baza HG nr. 905/2017 ca bază legală aflată in vigoare.
https://projurista-plus.com/masuri-active-de-stimularea-ocuparii-fortei-de-munca/