Competente si calificari pentru integrarea in munca

Competențe și calificări

În prezent, evoluția tehnologică și provocările globale și demografice reconfigurează modul în care lucrăm, învățăm și participăm la dezvoltarea societății. Adaptarea la aceste schimbări și prosperitatea sunt facilitată de dezvoltarea competențelor adecvate.

În zilele noastre, este necesar ca cetățenii să aibă diverse competențe, de la cele de bază (citit, scris, calcul, cultură digitală) la cele profesionale sau tehnice, antreprenoriale și transversale (limbi străine sau dezvoltare personală și capacitatea de a învăța cum se învață), având o gama diversă de aptitudini se pot adapta eficient la noile realități.

Europa se confruntă cu diverse provocări în acest sens:

 1. Tranziția către economia verde și digitală necesită competențe actualizate pentru a maximiza potențialul acestor domenii.
 2. Schimbările demografice necesită valorificarea talentelor și diversității, generând în același timp oportunități în sectoare precum economia vârstei a treia și serviciile de îngrijire.
 3. Munca la distanță, accelerată de pandemia COVID-19, evidențiază necesitatea competențelor digitale și impactul asupra perspectivei de angajare.
 4. Discrepanța dintre competențele cerute pe piața muncii și cele dobândite de către angajați, precum și dificultățile de angajare și antreprenoriat, sunt probleme persistente.
 5. Un număr semnificativ de europeni se confruntă cu dificultăți în alfabetizare și abilități matematice și digitale scăzute.
 6. Participarea scăzută la activități de formare și învățare indică nevoia de a promova dezvoltarea continuă a competențelor.

Întrucât educația și formarea în Europa sunt de competența statelor membre, sistemele de învățământ și piețele muncii se confruntă cu provocări distincte în fiecare țară. Cu toate acestea, există o serie de probleme și oportunități comune în întreaga Uniune Europeană.

Inițiativele europene în domeniul competențelor urmăresc mobilizarea tuturor părților implicate către următoarele direcții de acțiune:
 • competențe pentru locuri de muncă
 • lucrăm împreună
 • mijloace pentru dezvoltarea competențelor pe toată durata vieții

Agenda pentru competențe în Europa, adoptată în iulie 2020, propune un plan de acțiune pe cinci ani, care include 12 acțiuni pentru a sprijini dezvoltarea competențelor cetățenilor europeni.

În fiecare an, sunt formulate recomandări specifice fiecărei țări privind dezvoltarea competențelor, pentru a orienta procesul de elaborare a politicilor lor naționale.

UE oferă finanțare pentru implementarea proiectelor de politici prin diverse instrumente precum:
 • Fondul social european
 • Erasmus+
 • Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor
 • Fondul european de ajustare la globalizare (FEG)
 • Orizont 2020
 • Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI)
 • Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)
 • COSME

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.