Legea nr.540 din 2002 CAR pensionari

∞ Sensul prieteniei adevărate stă în aceea că dublează bucuria, iar suferința o dă pe din două ∞

Legea nr.540 din 2002 CAR pensionari reglementează casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, modificată prin Legea nr. 248 din 2011

ART. 1 din Legea nr.540 din 2002 CAR pensionari

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor sunt organizaţii cu caracter civic, persoane juridice de drept privat cu caracter nepatrimonial, neguvernamentale, apolitice, cu scop de caritate, de întrajutorare mutuală şi de asistenţă socială.

ART. 2 din Legea nr.540 din 2002 CAR pensionari

Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizează în baza prevederilor referitoare la asociaţii din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 3 din Legea nr.540 din 2002 CAR pensionari

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor constituite până la data intrării în vigoare a prezentei legi în condiţiile Legii nr. 13/1972 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor îşi păstrează personalitatea juridică legal dobândită. Acestor case de ajutor reciproc ale pensionarilor li se aplică, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, regimul juridic prevăzut de aceasta.

ART. 4

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se pot constitui prin exercitarea dreptului la liberă asociere a următoarelor categorii de persoane:

 • a) pensionarii, indiferent de sistemul de asigurări sociale căruia îi aparţin;
 • b) beneficiarii de ajutor social;
 • c) membrii de familie – soţ, soţie, precum şi copiii majori incapabili de muncă, aflaţi în întreţinerea pensionarilor sau a beneficiarilor de ajutor social – membri ai acelei case de ajutor reciproc a pensionarilor.
ART. 5

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se constituie, de regulă, pe zone teritoriale.

ART. 6

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor se pot constitui în asociaţii centrale din acelaşi profil.

ART. 7

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor au ca scop principal sprijinirea membrilor lor prin acordarea de împrumuturi rambursabile, ajutoare nerambursabile şi ajutoare pentru acoperirea unor cheltuieli cu înmormântarea foştilor membri, precum şi prin prestarea serviciilor accesibile tuturor membrilor săi.

Textul integral…..Legea-privind-casele-de-ajutor-reciproc-ale-pensionarilor ….

Similar Posts

2 Comments

 1. Adriana anca spune:

  bună ziua, am o situație pe care nu știu cum sa o gestionez.Am luat un împrumut CARP în 2018. Am plătit o parte apoi a venit pandemia și a. fost imposibitatea sa mai achit. Țin sa precizez ca la ridicarea împrumutului s-a reținut din împrumut dobanda de 12%. Acum, la sold mi se pretind penalități de 0,01%pe zi fără ca soldul sa fie compensat cu fondul pe care îl am constituit și fără ca la acesta sa se dea vre-un leu dobanda. M au pus în executare și nu știu dacă suma pe care mi o cer este sau nu corect calculata conform legii. Va rog ajutați ma cu un sfat. Multumesc mult

  1. Gabriela Fainita spune:

   ART. 14 din Legea nr.540/2002- Contractele de împrumut constituie titlu executoriu. Înfiinţarea popririlor se face de către creditor şi acestea nu sunt supuse validării.
   Puteți face o contestație conform prevederilor art.712 din Cod procedura civilă:
   (1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.

   https://projurista.ro/contestatia-titlului-executoriu-procedura-solutionare-2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.