SGR – Sistem Garanție Returnare
Sistem Garanție Returnare
Prin HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile:
- reglementează stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanţie-returnare aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile;
- reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.
Ce este SGR?
Sistemul Garanție Returnare (SGR) reprezintă un mecanism prin care consumatorii beneficiază de o garanție pentru returnarea produselor, în special în cazul celor de consum, cum ar fi băuturile răcoritoare și altele. Acest sistem are ca scop încurajarea reciclării și reducerea deșeurilor prin stimularea consumatorilor să returneze ambalajele.
Beneficiile SGR
- Promovarea reciclării: SGR contribuie la creșterea ratei de reciclare a ambalajelor, având un impact pozitiv asupra mediului.
- Reducerea deșeurilor: prin încurajarea consumatorilor de a returna ambalajele, se reduce cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi.
- Responsabilizarea consumatorilor: sistemul educă și responsabilizează consumatorii în ceea ce privește reciclarea și gestionarea deșeurilor.
- Beneficii economice: pe lângă beneficiile ecologice, SGR poate stimula economia prin crearea de locuri de muncă în sectorul reciclării și gestionării deșeurilor.
Provocări
- Stabilirea unui sistem eficient de returnare a ambalajelor poate fi complexă și necesită coordonare între autorități, producători și consumatori.
- Costurile asociate cu colectarea, reciclarea și gestionarea ambalajelor pot fi semnificative, iar aceste cheltuieli pot afecta prețurile produselor.
- Conștientizarea consumatorilor despre beneficiile și modul de funcționare al SGR pentru a participa activ.
Sistemul se aplică pentru ambalaje: primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
SGR – Sistem Garanție Returnare
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial:
- fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și
- chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul SGR.
Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului:
- în 2024 sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României
- acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat.
Sistemul construit pentru România ar fi al doilea cel mai mare din Europa, cu o capacitate anuală teoretică de gestionare a şapte miliarde de doze.
RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a fost creat de un consorţiu format de un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%) și trei acţionari privaţi:
- Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%),
- Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%)
- Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%).
În septembrie 2023, RetuRO a solicitat amânarea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR).