HG nr.1391 din 2006 regulament circulatie rutiera

∞ Stăpânește-ți mânia, căci dacă nu este ținută în frâu, ea îți va porunci∞

HG nr.1391 din 2006 regulament circulatie rutiera pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificat prin: Hotărârea Guvernului nr. 56/2007, Hotărârea Guvernului nr. 480/2013, Hotărârea Guvernului nr. 11/2015

Hotărârea Guvernului nr. 1391 din 2006

  • stabilește cadrul normativ pentru reglementarea circulației rutiere pe drumurile publice din România,
  • reglementează comportamentele participanților la trafic, indicând reguli de conduită, sancțiuni pentru încălcarea acestora și norme de siguranță rutieră pentru a reduce accidentele și a asigura un flux de trafic sigur și eficient.

Scopul reglementării

HG 1391/2006 creează un cadru coerent și clar care să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere și la creșterea siguranței pe drumurile publice. De asemenea, reglementarea vizează armonizarea normelor naționale cu cele europene și internaționale, având în vedere standardele de siguranță rutieră și protecția mediului.

Principalele reglementări

Reguli generale de circulație
  • Stabilirea priorității de trecere în diverse situații de trafic.
  • Reguli de viteză și modul de respectare a acestora, inclusiv limitările de viteză pe diverse categorii de drumuri (autostrăzi, drumuri naționale, drumuri județene, etc.).
  • Reguli pentru pietoni și utilizatori ai altor forme de transport (bicicliști, trotinetiști, etc.).
Semnalizarea rutieră
  • Regulamente detaliate privind semnele de circulație și semnalele luminoase, precum și obligația respectării acestora de către toți participanții la trafic.
  • Dispoziții legate de semnalizarea corespunzătoare în caz de accidente, lucrări de întreținere a drumurilor sau în condiții de trafic special.
Sancțiuni și penalități
  • Detalierea sancțiunilor aplicabile celor care încalcă regulile de circulație, inclusiv amenzi, puncte de penalizare și sancțiuni suplimentare pentru abateri grave.
  • Pedeapsa pentru conduita periculoasă, alcoolul și substanțele interzise, și pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii.
Siguranța rutieră
  • Obligații privind utilizarea echipamentelor de siguranță (centuri de siguranță, căști de protecție pentru motocicliști).
  • Măsuri specifice pentru prevenirea accidentelor în zonele de risc, precum școli, treceri de pietoni, și intersecții.
Reguli specifice pentru vehicule
  • Detalii privind regimul vehiculelor (inspecții tehnice periodice, echipamente de siguranță obligatorii).
  • Reguli pentru vehiculele de marfă, inclusiv cele cu transporturi periculoase

ART. 1 din HG nr.1391 din 2006 regulament circulatie rutiera

Se aprobă Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzut în anexa nr. 1.

ART. 2 din HG nr.1391 din 2006 regulament circulatie rutiera

Anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

ART. 3

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

ANEXA 1  REGULAMENT de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

CAP. 1 Dispoziţii generale
 ART. 1    

Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi celelalte dispoziţii din prezentul regulament.

ART. 2    

În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:

  • 1. declivitate – înclinarea unui drum pe o porţiune uniformă faţă de planul orizontal;
  • 2. viabilitatea drumului – starea tehnică corespunzătoare a părţii carosabile, constând în practicabilitatea permanentă a acesteia potrivit reglementărilor specifice sectorului de drum, lipsa obstacolelor şi existenţa amenajărilor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare, care să asigure fluenţa şi siguranţa circulaţiei;
  • 3. cortegiu – grup de persoane care se deplasează pe drumul public însoţind o ceremonie;
  • 4. grup organizat – două sau mai multe persoane care au un conducător şi se deplasează sau staţionează pe drumurile publice în baza unei autorizaţii eliberate de administratorul drumului public cu avizul poliţiei rutiere;
  • 5. reţinerea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestora – măsură tehnico-administrativă dispusă de poliţia rutieră constând în ridicarea documentului din posesia unei persoane şi păstrarea lui la sediul poliţiei rutiere până la soluţionarea cauzei care a determinat aplicarea acestei măsuri;

Textul integral.……..HG-nr.-1391-din-2006-Regulament-circulatie-pe-drumuri-publice ………….

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.