ORDIN nr. 1501 din 2006 inmatriculare vehicule

∞ Să nu mergi înaintea judecății, până nu te-ai judecat singur înaintea dreptății ∞

ORDIN nr. 1501 din 2006 inmatriculare vehicule reglementează procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Ordinul nr. 1501 din 2006

  • reglementează procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere și evidență a vehiculelor în România, conform Ministerului Administrației și Internelor,
  • stabilește normele și documentele necesare pentru înmatricularea vehiculelor noi, rulate sau second-hand, importate în România, precum și pentru radierea lor din circulație,
  • cuprinde și prevederi speciale pentru vehiculele cu caracteristici particulare, precum cele destinate transportului de mărfuri periculoase, vehiculele agricole sau cele de transport public.

Structura actului normativ

Ordinul este structurat pe capitole care detaliază fiecare etapă necesară pentru înmatriculare. Include reglementări detaliate privind condițiile de eligibilitate, documentația specifică necesară, precum și obligațiile proprietarilor de vehicule.

Procedura de înmatriculare și înregistrare

Ordinul explică cerințele de înregistrare la autoritățile competente, listând documentele necesare:

  • factura de achiziție,
  • certificatul de autenticitate,
  • dovada plății taxelor de mediu,
  • cartea de identitate a vehiculului,
  • certificatul de conformitate, și altele

Radierea vehiculelor

Sunt specificate condițiile în care vehiculele pot fi radiate din circulație, fie temporar (la cerere), fie definitiv (la scoaterea din circulație sau pentru casare).

Categorii speciale

Ordinul detaliază cerințe speciale pentru anumite categorii de vehicule, cum ar fi cele utilizate pentru transportul de mărfuri periculoase sau vehiculele istorice.

Modificări ulterioare și excepții

Actul prevede și posibilitatea adaptării prevederilor pentru a reflecta schimbările tehnologice, cum ar fi actualizările legate de emisiile de CO2 sau norme de siguranță.

CAP. 1 Dispoziţii generale din ORDIN nr. 1501 din 2006 inmatriculare vehicule

   ART. 1 

(1) Autoritatea competentă pentru coordonarea înmatriculării şi radierii autovehiculelor şi remorcilor, autorizarea provizorie sau pentru probe este Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

(2) Înmatricularea, radierea, autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează:

  • de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor,
  • în a căror rază de competenţă proprietarii îşi au domiciliul sau sediul ori reşedinţa,
  • în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.

(3) La cererea persoanei juridice, autovehiculul sau remorca se poate înmatricula la autoritatea competentă în raza căreia persoana juridică are reprezentanţe, filiale, sucursale, puncte de lucru ori unităţi subordonate.    

ART. 2  

(1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligaţi:

  • să solicite înmatricularea ori înregistrarea, după caz, înainte de a le pune în circulaţie şi
  • să solicite radierea lor din evidenţă, în cazurile prevăzute de lege, potrivit prevederilor prezentului ordin.

(2) În cazul schimbării oricăror date înscrise în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou astfel de document, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea.

(3) Titularii înmatriculării sau înregistrării unui vehicul sunt obligaţi să solicite eliberarea unui nou document în locul celui furat, pierdut sau distrus.

ART. 3   

(1) Înmatricularea, înregistrarea şi autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează pe numele proprietarului de vehicul.

(2) La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se menţionează şi datele de identificare a utilizatorului.

Textul integral…… Ordin privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii vehiculelor ….

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.