Eliberarea permisului de conducere international

Eliberarea permisului de conducere internațional

Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Capitolul III^1, art.45^1 reglementează eliberarea permisului de conducere internaţional de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Art. 45^2 din HG nr.815/2023

(1) Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate elibera permise de conducere internaţionale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă şi al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat.

(2) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) se realizează de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin consultarea Registrului naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

(3) Permisul de conducere internaţional este valabil până la expirarea valabilităţii administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia.

Dispozițiile HG nr.815/2023 reglementează eliberarea permiselor de conducere internaționale și prezintă câteva aspecte importante, astfel:
  1. Eligibilitate (alin.1)

Conform acestei prevederi, numai persoanele care dețin un permis de conducere românesc valid pot solicita un permis de conducere internațional. De asemenea, este important ca permisul național să fie în termen de valabilitate administrativă, adică să nu fi expirat sau să nu fi fost suspendat sau anulat.

  • Verificarea condițiilor (alin. 2)

Procesul de verificare a îndeplinirii condițiilor menționate în alin. 1 este de responsabilitatea Direcției Generale a Permiselor de Conducere și Înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Această verificare se realizează prin consultarea Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.

Prin aceasta, se verifică dacă solicitantul deține un permis național valabil și nu are suspendat sau anulat dreptul de conducere.

  • Valabilitatea permisului de conducere internațional (alin. 3):

Conform acestei dispoziții, permisul de conducere internațional este valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc.

Cu toate acestea, valabilitatea permisului internațional nu poate depăși trei ani de la data emiterii acestuia. Aceste reguli asigură că doar cei care au dreptul de a conduce în România și dețin un permis național valabil pot obține un permis de conducere internațional.

De asemenea, limitarea valabilității permisului internațional la trei ani de la data emiterii este menită să asigure că documentul rămâne actualizat și valid pentru utilizarea în străinătate.

Este important ca solicitantul să țină cont de aceste reguli și să se asigure că permisul de conducere internațional este reînnoit la timp, dacă este necesar.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.