Recunoasterea permisului de conducere in UE

∞ Cel ce spune că e imposibil nu ar trebui să-l împiedice pe cel ce nu crede aşa ceva ∞

Recunoasterea permisului de conducere in UE

Permise de conducere europene

Art.1 din Directiva nr.2006/126/CE privind permisele de conducere:

În conformitate cu dispozițiile prezentei directive, statele membre introduc un permis de conducere național, bazat pe modelul comunitar din anexa I. Semnul distinctiv al statului membru care eliberează permisul figurează pe emblema de la pagina 1 a modelului comunitar de permis de conducere.

Un permis de conducere recunoscut în mod corespunzător de un stat UE favorizează:
 • libera circulație
 • libertatea de stabilire a persoanelor într-un stat membru, altul decât statul care a eliberat permisul
 • îmbunătățirea siguranței rutiere

În statele membre UE sunt peste 110 modele diferite de permise de conducere, continuând să existe diferențe semnificative cu privire:

 • la normele privind periodicitatea reînnoirii permiselor
 • la subcategoriile de vehicule care necesită o armonizare mai profundă
Această situație:
 • creează probleme de transparență pentru cetățeni, forțele polițienești și administrațiile care răspund de gestionarea permiselor de conducere și
 • are ca rezultat falsificarea documentelor

Dacă permisul a fost eliberat de o țară din UE poate fi folosit peste tot în UE. 

Dacă permisul expiră pe durata unei călătorii în străinătate, acesta își pierde automat valabilitatea și s-ar putea să nu fie recunoscut în alte țări. Nu se poate conduce în altă țară cu un permis sau un certificat provizoriu.

Format standard al permiselor auto

Art.2 din Directiva nr.2006/126/CE privind permisele de conducere: Permisele de conducere eliberate de statele membre sunt recunoscute reciproc.

Când titularul unui permis de conducere național valabil, dar neavând durata de valabilitate administrativă prevăzută de Directiva UE:

 • își stabilește reședința obișnuită într-un stat membru, altul decât cel care a eliberat permisul de conducere,
 • statul membru gazdă poate aplica respectivului permis perioadele de valabilitate administrativă prevăzute de Directiva UE:
 1. prin reînnoirea permisului,
 2. după expirarea unei perioade de doi ani de la data la care titularul și-a stabilit reședința obișnuită pe teritoriul respectivului stat
Începând din 2013, toate permisele noi eliberate în UE:
 • respectă un model european standard
 • au forma unui „card bancar” din plastic cu fotografia titularului și cu elemente de securitate îmbunătățite

Încă mai poate fi folosit permisul emis anterior, dar acesta va fi înlocuit cu noul model în momentul în care va fi reînnoit, sau, cel târziu, până în 2033.

Categoriile de permise de conducere recunoscute în Europa sunt următoarele: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D și DE. În unele țări din UE se aplică restricții de vârstă pentru anumite categorii de vehicule.

Exemplu
 • Un adolescent de 14 ani care a obținut în România un permis pentru moped nu poate să meargă cu mopedul și în Belgia, întrucât acolo vârsta minimă este de 16 ani.
 • Adolescentul trebuie să aștepte să împlinească 16 ani, înainte de a putea circula legal cu mopedul în Belgia fără a trebui să susțină un examen de conducere.

Recunoașterea permisului de conducere auto

Înlocuirea unui permis eliberat de o țară din afara UE cu un permis european din țara în care s-a stabilit o persoană, poate fi utilizat pentru a conduce peste tot în UE.

 Permisele de conducere se eliberează numai solicitanților care:
 • au promovat un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului și un test teoretic și îndeplinesc normele medicale, în conformitate cu dispozițiile anexelor II și III;
 • au promovat un test teoretic doar în ceea ce privește categoria AM. Statele membre pot cere solicitanților să promoveze:
 1. un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului și
 2. un examen medical pentru această categorie…..
 • au promovat numai un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului
 • au urmat un curs de formare în privința categoriei A 2 sau categoriei A, cu condiția:
 1. de a fi acumulat minimum doi ani de experiență în conducerea unei motociclete din categoria A1 sau, respectiv, din categoria A 2;
 • au urmat un curs de formare sau au promovat un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului
 • au urmat un curs de formare și au promovat un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului în conformitate cu anexa V, în privința categoriei B pentru conducerea unui ansamblu de vehicule,
 •  au reședința obișnuită pe teritoriul statului membru care eliberează permisul sau pot dovedi că urmează studii pe teritoriul statului membru respectiv de cel puțin șase luni.

Permisului de conducere pierdut sau furat

În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, trebuie raportată situația, contactând:

 • consulatul sau ambasada țării de origine a persoanei în cauză
 • poliția locală din țara gazdă

Consulatul va lua legătura cu autoritățile naționale care au eliberat permisul de conducere pentru a verifica dacă acesta nu era:

 • restricționat,
 • suspendat,
 • anulat sau
 • revocat.

Pe baza informațiilor primite de la consulat, poliția poate elibera un document provizoriu care permite să conduceți pentru scurt timp în țara în care vă aflați.

Permisul poate fi înlocuit doar în țara în care are reședința obișnuită respective persoană. Permisele și certificatele provizorii eliberate pentru a înlocui temporar permisele pierdute sau furate nu sunt în mod automat recunoscute în alte țări din UE.

Asigurarea auto

Art. 3 din Directiva nr.2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi:

…fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de vehiculele care staționează în mod obișnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare.

Fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că prin contractul de asigurare sunt acoperite și următoarele:
 • prejudiciile cauzate pe teritoriul altor state membre, în conformitate cu legislația în vigoare în acele state;
 • prejudiciile suferite de resortisanții statelor membre în timpul unei călătorii ce leagă direct două teritorii în care se aplică tratatul, în cazul în care nu există un birou național al asigurătorilor pentru teritoriul traversat;
 • paguba sau vătămarea se despăgubește în conformitate cu legislația internă privind asigurarea obligatorie în vigoare în statul membru pe teritoriul căruia staționează în mod obișnuit vehiculul.

Asigurarea acoperă în mod obligatoriu prejudiciile materiale și vătămările corporale.

Plăcuțele de înmatriculare reprezintă dovada faptului că respectiva persoană deține o asigurare de răspundere civilă. Poliția din altă țară nu poate opri o mașină, în mod normal, doar pentru a verifica dacă există asigurare.

În cazul în care o persoană călătorește cu o remorcă, trebuie ca și aceasta să fie asigurată. În unele țări din UE, se cere o asigurare separată pentru remorcă. Este preferabil ca persoana ce călătorește cu mașina, să dețină întotdeauna polița de asigurare propriu-zisă. Aceasta va facilita procedurile în cazul în care este implicată într-un accident sau controlată de poliție.

 • Exemplu
 • O persoană oprită de poliția franceză pentru depășirea limitei de viteză, întrucât nu avea asigurarea la ea, poliția i-a cerut să sune firma din România pentru a dovedi că este asigurat.
Art.9 din Directiva nr.2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi:

(1) Fără a aduce atingere garanțiilor de o valoare mai mare eventual stabilite de statele membre, fiecare stat membru solicită ca sumele pentru care asigurarea menționată la articolul 3 este obligatorie să fie de minimum:

 •  în cazul vătămărilor corporale, suma minimă asigurată de 1 000 000 EUR pentru o victimă sau de 5 000 000 EUR pentru o cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor;
 • în cazul pagubelor materiale, 1 000 000 EUR pentru o cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor.

(2) Din cinci în cinci ani începând cu 11 iunie 2005 sau de la termenul perioadei de tranziție prevăzute la alineatul (1) al doilea paragraf, sumele prevăzute la alineatul respectiv sunt revizuite, în funcție de evoluția indicelui european al prețurilor de consum (IEPC) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2494/95.……….

Sumele sunt adaptate în mod automat. Acestea sunt majorate cu procentul de variație a IEPC pe perioada de referință, adică în cei cinci ani imediat anteriori revizuirii menționate la primul paragraf și apoi rotunjite în sus la un multiplu de 10 000 EUR.

Similar Posts

One Comment

 1. ma numesc Kazem Alizadehrad născut pe 30.11.1973 în tehran am locuit din 1994 la România în anul 2018 am urmat școală de șofer pentru categoriile C D E când am fost la DRPCIV pentru examenul de teorie au zis ca dacă am deja un permis din iran NU AM VOIE sa dau examenul pentru alt permis și trebuie sa fac schimbare al permisului iranian , am pregatit actele și mi-e au dat un permis Romanesc , Din anul 2018 pentru niște probleme de sănătate împreună cu familia ne am mutat la Germania și eu am lucrat ca șofer de tir dar numai pot sa lucrezi deoarece am la permisul de conducere in dreptul categoriile C D E un cod ( 70 IR) și autoritățile germană nu recunosc permisul meu . cu toate ca eu nu am cerut schimbarea permisului DRPCIV din București ma obligat sa fac schimbarea altfel dece mai făceam școală de șofer care a costat 500 euro pe atungi . momentan am un permis european din România pe care nu pot sa folosesc și am rămas fără venit . va rog ajutați-mă nustiu ce trebuie sa fac.
  va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.