Proiectul energetic BRUA (Bulgaria-Romania-Hungary-Austria)

  ”Strategia Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050” prevede că România beneficiază de finanțare europeană pentru proiectul BRUA, gazoduct cu un traseu de 528 km pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Datorită importanței sale pentru securitatea energetică a Europei Centrale și de Sud-Est, BRUA are prioritate la nivel european.

Proiectul energetic BRUA (Bulgaria-Romania-Hungary-Austria):
  • este un proiect major de infrastructură energetică
  • vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale care să lege patru țări europene: Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

Acest proiect are ca scop principal diversificarea rutelor și a surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru aceste țări, sprijinind securitatea energetică și competitivitatea acestora.

 Scopul proiectului BRUA este:
  • să creeze o conexiune directă între bazinul Mării Caspice și piețele energetice din Europa Centrală și de Vest,
  • să asigure o mai mare flexibilitate și siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale.

 Conducta BRUA se întinde pe o distanță de aproximativ 1.300 de kilometri, începând din Bulgaria și trecând prin România, Ungaria și ajungând în Austria. Traseul exact și dimensiunile conductei pot varia în funcție de segmentul proiectului.

Traseul gazoductului BRUA va fi situat în apropierea grupurilor de producție de energie electrică din cadrul CEO și CEH (Craiova, Ișalnița, Turceni, Rovinari, Paroșeni, Deva), oferind atractivitate pentru posibile investiții în centrale moderne, pe bază de gaze naturale.

Proiectul BRUA:
  • este divizat în mai multe etape, fiecare țară implicată are propriile segmente de construcție și responsabilități în cadrul proiectului,
  • este susținut financiar de UE care a alocat fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii energetice în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE),
  • contribuie la diversificarea surselor de gaze naturale, reducând dependența de o singură rută sau furnizor,
  • asigură o aprovizionare mai sigură cu gaze naturale pentru țările implicate,
  • Sprijină integrarea și conectivitatea piețelor de gaze naturale din Europa Centrală și de Vest

Realizarea gazoductului BRUA constituie un pas important în susținerea dezvoltării SNT (sistem național de transport) gaze naturale și a interconectărilor bidirecționale cu Bulgaria și Ungaria.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.