Spatiul Schengen

Spațiul Schengen reprezintă una dintre cele mai semnificative realizări ale proiectului european.

Acesta a luat startul în 1985 ca o inițiativă interguvernamentală implicând cinci țări membre ale Uniunii Europene: Franța, Germania, Belgia, Olanda și Luxemburg.

Scopul principal al Spațiului Schengen a fost eliminarea controlului la frontierele interne, pentru a promova libera circulație a persoanelor în această zonă.

În cursul evoluției sale, numărul de țări membre ale Spațiului Schengen s-a extins considerabil, acum include:

 • majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene,
 • câteva țări non-UE, cum ar fi Norvegia, Islanda și Elveția.
Semnarea Acordului Schengen

Acordul Schengen a fost semnat:

 • într-un mic sat numit Schengen din Luxemburg, situat la granița cu Germania și Franța,
 • în 1985,
  • Convenția Schengen a fost semnată ulterior în 1990.
Principii fundamentale

Pentru a deveni parte a acestei zone fără controale la frontierele interne, țările membre au adoptat următoarele principii fundamentale:

 • Libera circulație: Spațiul Schengen elimină controalele la frontierele interne ale statelor membre, permițând cetățenilor să călătorească fără verificări la frontieră. Controlul la frontierele externe ale Spațiului Schengen:
  • este întărit pentru a asigura securitatea și controlul migrației,
  • excepție fac cazurilor excepționale asociate cu amenințări specific;
 • Cooperare și coordonare: statele membre cooperează strâns în ceea ce privește:
  • gestionarea frontierelor externe,
  • combaterea infracțiunilor transfrontaliere și
  • protecția datelor personale;
 • Schengen Information System (SIS): sistem de informații centralizat ce permite autorităților naționale să partajeze informații despre persoane sau bunuri căutate, cum ar fi persoane dispărute sau bunuri furate.

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră a fost creată pentru a sprijini statele membre în gestionarea frontierelor externe ale UE.

Garda de Coastă (Frontex) oferă asistență tehnică, operațională și logistică pentru a combate traficul de persoane, contrabanda cu bunuri și alte amenințări la adresa securității la frontierele externe ale UE.

Sistemul de Informații Schengen (SIS) este o bază de date centralizată care permite autorităților din toate statele membre ale UE:
 • să introducă și să consulte semnalări cu privire la persoane și obiecte căutate sau dispărute,
 • conține aproximativ 91 de milioane de semnalări,
 • este un instrument esențial pentru gestionarea securității la frontierele externe ale Spațiului Schengen.
SIS furnizează instrucțiuni autorităților cu privire la modul în care acestea ar trebui să acționeze atunci când găsesc o persoană sau un obiect căutat, cum ar fi:
 1. arestarea unei persoane căutate,
 2. protejarea unei persoane dispărute și vulnerabile,
 3. confiscarea unui obiect ilegal sau furat.

Aceste măsuri și sisteme contribuie la creșterea securității, gestionarea migrației și combaterea criminalității în cadrul Uniunii Europene.

 • Politica de vize commune existând o politică comună de acordare a vizelor pentru călătoriile către țările terțe, ceea ce înseamnă că cetățenii Schengen pot călători în aceste țări folosind o viză emisă de oricare dintre statele membre.
Instrumente informatice

Există mai multe instrumente informatice în curs de modernizare sau dezvoltare care vor consolida lupta împotriva criminalității și securitatea frontierelor:

 1. Sistemul de Informații privind Vizele (VIS) este în curs de modernizare pentru a spori eficiența în gestionarea vizelor și în monitorizarea călătoriilor cu vize. VIS contribuie la prevenirea fraudelor și la gestionarea securității în ceea ce privește vizele emise pentru intrarea în Spațiul Schengen.
 2. Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) este în curs de dezvoltare și va urmări intrările și ieșirile persoanelor care vin în Uniunea Europeană. Acest lucru va facilita gestionarea și monitorizarea fluxurilor de persoane și va contribui la securitatea frontierelor UE.
 3. Sistemul European de Informații și de Autorizare privind Călătoriile (ETIAS) este în curs de dezvoltare și va obliga călătorii din țările care nu necesită viză pentru a intra în Spațiul Schengen să obțină o autorizație electronică înainte de călătorie. Acest sistem va ajuta la identificarea și gestionarea persoanelor care călătoresc în UE, contribuind astfel la securitatea frontierelor și la gestionarea migrației.

Aceste instrumente informatice moderne vor juca un rol semnificativ în consolidarea securității și gestionarea frontierelor în Uniunea Europeană.

Spațiul Schengen a avut un efect deosebit de semnificativ asupra facilitării liberei circulații în Europa și asupra consolidării cooperării între țările membre. Cu toate acestea, acest acord se confruntă în mod continu cu provocări, iar gestionarea frontierelor externe și menținerea securității rămân aspecte de o importanță crucială pentru statele membre.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.