Recunoasterea calificarilor si experientei profesionala
Recunoașterea calificărilor și experienței profesionale este un subiect important în contextul globalizării pieței muncii și al mobilității forței de muncă.
Analiza acestui subiect vizează modul în care calificările profesionale și experiența acumulată într-o țară sau într-un context sunt recunoscute în alte jurisdicții, fie pentru angajare, fie pentru educație continuă.
Aspectele cheie includ standardele internaționale, echivalențele de diplome și certificări, precum și procedurile de validare și echivalare a experienței profesionale. În multe cazuri, recunoașterea calificărilor implică proceduri formale de evaluare, echivalare și validare prin organisme autorizate sau acreditate la nivel național și internațional.
Formarea profesională a adulților
Formarea profesională a adulţilor se organizează prin programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare, specializare:
- ce cuprind totalitatea activităţilor de pregătire teoretică şi/sau practică
- în vederea realizării obiectivelor de formare de competenţe pentru un anumit domeniu.
Formarea profesionala a adulţilor se poate realiza de furnizori de formare profesională ce sunt:
- persoane fizice sau persoane juridice,
- persoane de drept public sau privat,
- persoane stabilite în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de forma juridică de organizare a acestora
Programele de formare profesionala se organizează pentru ocupaţii, meserii, specializări şi profesii conform C.O.R. (Clasificarea Ocupațiilor din România):
- competenţe profesionale comune mai multor ocupaţii;
- competenţe-cheie;
- competenţe transversale.
Competenţa profesionala reprezintă capacitatea de a realiza activităţile cerute la locul de muncă la nivelul calitativ specificat în standardul ocupaţional și se dobândesc:
- pe cale formală prin parcurgerea unui program organizat de un furnizor de formare profesionala;
- pe cale nonformală prin practicarea unor activităţi specifice direct la locul de muncă sau autoinstruirea;
- pe cale informală prin modalităţile de formare profesională neinstituţionalizate, nestructurate şi neintenţionate
Formele de realizare a formării profesionale a adulţilor sunt:
- cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala;
- cursuri organizate de angajatori în cadrul unităţilor proprii;
- stagii de practică şi specializare în unităţi din ţară sau din străinătate;
- alte forme de pregătire profesionala
Comisiile de autorizare ce își desfășoară activitatea la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene/Bucureşti gestionează lista furnizorilor de formare profesionala autorizați din respectivul județ.
Durata cursurilor de formare profesională
Durata minimă a programului de formare profesionala, exprimată în ore de pregătire, pentru pregătirea teoretică şi practică, pentru care se eliberează certificat de calificare profesională, pe niveluri de calificare, este de:
- 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare;
- 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare;
- 1080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
Timpul alocat programului de formare profesionala va fi corelat cu scopul, obiectivele, conţinuturile şi strategiile de realizare.
Calificările pentru care se pot face cursuri de formare profesională
Calificările pentru care se pot organiza programe de formare profesionala prin care se realizează calificarea sau recalificarea adulţilor sunt cuprinse în Registrul naţional al calificărilor profesionale din România.
Până la intrarea în vigoare a Registrului naţional al calificărilor profesionala din România, se utilizează Nomenclatorul calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare.
Recunoaşterea unei calificări profesionala
Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor are în competenţă recunoaşterea şi echivalarea academică şi este punct de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale.
Dreptul de exercitare a profesiei şi accesul pe piaţa de muncă internă îl acordă numai autorităţile competente corespunzătoare fiecărui domeniu de activitate din România.
Eliberarea atestatelor pentru recunoaşterea calificărilor se face de către Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. Atestatul poate fi eliberat solicitantului sau persoanei desemnate de acesta prin procură notarială.
Recunoaşterea calificărilor dobândite pe teritoriul României
Recunoaşterea experienţei profesionala dobândită pe teritoriul României de către persoanele care doresc să exercite pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE:
- se face conform Procedura de atestare a pregătirii şi experienţei profesionale aprobată prin Ordinul nr. 134/ 2016
- se aplică persoanelor fizice, cetăţeni români sau ai statelor membre ale UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană, care doresc să exercite, în mod independent sau ca salariat, una sau mai multe activităţi pe teritoriul unui alt stat membru
- permite solicitantului:
- să aibă acces pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene la practicarea aceleiaşi activităţi sau ocupaţii precum cea pentru care a fost calificat în România şi
- să o exercite în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării din UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană unde solicitantul doreşte să o practice;
Procedura se aplică de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială prin eliberarea unui atestat. În vederea obţinerii atestatului, solicitantul depune la registratura agenţiei din judeţul în care îşi are domiciliul sau reşedinţa un dosar cu următoarele documente:
- cerere,
- documentul de identitate, în fotocopie;
- certificatul de naştere, în fotocopie, tradus în limba română, după caz;
- certificatul de căsătorie, după caz, tradus în limba română, în fotocopie;
- declaraţie pe propria răspundere, dată în faţa notarului public, privind recunoaşterea experienţei profesionala
Recunoaşte experienței profesionala obţinută în statele membre ale UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene
Recunoaşterea experienței profesională obţinute în statele membre ale UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene:
- se realizează prin Procedura de acordare a accesului, pe baza recunoaşterii automate a experienţei profesionale, pentru persoanele care doresc să exercite în România activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE
- se realizează pentru persoanele care doresc să exercite în România activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE;
- se aplică persoanelor fizice, cetăţeni români sau ai statelor membre ale UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene care doresc să exercite pe teritoriul României, în calitate de salariat, lucrător independent sau director de întreprindere una sau mai multe activităţi;
- se realizează prin Ordinul nr.695/2016 privind aprobarea Procedurii de acordare a accesului, pe baza recunoaşterii automate a experienţei profesionale,
Accesul la exercitarea unei activităţile pe teritoriul României necesită, ca dovadă suficientă a cunoştinţelor şi aptitudinilor, exercitarea în prealabil a acelei activităţi pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, denumită în continuare UE, Spaţiului Economic European.
Procedura se aplică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin eliberarea unui atestat. Profesiile reglementate din România, conform Legii nr.200/2004 cu modificările și completările ulterioare, nu fac obiectul prezentului ordin.
Apostilarea certificatelor de calificare profesionala şi absolvire obţinute în afara sistemului naţional de educaţie
Apostila de la Haga:
- este un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga;
- este pentru actele oficiale întocmite în tara respectiva, care urmează sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei;
Scopul eliberării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false in vederea producerii de efecte juridice.
Procedura de eliberare a apostilei se desfăşoară prin intermediul biroului apostilă organizat în cadrul instituţiilor prefectului. Este pentru actele oficiale administrative emise:
- de autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale;
- de alte organe de autoritate administrativă din România, care organizează o activitate de interes public, în cadrul unor competenţe stricte stabilite prin lege;
În vederea apostilării Certificatul de calificare şi absolvire obţinut de cetăţenii români în afara sistemului naţional de educaţie trebuie vizat în prealabil de :
- AJOFM pentru actele emise până la 31 decembrie 2003;
- Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Comisia Judeţeană de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor, pentru actele emise de la 1 ianuarie 2004;
ANEXA IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului
Activități pe categorii de experiență profesionala prevăzute la articolele 17, 18 și 19
Lista I
Grupe care intră sub incidența Directivei 64/427/CEE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 69/77/CEE, și a directivelor 68/366/CEE și 82/489CEE
1 Directiva 64/427/CEE
Grupa | 23 | Producția de textile |
232 | Fabricarea și prelucrarea de materiale textile pe mașini pentru lână cardată | |
233 | Fabricarea și prelucrarea materialelor textile pe mașini pentru bumbac | |
234 | Fabricarea și prelucrarea materialelor textile pe mașini pentru mătase | |
235 | Fabricarea și prelucrarea materialelor textile pe mașini pentru in și cânepă | |
236 | Alte industrii de fibre textile (iută, fibre dure etc.), funii și frânghii | |
237 | Fabricarea de obiecte tricotate și croșetate | |
238 | Finisaje textile | |
239 | Alte industrii textile | |
Grupa | 24 | Producția de încălțăminte, alte articole de confecții și lenjerie de pat |
241 | Producția de încălțăminte (cu excepția celei din cauciuc sau lemn), cu ajutorul mașinilor | |
242 | Încălțăminte lucrată manual și reparații | |
243 | Fabricarea confecțiilor (cu excepția celor din blană) | |
244 | Fabricarea de saltele și lenjerie de pat | |
245 | Industriile pielăriei și blănurilor | |
Grupa | 25 | Producția de lemn și plută (cu excepția producției de mobilă din lemn) |
251 | Debitarea și prepararea industrială a lemnului | |
252 | Fabricarea de produse de lemn semifinite | |
253 |
Producția de serie a materialelor de construcție din lemn, inclusiv pardoseli | |
254 | Fabricarea de containere de lemn | |
255 | Fabricarea altor articole din lemn (cu excepția mobilei) | |
259 | Fabricarea de articole din pai, plută, împletituri din nuiele și trestie; fabricarea de perii | |
Grupa | 26 | 260 Producția de mobilă din lemn |
Grupa | 27 | Producția de hârtie și articole de hârtie |
271 | Fabricarea celulozei, hârtiei și cartonului | |
272 | Prelucrarea hârtiei și cartonului și fabricarea de articole din celuloză | |
Grupa | 28 | 280 Tipărire, editare și industriile conexe |
Grupa | 29 | Industria pielăriei |
291 | Tăbăcării și ateliere de finisare a pieilor | |
292 | Fabricarea de articole din piele | |
Fosta grupă | 30 | Industria cauciucului și a materialelor plastice, a fibrelor artificiale și a produselor amilacee |
301 | Prelucrarea cauciucului și a azbestului | |
302 | Prelucrarea materialelor plastice | |
303 | Fabricarea fibrelor artificiale | |
Fosta grupă | 31 | Industria chimică |
311 | Fabricarea materiilor chimice de bază și prelucrarea lor | |
312 | Fabricarea specializată a produselor chimice, în special pentru utilizare în industrie și agricultură (inclusiv fabricarea pentru uz industrial a grăsimilor și uleiurilor vegetale sau animale din grupa ISIC 312) | |
313 | Fabricarea specializată de produse chimice, în special pentru uz gospodăresc sau administrativ [exclusiv fabricarea de produse medicinale și farmaceutice (fosta grupă ISIC 319)] | |
Grupa |
32 |
320 Industria petrolieră |
Grupa | 33 | Fabricarea produselor minerale nemetalice |
331 | Fabricarea de articole din argilă structurală | |
332 | Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă | |
333 | Fabricarea de produse din ceramică, inclusiv articole refractare | |
334 | Fabricarea cimentului, varului și gipsului | |
335 | Fabricarea materialelor structurale din beton, ciment și gips | |
339 | Prelucrarea pietrei și fabricarea altor produse minerale nemetalice | |
Grupa | 34 | Fabricarea și tratarea primară a metalelor feroase și neferoase |
341 | Industria siderurgică (așa cum este definită în Tratatul CECO, inclusiv uzinele de cocsificare integrate în combinate siderurgice) | |
342 | Fabricarea de țevi de oțel | |
343 | Trefilarea sârmei, trefilarea la rece, laminarea la rece a benzilor, profilarea la rece | |
344 | Fabricarea și tratamentele primare ale metalelor neferoase | |
345 | Topitorii de metale feroase și neferoase | |
Grupa | 35 | Producția de produse metalice (cu excepția mașinilor și echipamentelor de transport) |
351 | Forjare, matrițare și presare | |
352 | Tratamente secundare și tratamente de suprafață | |
353 |
Structuri metalice | |
354 | Fabricarea de cazane și produse industriale tubulare | |
355 | Fabricarea de unelte și articole finite din metal (cu excepția echipamentelor electrice) | |
359 | Activități auxiliare în construcția de mașini | |
Grupa | 36 | Producția de mașini, altele decât cele electrice |
361 | Fabricarea de mașini agricole și tractoare | |
362 | Fabricarea de echipament de birotică | |
363 | Fabricarea de mașini-unelte de prelucrare a metalelor și de elemente și piese pentru acestea și pentru alte utilaje de forță | |
364 | Fabricarea de mașini pentru textile și accesorii, fabricarea de mașini de cusut | |
365 | Fabricarea de mașini și echipamente pentru industria alimentară și a băuturilor și pentru industria chimică și industrii conexe | |
366 | Fabricarea de instalații și echipamente pentru minerit, topitorii și oțelării și pentru industria construcțiilor; fabricarea de echipament cu acționare mecanică | |
367 | Fabricarea de echipamente de transmisie | |
368 | Fabricarea de mașini pentru alte scopuri industriale specifice | |
369 | Fabricarea de alte mașini și echipamente ne-electrice | |
Grupa | 37 | Electrotehnică |
371 | Fabricarea de fire și cabluri electrice | |
372 | Fabricarea de motoare, generatoare, transformatoare, schimbătoare și alte echipamente similare pentru furnizarea energiei electrice | |
373 | Fabricarea de echipamente electrice pentru uz comercial direct | |
374 |
Fabricarea de echipamente de telecomunicații, contoare, alte aparate de măsură și echipamente electro-medicale | |
375 | Fabricarea de echipamente electronice, receptoare radio și TV, echipament audio | |
376 | Fabricarea de aparate electrice de uz gospodăresc | |
377 | Fabricarea de lămpi și echipamente de iluminat | |
378 | Fabricarea de baterii și acumulatori | |
379 | Reparații, asamblare și instalarea specializată a echipamentelor electrice | |
Fosta grupă | 38 | Fabricarea de echipamente de transport |
383 | Fabricarea de autovehicule și piese pentru acestea | |
384 | Reparații la autovehicule, motociclete și biciclete | |
385 | Fabricarea de motociclete, biciclete și piese pentru acestea | |
389 | Fabricarea de echipamente de transport care nu sunt clasificate în alt loc | |
Grupa | 39 | Diverse industrii prelucrătoare |
391 | Fabricarea de aparate de precizie și de instrumente de măsură și control | |
392 | Fabricarea de instrumente și echipamente medicale-chirurgicale și de aparate ortopedice (cu excepția încălțămintei ortopedice) | |
393 | Fabricarea de echipament fotografic și optic | |
394 | Fabricarea și repararea ceasurilor | |
395 | Fabricarea bijuteriilor și prelucrarea metalelor prețioase | |
396 | Fabricarea și repararea instrumentelor muzicale | |
397 | Fabricarea de jocuri, jucării și articole de sport | |
399 | Alte industrii manufacturiere | |
Grupa | 40 | Construcții |
400 | Construcții (nespecializate); demolări | |
401 | Construcția de clădiri (locuințe sau altele) | |
402 | Construcții civile; construcția de drumuri, poduri, căi ferate etc. | |
403 | Lucrări de instalații | |
404 | Decorare și finisare |
2 Directiva 68/366/CEE
Grupa | 20A | 200 Industriile producătoare de grăsimi și uleiuri animale și vegetale |
20B | Industriile alimentare (cu excepția industriei băuturilor) | |
201 | Tăierea, prepararea și păstrarea cărnii | |
202 | Industria laptelui și a produselor lactate | |
203 | Conservarea și păstrarea legumelor și fructelor | |
204 | Conservarea și păstrarea peștelui și a altor produse piscicole | |
205 | Fabricarea produselor de morărit | |
206 | Fabricarea produselor de panificație, inclusiv pesmeți și biscuiți | |
207 | Industria zahărului | |
208 | Fabricarea dulciurilor din cacao, ciocolată și zahăr | |
209 | Fabricarea de produse alimentare diverse | |
Grupa | 21 | Industria băuturilor |
211 | Producerea alcoolului etilic prin fermentare, producerea drojdiei și băuturilor spirtoase | |
212 | Producerea vinului și a altor băuturi alcoolice nemalțificate | |
213 | Fabricarea berii și malțificare | |
214 | Industria băuturilor răcoritoare și a apei carbogazoase | |
Fosta 30 | Fabricarea produselor de cauciuc, a materialelor plastice, a fibrelor sintetice și a produselor cu amidon | |
304 | Fabricarea produselor cu amidon |
3 Directiva 82/489/CEE
Fosta 855 | Saloane de frumusețe (cu excepția serviciilor de pedichiură și a școlilor profesionale de cosmetică și coafură) |
Am lucrat la CFR în gr.I de muncă până în anul 2001 când aceasta a fost eliminată chiar dacă condițiile de muncă au rămas aceleași până în ziua de azi.
Aș dorii să cunosc de e posibil care a fost motivarea eliminării gr.I de muncă și ce pot face pentru a beneficia de aceasta și după anul 2001? Mulțumesc!
Eliminarea grupei I de muncă la CFR și în alte domenii a fost parte a unor reforme și modificări legislative care au avut loc în România în perioada respectivă. Motivația din spatele acestei eliminări este legată de restructurarea sau reorganizarea sistemului de clasificare a muncii, ajustarea la standardele internaționale sau alte considerente economice și administrative.
Pentru a obține o înțelegere mai clară a motivelor specifice pentru eliminarea grupei I de muncă la CFR în anul 2001, trimiteți o petiție la ITM (inspectoratul teritorial de muncă).
https://projurista-plus.com/adeverinta-care-atesta-grupa-de-munca/