Legea nr.59 din 1934 asupra cecului

Legea nr.59 din 1934 asupra cecului
Acte modificatoare:
- Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993,
- Legea nr. 83/1994,
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2008,
- Legea nr. 127/2009,
- Legea nr. 76/2012,
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2012,
- Legea nr. 187/2012,
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013
TITLUL I
CAP. 1 Despre emiterea şi forma cecului
ART. 1
Cecul cuprinde:
- Denumirea de cec trecută în însuşi textul titlului şi exprimată în limba întrebuinţată pentru redactarea acestui titlu.
- Ordinul necondiţionat de a plăti o anumită sumă de bani.
- Numele celui care trebuie să plătească (tras).
- Arătarea locului unde plata trebuie făcută.
- Arătarea datei şi a locului emiterii.
- Semnătura celui care emite cecul (trăgătorul).
- Numele trăgătorului, respectiv numele şi prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entităţii care se obligă. În cazul în care numele trăgătorului depăşeşte spaţiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe cec primele caractere din numele şi prenumele, respectiv din denumirea trăgătorului, în limita spaţiului special alocat, fără ca prin aceasta să se atragă nulitatea cecului.
- Codul trăgătorului, respectiv un număr unic de identificare, preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale trăgătorului.
ART. 2
Titlul căruia îi lipseşte una din condiţiunile arătate în articolul precedent nu va fi socotit cec, afară de cazurile arătate în alineatele ce urmează.
În lipsa unei arătări speciale, locul arătat lângă numele trasului este socotit loc de plată. Dacă mai multe locuri sunt arătate lângă numele trasului, cecul este plătibil la primul loc arătat.
În lipsa acestora, sau a oricăror alte arătări, cecul este plătibil la locul unde trasul are principalul său stabiliment. Cecul care nu arată unde a fost emis se socoteşte semnat la locul arătat lângă numele trăgătorului.
ART. 3
Cecul nu poate fi tras decât asupra societăţii bancare. Cu toate acestea, cecul tras şi plătibil în străinătate este valabil ca cec, chiar dacă trasul nu este o societate bancară.
Textul integral…………legea-nr-59-din-1934-asupra-cecului