Legea nr. 213 din 1998 proprietatea publica

∞ Nu ridica praful pe drumul vieții ∞
Legea nr. 213 din 1998 privind bunurile proprietatea publica a fost modificată prin:
  • Legea nr. 224/2016

Dreptul de proprietate publică aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt destinate folosului public. Aceste bunuri pot include, de exemplu, drumuri, parcuri, spitale, școli, ape curgătoare sau alte bunuri necesare pentru satisfacerea intereselor colectivității.

Conform Constituției României, proprietatea publică este reglementată de lege și, în principiu, nu poate fi înstrăinată, ci doar utilizată în scopuri care servesc interesului public. De asemenea, bunurile aflate în proprietatea publică pot fi gestionate de autoritățile competente, iar utilizarea acestora este reglementată de legislația specifică în domeniu.

Potrivit legislației în vigoare, bunurile aflate în proprietate publică pot fi folosite de autoritățile statului sau ale unităților administrativ-teritoriale pentru a asigura realizarea unor obiective de interes public, iar orice act de dispoziție asupra acestora (precum vânzarea sau închirierea) este supus unui cadru legal strict.

CAPITOLUL I  Dispoziţii generale din Legea nr. 213 din 1998

ART. 3 din Legea nr. 213 din 1998 proprietatea publica

(1) Domeniul public este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, din cele stabilite în anexa care face parte integrantă din prezenta lege şi din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public şi sunt dobândite de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale prin modurile prevăzute de lege.

(2) Domeniul public al statului este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, din cele prevăzute la pct. I din anexă, precum şi din alte bunuri de uz sau de interes public naţional, declarate ca atare prin lege.
(3) Domeniul public al judeţelor este alcătuit din bunurile prevăzute la pct. II din anexă şi din alte bunuri de uz sau de interes public judeţean, declarate ca atare prin hotărâre a consiliului judeţean, dacă nu sunt declarate prin lege bunuri de uz sau de interes public naţional.

(4) Domeniul public al comunelor, al oraşelor şi al municipiilor este alcătuit din bunurile prevăzute la pct. III din anexă şi din alte bunuri de uz sau de interes public local, declarate ca atare prin hotărâre a consiliului local, dacă nu sunt declarate prin lege bunuri de uz sau de interes public naţional ori judeţean.

ART. 4 din Legea nr. 213 din 1998 proprietatea publica

Domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale este alcătuit din bunuri aflate în proprietatea lor şi care nu fac parte din domeniul public. Asupra acestor bunuri statul sau unităţile administrativ-teritoriale au drept de proprietate privată.

CAPITOLUL II  Regimul juridic al proprietăţii publice

ART. 8

(1) Trecerea bunurilor din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul public al acestora, potrivit art. 7 lit. e), se face, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a consiliului local.

(2) Hotărârea de trecere a bunurilor poate fi atacată, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă în a cărei rază teritorială se află bunul.

Textul integral.…………..Legea-nr.-213-din-1998-privind-bunurile-proprietate-publica ……

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.