Legea nr. 202 din 2002 egalitate sanse intre femei si barbati

∞ Puterea timpului e o lege care merită respect ∞

Legea nr. 202 din 2002 egalitate sanse intre femei si barbati Republicată

Legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați

  • reglementează drepturile și obligațiile referitoare la asigurarea tratamentului egal și echitabil între femei și bărbați, în toate domeniile vieții sociale, economice și politice,
  • are ca scop prevenirea discriminării pe criterii de sex, promovând în același timp măsuri pozitive pentru asigurarea unei reprezentări echilibrate între sexe, în diferite sectoare ale societății.

Principii fundamentale

Legea promovează egalitatea de șanse și egalitatea de tratament între femei și bărbați, în diverse domenii, cum ar fi:

  • ocuparea forțată,
  • educația, sănătatea,
  • protecția socială,
  • familia și politică.

Este importantă pentru combaterea discriminării de gen și pentru integrarea unui cadru legislativ care garantează drepturi egale în fața legii.

Discriminarea de gen

Legea definește discriminarea de gen ca orice acțiune care face diferență între bărbați și femei în baza sexului, ceea ce contravine principiului de egalitate. Ea stabilește că orice act de discriminare, directă sau indirectă, este interzis, iar persoanele afectate pot solicita remedii legale.

Măsuri pozitive

Legea reglementează adoptarea unor măsuri speciale, cum ar fi:

  • accesul egal la educație,
  • susținerea femeilor în domeniul profesional și politic,
  • precum și măsuri de protecție în cazuri de violență domestică sau abuz sexual.

Comisia pentru egalitatea de șanse

Legea instituie și funcționarea unei Comisii pentru Egalitatea de Șanse, cu rolul de a monitoriza aplicarea legislației, de a emite recomandări și de a sprijini inițiativele de promovare a egalității de șanse.

Reglementarea politică și socială

Legea 202/2002 include și obligația autorităților publice de a integra măsurile de promovare a egalității de șanse în politicile publice și în strategii de dezvoltare socială, culturală și economică.

Sancțiuni

Legea stipulează sancțiuni pentru cei care încalcă normele de egalitate de șanse, inclusiv amenzile și alte măsuri corective pentru a asigura respectarea drepturilor femeilor și bărbaților în mod egal.

CAPITOLUL I Dispoziţii generale din Legea nr. 202 din 2002 egalitate sanse intre femei si barbati

ART. 1

(1) Prezenta lege reglementează măsurile pentru promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate sferele vieţii publice din România.

(1^1) Statul român, prin autorităţile competente, elaborează şi implementează politici şi programe în vederea realizării şi garantării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi eliminării tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex.

(2) În sensul prezentei legi, prin egalitate de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi se înţelege luarea în considerare a capacităţilor, nevoilor şi aspiraţiilor diferite ale persoanelor de sex masculin şi, respectiv, feminin şi tratamentul egal al acestora.

ART. 2

(1) Măsurile pentru:

  • promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi
  • pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex
  • se aplică în sectorul public şi privat, în domeniul muncii, educaţiei, sănătăţii, culturii şi informării, politicii, participării la decizie, furnizării şi accesului la bunuri şi servicii,
  • cu privire la constituirea, echiparea sau extinderea unei întreprinderi ori începerea sau extinderea oricărei altei forme de activitate independentă,
  • precum şi în alte domenii reglementate prin legi speciale.

(2) Toate instituţiile enumerate în cuprinsul prezentei legi cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, fiecare pentru domeniul său de activitate, au obligaţia de a aduce prin toate mijloacele adecvate în atenţia persoanelor în cauză dispoziţiile adoptate în temeiul prezentei legi, împreună cu dispoziţiile relevante care sunt deja în vigoare.

ART. 3

Prevederile prezentei legi nu au aplicabilitate în cadrul cultelor religioase şi nu aduc atingere vieţii private a cetăţenilor.

ART. 3^1

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi se realizează în conformitate cu următoarele principii:

  • a) principiul legalităţii, potrivit căruia sunt respectate prevederile Constituţiei şi legislaţiei naţionale în materie, precum şi prevederile acordurilor şi altor documente juridice internaţionale la care România este parte;
  • b) principiul respectării demnităţii umane, potrivit căruia fiecărei persoane îi este garantată dezvoltarea liberă şi deplină a personalităţii;
  • c) principiul cooperării şi al parteneriatului, potrivit căruia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale colaborează cu societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale pentru elaborarea, implementarea, evaluarea şi monitorizarea politicilor publice şi a programelor privind eliminarea tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex, precum şi pentru realizarea de facto a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi;
  • d) principiul transparenţei, potrivit căruia elaborarea, derularea, implementarea şi evaluarea politicilor şi programelor din domeniu sunt aduse la cunoştinţa publicului larg;
  • e) principiul transversalităţii, potrivit căruia politicile şi programele publice care apără şi garantează egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi sunt realizate prin colaborarea instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în domeniu la toate nivelele vieţii publice.

Textul integral..…… Legea-nr.-202-din-2002-egalitatea-de-sanse-si-tratament-intre-femei-si-barbati

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.