Legea contabilitatii nr.82 din 1991
Legea nr. 82 din 1991 a contabilitatii Republicata
Legea Contabilității nr. 82/1991 reglementează organizarea și conducerea contabilității în cadrul entităților economice din România. A fost adoptată în anul 1991, fiind actualizată și modificată de-a lungul anilor pentru a se alinia cu directivele Uniunii Europene și cu normele contabile internaționale, cum ar fi Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS).
Structura generală Legii nr.82 din 1991
Legea este structurată pe mai multe capitole care reglementează aspecte precum:
- Organizarea contabilității;
- Obligațiile entităților economice în ceea ce privește întocmirea, păstrarea și auditarea documentelor contabile;
- Reglementări privind bilanțul contabil și conturile anuale;
- Responsabilitățile profesioniștilor din domeniul contabil (experți contabili, auditori, contabili autorizați).
Obligații principale reglementate de lege
- Toate persoanele juridice și fizice care desfășoară activități economice sunt obligate să țină contabilitatea financiară.
- Legea definește metodele și principiile contabile care trebuie urmate, inclusiv păstrarea documentelor contabile pentru o anumită perioadă (de obicei 10 ani).
- Prevede clarificări legate de responsabilitatea conducerii pentru exactitatea și conformitatea documentelor contabile.
Modificări și actualizări ale Legii nr.82 din 1991
Legea a suferit numeroase modificări pentru a se adapta la contextul legislativ european și internațional, cele mai notabile modificări fiind cele legate de armonizarea cu Directivele UE și introducerea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS).
Actualizările recente includ prevederi despre raportarea financiară digitală și consolidarea rolului auditorilor.
Conformitatea cu normele UE
Legea este în conformitate cu Directiva Contabilă a Uniunii Europene, care stabilește reguli armonizate pentru întocmirea situațiilor financiare și a auditului financiar în toate statele membre
Sanțiuni și responsabilități prevăzute de lege
Neîndeplinirea obligațiilor contabile prevăzute de Legea nr. 82 din 1991 atrage sancțiuni legale, care pot varia de la amenzi până la răspundere penală în cazurile de fraudă sau falsificare de documente.
ART. 1
(1) Societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice au obligaţia să organizeze şi să conducă:
- contabilitatea proprie,
- respectiv contabilitatea financiară, potrivit prezentei legi, şi
- contabilitatea de gestiune adaptată la specificul activităţii.
(2) Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venituri au, de asemenea, obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară şi, după caz, contabilitatea de gestiune.
(3) Subunităţile fără personalitate juridică, cu sediul în străinătate, care aparţin persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), cu sediul sau domiciliul în România, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
ART. 2
(1) Contabilitatea, ca activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoaşterea, gestiunea şi controlul activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi a rezultatelor obţinute din activitatea persoanelor juridice şi fizice prevăzute la art. 1, trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la poziţia financiară, performanţa financiară şi fluxurile de trezorerie, atât pentru cerinţele interne ale acestora, cât şi în relaţiile cu investitorii prezenţi şi potenţiali, creditorii financiari şi comerciali, clienţii, instituţiile publice şi alţi utilizatori.
(2) Contabilitatea publică cuprinde:
- a) contabilitatea veniturilor şi cheltuielilor bugetare, care să reflecte încasarea veniturilor şi plata cheltuielilor aferente exerciţiului bugetar;
- b) contabilitatea Trezoreriei Statului;
- c) contabilitatea generală bazată pe principiul constatării drepturilor şi obligaţiilor, care să reflecte evoluţia situaţiei financiare şi patrimoniale, precum şi a excedentului sau a deficitului patrimonial;
- d) contabilitatea destinată analizării costurilor programelor aprobate.
(3) Contabilitatea instituţiilor publice asigură informaţii ordonatorilor de credite cu privire la execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli, patrimoniul aflat în administrare, precum şi pentru întocmirea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat, fondurilor speciale, precum şi a conturilor anuale de execuţie ale bugetelor locale.
Textul integral…...Legea nr. 82 din 1991 a contabilitatii ………….