Internship – legea care reglementeaza
Legea nr. 176/2018 privind internshipul a fost adoptată în România pentru a reglementa stagierea studenților și a persoanelor care doresc să își completeze sau să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile practice în diferite domenii.
Legea nr. 176 din 2018 privind internshipul
- reglementează cadrul legal pentru desfășurarea programelor de internship în România, stabilind condiții pentru angajatori și internși, beneficiile și drepturile acestora.,
- vizează sprijinirea integrării tinerelor talente pe piața muncii prin experiențe de învățare practice, definind clar termeni precum durata, remunerația, responsabilitățile și procedurile de organizare a programelor de internship,
- promovează colaborarea între instituțiile educaționale și angajatori, contribuind astfel la formarea profesională a tinerelor talente.
Scopul legii
Legea are ca scop facilitarea accesului la stagii de pregătire practică pentru studenți și alte categorii de persoane, în vederea dezvoltării competențelor profesionale și a pregătirii pentru piața muncii.
Art. 1 din Legea nr. 176/2018
(1) Prezenta lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul:
- a) dezvoltării abilităţilor profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul ;
- b) desfăşurării unor activităţi şi familiarizarea cu cerinţele organizaţiei-gazdă;
- c) cunoaşterii de către interni a specificului activităţii organizaţiei-gazdă în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi a exigenţelor acesteia;
- d) dobândirii de experienţă profesională, abilităţi practice şi/sau competenţe;
- e) facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie către piaţa muncii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), contractele de internship pot fi încheiate şi de persoane care au împlinit vârsta de 15 ani, numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, după caz.
(3) Organizaţia-gazdă care optează pentru organizarea programului este obligată să respecte prevederile prezentei legi.
(4) Organizaţia-gazdă este obligată să asigure finanţarea programului de internship cu încadrarea în bugetul anual aprobat cu această destinaţie.
Definiția internship
Internshipul este definit ca fiind o perioadă de pregătire practică în cadrul unei instituții sau organizații, în vederea dobândirii și dezvoltării competențelor specifice unei anumite profesii sau domenii de activitate.
Art. 2
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
- intern – persoana care prestează o activitate specifică, precizată în fişa de internship, în cadrul unei organizaţii-gazdă, în baza unui contract , pentru realizarea scopului prevăzut la art. 1 alin. (1);
- program de internship – activitatea specifică desfăşurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizaţii-gazdă, care are ca scop aprofundarea cunoştinţelor teoretice, îmbunătăţirea abilităţilor practice şi/sau dobândirea de noi abilităţi sau competenţe;
- organizaţie-gazdă – persoana juridică la care internul desfăşoară o activitate specifică, în baza unui contract ;
Eligibilitate
Legea stabilește că pot beneficia de stagii de pregătire practică studenții din învățământul superior, precum și alte categorii de persoane, în funcție de specificul fiecărui program de stagiu.
- Art. 1
- (1) Prezenta lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani,…….
- (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), contractele pot fi încheiate şi de persoane care au împlinit vârsta de 15 ani, numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, după caz.
Durata stagiului de internship
Durata stagiului poate varia în funcție de domeniul de pregătire și de specificul programului de internship, dar în general nu depășește 1 an.
Art. 5 Legea nr. 176/2018
- Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni.
- Durata unui program este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
- Între intern şi organizaţia-gazdă se poate încheia un singur contract .
- Prin excepţie de la prevederile alin. (3), între intern şi o organizaţie-gazdă se pot încheia mai multe contracte de internship, cu condiţia ca acestea să fie pentru programe diferite, iar durata cumulată a acestora să nu fie mai mare de 6 luni.
- Încheierea unui contract în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activităţii respective este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute.
- Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, perioada în care internul a desfăşurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, şi, după caz, vechime în specialitate, în funcţie de tipul activităţii.
Art. 19 Legea nr. 176/2018
- Contractul de internship se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii programului de internship. Obligaţia de încheiere a contractului de internship în formă scrisă revine organizaţiei-gazdă.
- Durata maximă a contractului de internship este de 6 luni, fără posibilitatea prelungirii.
- Prin excepţie de la prevederile alin. (2), instituţiile/autorităţile publice implicate în activităţi privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea perioadei de exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din anul 2019 pot stabili o durată mai mare a contractului de internship, care nu poate depăşi 12 luni, în condiţiile reglementate prin hotărâre a Guvernului.
Drepturile și obligațiile părților implicate
Legea reglementează drepturile și obligațiile atât ale instituțiilor care oferă stagii de pregătire practică, cât și ale persoanelor care participă la aceste stagii, inclusiv aspecte legate de asigurarea unui mediu de lucru sigur și de respectarea drepturilor și libertăților acestora.
Art. 6
- (1) Programul de internship se desfăşoară în temeiul contractului de internship, cu respectarea activităţilor specifice stabilite în cadrul acestuia şi a regulamentelor interne aplicabile.
- (2) Este interzisă delegarea de sarcini internului ce constau în prestarea altor activităţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregătirea teoretică şi practică conform contractului de internship.
- (3) Pe perioada programului de internship, internul se obligă să presteze activităţile prevăzute în contractul de internship:
- pentru şi sub autoritatea organizaţiei-gazdă,
- sub directa coordonare a unui îndrumător,
- desemnat de conducătorul organizaţiei-gazdă dintre salariaţii calificaţi, cu o experienţă de cel puţin un an în domeniul de activitate în care urmează să se desfăşoare programul de internship.
- (4) Un îndrumător poate asigura formarea, în acelaşi timp, pentru cel mult 3 interni.
- (5) Exercitarea activităţii în calitate de îndrumător se include în fişa postului şi în programul normal de lucru al acestuia.
Art. 8
- (1) Internul are dreptul la o indemnizaţie pentru internship, plătită de organizaţia-gazdă, al cărei cuantum este stipulat în contractul de internship.
- (2) Cuantumul indemnizaţiei pentru internship stabilită potrivit alin. (1) este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.
- (3) Durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship.
- (4) În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.
Art. 14
Pe perioada desfăşurării programului de internship, internul are următoarele obligaţii:
- să respecte sarcinile date de îndrumătorul său în cadrul activităţilor întreprinse, în conformitate cu prevederile contractului şi cu fişa de internship;
- să îl consulte pe îndrumător pentru realizarea sarcinilor repartizate pe parcursul derulării programului de internship;
- să respecte normele de confidenţialitate în desfăşurarea activităţii sale;să respecte prevederile regulamentelor interne;să respecte normele de securitate şi sănătate în muncă, precum şi normele pentru situaţii de urgenţă;
- alte obligaţii care decurg din contractul şi, respectiv, din fişa de internship, încheiate între părţi.
Asigurarea calității stagiului
Legea prevede măsuri pentru asigurarea calității stagieratului, inclusiv supervizarea și evaluarea activității desfășurate de către persoanele care efectuează stagii.
Art. 9
(1) Evaluarea activităţii internului se realizează pe baza unui referat de evaluare, întocmit de îndrumător în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea programului de internship, care va cuprinde descrierea activităţilor desfăşurate de intern, modul de îndeplinire al acestora, ţinând cont de:
- a) abilităţile pe care le-a dobândit internul în urma finalizării programului ;
- b) conduita internului pe durata programului de internship;aprecierea nivelului de consolidare a competenţelor şi de dobândire a cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare pentru exercitarea unei ocupaţii din domeniul în care acesta a efectuat programul de internship;concluzii privind desfăşurarea programului de internship;
- c)criteriile de evaluare stabilite şi gradul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în fişa de internship şi în contractul de internship;
- d) gradul de realizare a obiectivelor stabilite.
(2) Îndrumătorul întocmeşte referatul şi acordă unul din următoarele calificative: foarte bine (FB), bine (B), satisfăcător (S) şi nesatisfăcător (NS).
(3) În situaţia în care contractul de internship încetează din motive neimputabile organizaţiei-gazdă anterior termenului pentru care a fost încheiat, îndrumătorul va încheia referatul de evaluare pentru perioada desfăşurată din contract, cu precizarea explicită a motivului încetării acestuia.
Recunoașterea stagiului
Stagiile de pregătire practică pot fi recunoscute în mod oficial în cadrul sistemului de învățământ sau pot constitui un avantaj în procesul de recrutare pe piața muncii.
Art.5
(6) Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, perioada în care internul a desfăşurat activitatea în baza contractului se consideră vechime în muncă, şi, după caz, vechime în specialitate, în funcţie de tipul activităţii.
Textul integral ……. Legea nr.17 din 2018 privind internship ……