HG nr.278 din 2002 masuri prevenire somaj
HG nr.278 din 2002 măsuri prevenire șomaj pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru prevenirea şomajului, modalităţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora
Hotărârea de Guvern nr. 278 din 2002 stabilește măsuri pentru prevenirea și combaterea șomajului în România, în special prin îmbunătățirea accesului pe piața muncii și integrarea socială a persoanelor aflate în risc de șomaj.
Actul normativ se axează pe:
Formarea profesională, prin ofertă programe de recalificare și perfecționare pentru cei care își pierd locul de muncă sau sunt în pericol de a-l pierde.
Subvenții pentru angajatori, stimulează angajatorii să încadreze șomeri și să creeze noi locuri de muncă prin acordarea unor facilități fiscale și subvenții.
Consiliere și orientare profesională, pentru sprijinirea șomerilor prin intermediul serviciilor de consiliere în carieră și orientare pe piața muncii.
Integrarea tinerilor și a grupurilor vulnerabile, punându-se un accent special pe integrarea tinerilor absolvenți și a altor categorii vulnerabile.
Aceste măsuri au rolul de a reduce rata șomajului prin susținerea ocupării forței de muncă și îmbunătățirea competențelor profesionale ale persoanelor afectate de pierderea locului de muncă.
HG nr.278 din 2002 reglementează punerea în aplicare a prevederilor cap. IV “Măsuri pentru prevenirea şomajului” din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, denumită în continuare lege.
ART. 1 din HG nr.278 din 2002 măsuri prevenire șomaj
Măsurile pentru prevenirea şomajului se realizează, în principal, prin furnizarea serviciilor de preconcediere.
ART. 2
Serviciile de preconcediere se acordă, potrivit legii, persoanelor care urmează să fie disponibilizate în cazul unor restructurări ale activităţii care conduc la modificări substanţiale ale numărului şi structurii profesionale a personalului şi, la cerere, persoanelor ameninţate de riscul de a deveni şomeri.
ART. 3 din HG nr.278 din 2002 măsuri prevenire șomaj
Sintagma “modificări substanţiale ale numărului şi structurii profesionale a personalului” din textul art. 49 din lege se interpretează în sensul art. 30 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, denumite în continuare norme.
ART. 4
Serviciile de preconcediere pentru persoanele disponibilizate în condiţiile art. 49 din lege se realizează de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, sau prin furnizori de servicii de ocupare acreditaţi, cu care se încheie contracte, potrivit legii.
ART. 5 din HG nr.278 din 2002 măsuri prevenire șomaj
Angajatorii care disponibilizează personal în condiţiile art. 49 din lege au obligaţia să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă asupra restructurării activităţii care poate conduce la disponibilizări de personal. Înştiinţarea se face în formă scrisă, în termenul prevăzut la art. 50 alin. (3) din lege, şi cuprinde şi lista cuprinzând persoanele care urmează să fie disponibilizate, conform anexei nr. 1.
ART. 6
În scopul prevenirii şi reducerii efectelor sociale nefavorabile ale restructurării activităţii angajatorilor agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă comunică în scris disponibilizările de personal ce vor fi efectuate pe plan local prefecturilor şi autorităţilor administraţiei publice locale, pentru ca acestea să participe activ la elaborarea şi realizarea măsurilor pentru prevenirea şomajului, potrivit dispoziţiilor art. 104 din lege.
Textul integral…….HG nr.278 din 2002 masurile pentru prevenirea somajului ………….